Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Hong Kong: Airport to Marco Polo Hotel Gateway

Kembali lagi..hehe.
Ok, as promised post kali ni aku akan cerita secara ringkas (ringkaslah sangat!!) perjalanan dari Airport ke hotel. Kami menginap di Marco Polo Hotel Gateway yg terletak di Harbour City, Kowloon.  Lokasi hotel yg sangat-sangat strategik & convenient!Alhamdulillah, Allah permudahkan perancangan kami.

From Airport to Kowloon Station
Korang boleh guna byk kemudahan transport seperti taxi, bus, airport express (train) and hotel coaches untuk ke downtown HK. Utk references awal, klik here. Kami memilih utk sampai cepat di hotel, so kami guna Airport Express (fastest way). Di airport korang tuju terus ke train station yg juga berada di 5th Floor Terminal 1. Actually korang follow je signboard tulis Airport Express/ Train tu, mesti akan jumpa punya train station.hehe. Airport Express ni  akan berhenti di beberapa main station iaitu Tsing Yi, Kowloon and Hong Kong. Kitaorg smpi di Kowloon station tak sampai 20 min pun. Tolonglah percaya!!hahaha. My recommendation naik lah train, very convenient dan sepanjang perjalanan korang boleh lihat Lantau Island and what do you expect about HK selain the buildings?kan?hehe..

Sementara tunggu train Airport Express. Dah mcm kembar pulak aku tgk 2 bodyguards aku ni.hehe.
Dalam Airport Express. TV pun ada tapi x sempat nk tgk disebabkan kami kejakunan.hahaha;p

Wi-Fi dimana-mana.
Lantau Island. Most kapal-kapal berlabuh di sini.
Bangunan jela yg boleh korang tgk ye dak?
Indicator yang menunjukkan korang dah sampai di Kowloon Station!Yeayyy!
Free Shuttle Bus From Kowloon Station to Hotel
Sampai di Kowloon station, kami singgah di 7 Eleven beli air mineral. Terkejut jugaklah den bila tgk harga sebotol mineral dlm HKD13.50. Jangan convert pleaseeeeeeeeee..haha. Tapi aku suspect bukan ori mineral water mcm kita kat Malaysia ni sbb tertera kat botol "Mineralized Water"not "Mineral Water".Faham? Celah kangkang mana pulak nk dpt sumber air yg asli kt HK ni kan.. but the taste not bad. Opss, kalau korang guna Octopus card, boleh byr guna card, just tap je.Mudahkan?

Disebabkan kami beli Airport Express Travel Pass, so kami dapat complimentary shuttle bus service from Kowloon Station ke hotel nearby. Sebelum naik shuttle ni, korang kena pastikan betul-betul nama hotel korang dah booking tu then refer here utk dapatkan pintu exit. Macam kami nak ke Hotel Marco Polo Gateway kena amik exit K2. Disana ada coach bus sedang tunggu korang. Naik je bas tu dan korang akan dihantar sampai entrance hotel. 

Kami hampir-hampir juga dah tersalah hotel sbb kami cuma tau kami duduk Marco Polo Hotel. Tak tau pulak Marco Polo hotel ni ada 3 which are Marco Polo Prince Hotel, Marco Polo Hong Kong Hotel & Marco Polo Gateway Hotel. Dkt Stop 1, kami dah excited punggah beg segala, sekali silap hotel daaa...haha. Malunyaaaaaaa..;) Naik balik shuttle bus dan kami turun di next stop which is Stop 2, Marco Polo Gateway Hotel. Alhamdulillah kami smpi di hotel dgn mudah. Memang salute dgn sistem pengangkutan HK yg very efficient. Kami xpernah menunggu masa yg lama utk naik train, bus, ferry or even taxi sbb semuanya pantas!!hehe. Sesuatu yg patut dicontohi oleh negara kita gitukannnnn..hehe.

Exit K2
Dalam shuttle bus
Salah hotel..kikiki..
Utk pengetahuan korang, mostly hotel di Kowloon city ni linked dgn shopping mall dan branded outlet. Memang mabuk la duduk sini kalau dah keliling ko Chanel, Fendi, Long Champ, Burberry, Coach, LV, what else?just name it!haha. Sapa yg kaki shopping tu, this is your place. Aku setakat lalu lalang depan kedai je, nak masuk ya ampunnn xsanggup lah..kang terbeli menangis laki aku tepi jalan.hehe..Masa kami pi HK ni, that's the best time to shopping sbb tgh end summer sale. So, kalau korang lalu lalang dpn branded outlet, nampaklah org  beratur panjang gila utk q masuk. Mostly mereka yg dtg tu dari mainland china..kalau org Hong Kong sendiri yg shopping, mmg tidaklah-kata HK residents sendirilah, sbb diorg sndiri x mampu nak beli brg2 branded ni sbb living cost diorg yg sgt tinggi. Hmm, tapi aku pernah dgr jgk ada brg2 branded yg dijual dlm butik sendiri pun fake. Sejauh mana kebenaran, wallahu alam..

Sampai je di Hotel dah pukul 2.30. Perut dah kebulur sgt, so kami terus check in, mkn, solat dan berehat. Laki aku prepare tentatif berehat dlm satu jam ja sbb kami plan nak ke Victoria Peak ptg tu. So,kisah kami di Victoria Peak sambung next post ya!!

View from our room..hehe..
Over tau laki aku sorang ni

Bilik kami yg sedang-sedang je tapi service and facilities tiptop.Alhamdulillah..=)

Hari-hari mandi bathub sampai banjir lantai..hahaha;p
 Total Damage: HKD13.50 (Mineralized Water)

2 comments:

selaseh said...

Bess nyer baca. Pegi tour sendiri2 ye. Tourist guide pn xde. Mmg terbaik. Susah x nak cari mknn halal kat Hong Kong ni?

Meey@ said...

@selaseh: pergi pun smbil menyelam minum air..hehe.kena buat research byk before pergi. makanan halal x susah pun cuma kena pndi cari je. nnti sy story mory psl mkn ehhhh..=) thnks drop by!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...