Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Takde Niat Nak Beli Pun Sebenarnya..

Olla!Salam semua! Sihat?Masih ingatkah dgn cik puan empunya blog ni?hehe. Almost a month tak hapdet blog rindu sebenarnyaaaaaaaaaaa tahu!! Sejak bekerja ni mmg malas gila nak bukak blog apatah lagi bila dah sampai rumah lagilah membukit malasnya. Lagipun, takde feeling sgt nak blogging kt office, kejap2 clicks mai, kejap2 manager plak mai. Senang kata, mmg tak dan lah wei! Ok, later kite cecite psl kerja ya sbb skrg ni nak cecite benda lain.hehe.

Alkisahnya last week kami berdua shopping2 year end sale kat Gurney Plaza. Mai sana mmg dah target lah nak beli jeans and pant husband disamping jeling-jeling mata kat butik Coach. Dari jauh dah kelihatan segak gila sale assistant dia. Lepas tu tgk diri sendiri..alaaaaaa, mcm selebet sgt dressing  haritu dgn jeans kerja tak basuh 2 bulan, pakai plak blouse mak-mak dgn tudung awning bunga-bunga RM10 jek..hahahah..tu pasal mak kata JELING saja ok! Mmg gila low estem lah aku haritu! =p Ada plak sorang amoi ni dressing cun abis (sambil riak-riak sikit!aku taulah muka dia mmg eksyen abihlah!) keluar butik dgn paper bag Coach besar gila! Aku pulak yg teruja tgk sbb paper bag dia cantikk ok!! Haha. Agak-agak kalau beli paper bag dia saja boleh tak?*Pangggggggggg* Eh, sbb kalau beli Coach online mana dpt paper bag kan????kan?kan? Ha, merepek plak dah.

So, on that day dah namanya pun shopping tak sah la kan kalau over bajet lagi-lagi beli benda yang takde dalam list panjang. haha=p Lepas tu balik rumah mcm nyesal gila beli. Tapi, benda alah yang satu ni takkan nyesal lah kot pasal aku lg excited nak pakai walaupun skill tu org kata tak berapa nak ada..kahkah=p Suami aku plak mood dia ok haritu, dan-dan dia suruh beli jek mentang-mentang lah tgh sale kan. Cuba kalau beli dgn normal price?tercungap-cungap aku nk membayarnya!hahaha.

Meh, intai sikit apa benda alah nya?;D

Haaaaaaaaa..can see now?haha.yes, tak pernah terpk one day aku akan beli swimming wear ni. Pasal dulu masa kecik-kecik, aku ada satu perangai suka gelakkan org bila tgk org mandi pakai swimming suit. Aku rasa mcm sotong lembut tenggelam timbul atas air.;p Kecik-kecik dulu mana nak dapat swimming suit, takat mandi parit depan rumah kita kasi terjun sajalah! Balik sekolah agama terus berendam dgn bajuu sekolah pun okkkkkkkkkk, lepas tu naik rumah kena bantai dgn mak.;p Lagipun dulukan aku ada satu pemikiran kalau org yg ada swimming suit ni mesti anak-anak org kaya. Ntah apa-apa kan. Tapi, ini pemikiran dulu2 la. Now, everybody can wear maaa..;D 

So, bila dah dewasa sikit ni, barulah ada kesedaran nak pakai swimming suit pasal aku mmg suka main air walaupun mula-mula tu mcm ala-ala fobia nak kena lempang gitu. Nak-nak tgk pool yg besar-besar lagi lah rasa ada benda melambai kat dlm air tu.scaryyy ok! Tapi, seminit jekla fobianya lepas tu berendamlah sampai kecut kulit.  Kalau kat pool tu tak payah ceritalah, mmg setakat ditepian aje haha.  Diulangi, ditepian sahaja.haha. Realitinya aku mmg tak reti berenang pun!kahkah=p eksyenn jekan beli swimming suit..ada aku kesah??;p 

Tapi, apapun aku rasa sgt berbaloi beli sbb lepas ni for any vacation yg ada mandi2 aku tak pyh pening pala dah nak filter seluar and baju yg cannot see the trough of panty and bra. Lagipun mcm takde nikmat plak mandi pakai panty kan. Bra tu sah-sah la kena pakai! hihi. Swimming wear yg aku beli ni jenis 2 piece-baju labuh paras paha and seluar. Jenis muslimah punya. Ada certain panggil Burqini if i'm not wrong. Then, kalau sblm ni mandi paling2 pun pakai anak tudung kalau jahat sgt kdg2 togel jugak kepala .haha. But now sudah ada cap attached dkt baju! Kalau nak mati cepat silakan pakai bikini ye.haha. Ada jugak jenis coverall yg 1 piece tapi aku geli plak tgk diri sendiri depan cermin dgn baju mandi mcm tu. HAHA. Size M ye (dah lama aku tak beli baju size M haha;D) Kain plak jenis high grade lycra kalau tak silap. Aku bukan tau sgt requirement apa kena tahu masa beli swimming wear ni pasal dah nama pun tak terniat nak beli.haha.Janji aku beli murah dgn harga RM150 debit card. Ye ke murah???? No idea at all ;p



5 comments:

Suria said...

waakkakaak :P
"sotong lembut tenggelam timbul" ini sgt kelakar..huhu~~ x penah terpikir sotong lembut.. :D

*kite pn x reti berenang, kihkih

CIK MAY said...

wah...tak pernah terpikir jugak nak beli baju tu..haha..rase beli mix n match je baju yg ade seblm ni kot..;p

~ NANA ~ said...

xpe, lps ni blh swimming puas2...hehe

CikPuan Fara said...

meeya dok penang juga ka? fara dok kat balik pulau hihihi

Meey@ said...

Suria,
haha..betui duk tgk org pki swimming wear mcm sotong..in my imagination lah!;p

CIK MAY,
sebelum ni g mandi manda belasah je baju ape pun..=)

~ NANA ~,
nana, i tak pandai swim lah!badan berat kot..kahkah=p

CikPuan Fara,
fara, i duduk kulim tapi suka shopping kt penang.=) leh singgah rumah fara mkn durian balik pulau..haha.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...