Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Islamic Centre Canteen, Wan Chan

Makin galak aku menulis nampaknya. Baiklah aku pindahkan cpt2 segala info ke dlm blog ni sebelum ia luput dalam ingatan.hehe.ok, cerita pasal makan mmg i suka!! Korang sume jangan risau, wlupun HK ni bukan negara muslim, tapi cukup senang nak cari makanan halal. Dengan syarat korang kena lah rajin google, faham map HK and you will found org putih kata. Aku ye ye o bawak maggi goreng, PAMA, serunding, roti, teh, milo segala..sampai sana harammm tak habis pun. Senang kata, korg x kebulur lah bercuti ke sana. Tapi kalau korg melancong under budget, it's ok kalau nak bawa mknn sendiri dari Malaysia. Aku ni kes pasal boleh claim.huhuhu..jenuh jgk nak perabih duit utk mkn sbbnya aku dinner je mkn mahal2. Breakfast dkt hotel dah include, lunch plak vendor  belanja tu pun aku mkn vegi hat murah punya. Sumpahh aku tak berani nk mkn benda pelik2..dahla bawak aku g restaurant takde tanda halal..erkkkkkk nak mkn pun baca bismillah byk2 kali ok.haha.kes darurat sgt dah aku ni..
Ok, melalut plak aku ni bercerita.

Ni alamatnya :
5/F, Masjid Ammar And Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 
40 Salvation Amy Street, 
Wan Chai

Fyi, Islamic Centre Canteen ni juga terletak di Hong Kong Island. For those yg dtg dari Kowloon, boleh take MTR tuju ke Central dan di Central amik Island line dan turun di Causeway Bay. Nak senang psl perut dah laparkan amik taxi je dari Causeway Bay tu ha. Ok, canteen ni berada di tingkat 5 seingat aku. Sebut canteen ja jgn ingt mcm kanten sekolah pulak. Dalam building ni juga ada ruang solat lelaki dan perempuan, library, ruang belajar mengaji dan belajar agama. Senang kata, disinilah antara tempat komuniti org Islam berkumpul. Masa kami sampai tu dlm pukul 8 lebih, just the right time utk dinner. Dinner org Malaysia kan lepas pukul 8?hehe..Masa kami sampai tu tak ramai org pun, tapi ada small family gathering tgh sambut birthday agaknya. Rasanya family chinese muslim jgk.. i guess la sbb susah nk bezakan wanita kat sana yg islam pun xpakai tudung.huhu.

Menu??banyakkkkkkkk..sampai xtau nk pilih dan kalau boleh sume nak rasa. Dasar kuat makan sgtkan!hehe. Kalau yg biasa mkn chinese muslim food mmg tau lah mostly mknnnya mesti berstim,  herbs soup, mee and yang paling special di sini adalah dim sum! Org kata sedapppp..tapi malangnya dim sum only serve before 3pm. hehe..ntah aku pun xtau rasa dim sum mcm mn..kalau ada aku teringin jgk nk mkn. Harga?? Reasonable if you compare with other restaurant. Portion?? Banyak oiiii aku rasa kalau nasi sepinggan tu menggunung ok.boleh share 2 org.tapi aku x share pun.hahaha. Taste?? Sedappp! enough said.wuwuwuwu.

Masjid Ammar & Osman Ramju Sadick Islamic Centre. This building bukan btl2 tepi jalan, korang kena jln belakang satu blok building then baru jumpa.
Indonesian tgh mkn. Belakang tu family gathering tgh bizi nak bergambar
Mee dia mcm sedappp tauuu!
Halal Dim Sum. Aku x tau kenapa gambar ni x mau rotate.

Teh ais Hong Kong yg sedap gile. Vendor aku suh try. Yes! the taste different with the mamak's one.


Telur dadaq ada udangg..
Fried rice yang menggunung! Malaysia pun ada..tapi aku lapa nasi oiiii
Aku lupa nama mee ni apa. Ni laki aku yg order sbb terkenan tgk org meja sebelah mkn.
Adoii aku baca pun aku nak tergelak.Sah sah la ni belajar bahasa melayu xhabis.huhu;p
Ok, kesimpulannya kalau dtg ke sini mmg korang akan tersandar kekenyangan.  Harga pun murah dan yg paling penting kena dgn tekak org Malaysia mcm kita ni. Kalau dtg HK, wajib rasa teh ais diorg ok. Sorry..... tak byk gmbr boleh share sbb bateri kamera aku dah flat berjemaah sekali dgn iphone laki aku. Ni pun handphone aku dah tinggal nyawa2 ikan. Xpe, korg boleh merayau cari blog2 lain as your research materials.

Lepas je habis makan, kami pun mencari jln pulang berbekalkan map yg laki aku print. Kami berjalan kaki lebih kurang 10min jgk utk smpi di Causeway Bay MTR station. So from Causeway Bay, actually boleh je turun di Admiralty dan change line intercity kt sana. Tapi kami tak turun di Admiralty pslnya tiba2 confuse mcm eh btl ke boleh change line kt sini?haha.dan-dan la pelbagai persoalan timbul pdhl atas mtr map terang2 dah.hehe. Then kami teruskan perjalanan dan turun di Central station. Pastu kami amik line Tsuen Wan dan turun di Tsim Sha Tsui station utk balik ke hotel. Naik MTR sat ja tapi nak berjalan pergi dan balik dari station yg jenuhhhh.wuwuwu.

Tamat Day 1. yeayy!! Day 1 pun dah 6 entry apa mcm??;p
Byk lgiii nak story. Esok lusa aku cerita perihal Day 2 pulak.
Cekidautttt!

Total Damage:
HKD 130 ( Dinner for 2 person)

3 comments:

farhana effa said...

tergoda tgk mee yang hubby sis order... mcm sedap je :)

atiqah mutaza said...

ari tu g hngkong last year pun iqa singgah makan cni jugak..bagi sedap la.. kitorg course by course..sedap.menepati selera jgk la hehe.. yelah kan dah lapar.. lagipun sne kan kurang tempat makan halal

Seri Selaseh said...

selama nih mmg ramai org kata susah nak cari mknn halal kat HK. Kalo ada rezeki pegi sana nanti, bleh singgah sini makan.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...