Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Pungut Hasil

Olla!! Salam semua..=) Lamanya tuan tanah ni menyepikan diri.haha.Satu bulan satu entry nak up kira dah bertuah benar la kan!;p Takde story yg best untuk dikongsikan. Life as always pergi keje pagi2, ptg or kdg2 terlajak juga sampai ke maghrib baru balik. Sampai umah, kena masak plak tung tang tung tang. Tu pun kdg2 ngelat jugak xmasak.haha.Malam pukul 10 dah terpisat-pisat mengantuk ok! Pastu, esok pagi bangun rutin yang sama laa duk ulang. Kdg2 rasa mcm..alahai nak berhenti keje bole?;p

So, bila dah 5 hari weekdays hidup rasa serabut gila, weekend adalah hari yang paling syokkkkkkkkkk utk berehat dan berlibur bersama suami tercinta! Segala masalah kerja dan bebanan mmg aku tinggal betul-betul kat pintu gate kilang. haha =p Kalau free or week dpt gaji, kami mmg akan balik kg.Samada rumah parent sendiri kt Johor or umah in law. Tapi selalunya kalau ada cuti panjang la baru balik Johor..sob..sob..sob..tapi xpe, kg in law pun best sbb dapat kutip cabai dan segala sayur mayur kat kebun..seronok!^_^ Lepas tu, aktiviti berkebun disambung pula ke rumah kami!haha. So......... inilah mini kebun kami!

ok, meh jenguk apa yg kami tanam?
Taraaaaa!! cabai besar you all!hihi.



Cabai besar ni ada 2 pokok. MIL yang semaikan benihnya..bila da keluar anak pokok kami bawa ke Kulim.hehe.ngelat kan ;p cabai ni pedas ok!! Tapi mmg rasa berbaloi tanam pasal selang 2-3 hari mesti kami akan petik buat masak. Cabai besar dah la mahal. Kalau kat market paling murah pun RM11 sekilo. tu pun harga jarang-jarang dpt. Sekali masak pun bukan guna byk sgt, at least 2-3 pcs je. Kalau dapat tanam sendiri, kan jimat gituuu..=)

Cabai padi

Cabai padi ni ada 3 pokok.Mmg bukan main subur dia hidup. Hari-hari jugak aku kutip hasil.haha.Geram jek tgk cabai berjuntai-juntai.;p Cabai kecik ni mmg wajib ada dlm mskn aku.org makan pedas la katakan..;p Aku geram betul kalau pergi pasar tani org jual cabai kecik ni RM1 tapi alahai bape tangkai sangatlah dibubuhnya dlm pinggan tu. Boleh lah dibilang dgn jari kot.Alhamudlillah bila tanam sendiri, lagi puas hati tgk hasilnya...=)

Daun bawang & Ulam

Daun bawang ni hubby yg tanam. Tu pun kebetulan dia jumpa bawang aku dlm kampit guni yang dah bertunas. Nampak benar aku perap bawang setelah sekian lama tak masak.kahkah=p eh eh, aku masak lah cuma pesen aku kalau beli bawang suka beli sekampit terus. Konon2 nak bajet lah beli sekampitkan  murah. Tapi skrg tak beli dah yg kampit2 tu pasal kalau ada 30 biji (betul ke biji?) dlm tu, 15 je kot yg boleh buat masak. 15 biji lagi sedialah utk ditanam mcm yg hubby aku buat ni.;p  Aku suka daun bawang sbb kami laki bini suka makan cucur udang bawang! haha. Last week dah rasmi mkn daun bawang ni, alhamdulillah, mau plak dia tumbuh lagi..=) Satu lagi, ulam. Ni pun hubby yg suka-suka tanam, sekali mau plak dia hidup.hehe.
Tunggu dia banyak sikit baru boleh makan.

Daun sup yang baru tanam..haha.


Daun sup ni aku beli kt market.Kan selalu depa kalau jual mesti ada akarkan? Saje lah aku try tanam, kalau hidup rezeki kami lah.hehe. Daun sup pun antara item yg aku suka beli kt market. Kdg2 tak guna pun, buat layu dlm peti ais ja..haha=p aku suka pasal dia wangi..boleh??
Daun kunyit

Haaaa yg ni bukan main meriah dia hidup. Daunnya besar-besar pulak tu.Item ini antara yg wajib ditanam pasal kami selalu guna daun kunyit ni utk balut ikan untuk dibakar!hehe.Suka-suka..=)

Betik jantan hubby aku punya

Haha.betik ni hubby aku yg tanam..ntah bila dia tanam aku pun xtau.tup tup dia dah bertunas n besar bukan main lagi. Hubby kata betik ni tak berbuah pun, dia tanam sbb nak makan ulam nya ja. Aku mmg tak makan la..pasal pahit sangatt..erkkk.

Dan ini, fresh dari ladang!haha.

Hasil kutipan pagi sabtu yg lepas punya dah selamat aku buat nasi goreng dan pagi semalam aku buat kuew tiau goreng..hehe. Seronok gila dpt makan hasil tanaman sendiri.Alhamdulillah, ada tangan sejuk yg rajin menanamnya..=) Nasiblah tanah sekangkang kera je..kalau seluas padang bola mau aku tanam sawit terus.kihkih..kaya wooo sape ada sawit ;p


Sedikit tips lah dari aku..baiknya kalau nak bercucuk tanam, tanam lah dalam poli bag atau pasu tembikar.  Bukan pasu plastik ye sbb panas, kang tumbuh benda lain plak.haha. Tapi aku prefer poli bag sbb ringan dan senang nak pindah-pindah. Poli bag tu beli yang besar. Pasal apa aku suruh tanam dalam poli bag? Sbb tanah yg especially kt rumah taman perumahan ni confirm tanah kering punyakan? kalau korg tanam terus kat atas tanah, belum tentu dia mau hidup (kalau hidup, alhamdulillah!) especially cabai2 dan pokok berdaun halus2 mcm daun bawang n sup tu.hehe. Tips no.2 bubuhlah jaring hitam mcm hubby aku bubuh tu utk elakkan direct sun kepada tumbuh-tumbuhan. Pasal tumbuh-tumbuhan ni mcm kita juga, kalau dah siang kena berpanas terik berpeluh bagai, mau tumbang juga kot kan? Same like depa lah, nak hidup pun lemau ja..silap haribulan terkulai terus. hehe.. Tips no. 3 campur lah tanah tu dengan tanah baja. Hubby aku beli tanah hitam kt nursery..murah ja RM2 sekampit. Pastu, rajin-rajinlah siram depa ni pagi n ptg.hehe. Kadang2 jiran sebelah aku ni baik hati jugak tolong siramkan pokok-pokok kami tu..;p Tips no. 4.. ni hubby aku punya petua, dia kata kalau dah nampak cabai atau daun-daun  hidup meriah sgt, sila2 lah petik dan kutip sbb tumbuh-tumbuhan pun ada nyawa kan? Kalau dibiar layu ja, diorg merajuk tak mau hidup nanti..hehe..
 

Last but not least, hubby yg tgh rajin basuh karpet. siap sedia disimpan utk raya nanti. bukan kata nak beli karpet baru ke hubby? eh eh..=p



5 comments:

Anah said...

miza!!!aku kagum ngan kerajinan ko suami isteri...aku tanam pokok2 daun 3 pasu, hari2 adam tarik daun, makin hari makin botak..sob sob..

nYomeL said...

mmg meriah gila pokok2 tu.. hehe! i pon tanam jugak.. ade pokok pandan, cili, daun bawang, serai etc. tapi baru first time i dengar xelok tanam dalam pasu plastik. sbb i mmg tanam dlm pasu plastik je.. alhamdulillah, sume pokok2 tu tumbuh elok je.. mgkin sbb rumah i xbrapa panas kot. yelah, mungkin jugak sbb rumah i apartment tingkat 1. hehe! btw, seronok kan dpt makan hasil tanaman sendiri. perasaan.. priceless! :)

~YUN~ said...

nyah,bolehla bg aku sikit hasil tanaman ko,aku ader pokok kari je!hehehe

Meey@ said...

Anah: haha..itula aktiviti lapang kami nyah..sonok tau balik keje tgk2 hasil kt pokok.hihi..=p

nyomel: pandan tak dpt lg cari anak pokoknye.hehe. bukan xelok..boleh je kalau pakai pasu plastik tpi kena sesuaikan dgn tanah n cuaca..=)

yun: haha.ini pokok masak utk mkn berdua lepas lah..kihkih.wei, nak pokok kari nnti aku nk tanam tak jumpa yg berakar..hehe..

e.t.t.y said...

waaaaa...nanti kalau weols dah masuk rumah baru, cepat cepat nk godek balik blog meeya ni. sebb kita mmg suka tanam. eh suka tengok hasilnya je. haha. ktorg pun suka makan cucur bawang, so bleh tanam bawang kan.
btw, dah lama tak dengar org sebut cabai. org perak sebut 'cabey'.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...