Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY: Nikah & Sanding Handbouquet

I'M WIFEY !=)
Alhamdulillah..syukur yang tidak terhingga kepada Allah apa yang dirancang segala berjalan dengan lancar. Rata-rata dapat review dari teman-teman yang datang semuanya baik.
Majlis meriah, makan sedap sampai lauk xcukup, pelamin cantik, makeup cantik, pengantin berseri2..ececece..=p

serius, xtau nak start review yang mana satu dulu.
belek2 picture, baru terlintas idea nak cerita sikit psl handbouquet.
Untuk kedua-dua majlis-nikah dan sanding, gigih i DIY sendiri tahu?haha.
Ok, start untuk nikah dulu.
Majlis nikah bertemakan biru-pink.
Baju sudah biru, so haruslah bunga pink kan. Mula-mula nak cari kekwa, tapi colour pink nya sgt lah tidak menarik. So, decide guna carnation saja. Untuk HB carnation, i guna 25pcs. Dekat Best Florist, dia bagi RM1.60 setangkai. Kira not badlah sbb i ingat mula-mula dia bagi RM1.80 satu.hihi. I amik bunga petang jumaat. Rendam dalam air dan pagi sabtu baru gubah.
Agak stress juga mula2 nak DIY sbb HB tak dpt molat bolat.hihi.
Tapi i hentam sajalah agak2 da bolat terus i seletip kt pangkal bungan tu.
Batang carnation sangatlah lembut..kena gubah dengan hati-hati nnti patah bunga i xtau.
Haha.ok, i tipu HB i bukan 25pcs bunga tapi 23pcs je sbb 2 da patah.hahahahaha=p
oh ye, sebelum u gubah tu pastukan u all tiup2 dekat carnation tu bagi dia kembang.
Nampak cantiklah, so xdelah bunga u all tu penyek jek kan.
Lepas da gubah, u all seletip dkt pangkal , dan di tengah.
Pegang bunga kamu tu, then agak2 sedap utk dipegang baru potong tangkainya.
Then balut dengan reben lebar 1 inch. Lagi lebar lagi bagus.
Then cucuk dengan jarum bagi reben tu tak terlepas..=)
Ok, done!


Then, untuk sanding, i request dgn daus (pak andam) untuk sponsor i bunga ros merah.
Mula-mula daus agak berat nak beri sbb dia kata mahal.
12 kuntum bunga gubah dkt kedai charge dalam RM70.
So, nak win-win i bgtau daus just belikan bunga saja, i yang akan DIY..;)
Alhamdulillah, daus setuju. Yang bestnya dapat bunga ros merah imported.
Memang cantik gila. Ros colour marron ala baldu gitu. setangkai rm2.50.
I mintak daus belikan 20 batang.haha.ngelat..=p dan bunga baby breath sikit.
Pagi ahad tu bgn2 tido terus gubah.Mencabar sungguh jiwa sbb bunga rosnya ada yang besar ada yang kecik, kena pandai seimbangkan..da dapat bolat dan cantik seletipkan dan baru gubah baby breath dan seletipkan lagi sekali.
Next step sama jek mcm gubah carnation.
Tangkai ros ni keras sikit tapi berduri..so kena hati-hatilah yer masa nak buang daun-daunnya.


sebelum buang kudup bunga


lepas da buang kudup dan tiup tengah-tengah kelopak bunga.cantik kan???

my official HB roses..

tu je takat ni..
nnti sambung lagi!hubster monster sudah panggil
yok titonn..=)


13 comments:

cik tie@ibtisam said...

somey nyer time nikah...
wink~**
congrates dear..
cik tie da mcm xsabar plak...
kekeke~

kisah aku said...

nk tgk hantaran~~~~~nk tgk suma pict2...

mizzura said...

good idea..bj tunang saya biru..hehe...boleh la pekena kaler pink kan..ingat cam tak sesuai...thanks ek :-)

with love:zaren said...

hye meeya.congrates...slmt pngntin baru...
cantek color baju nikah...
ur fren yg pki bju purple...iras muka kwn i...hajar nama dia, =) tp xtaula org yg same ke x..hee

~ NANA ~ said...

memang cantek :)

Cik Puan Mimi said...

cantiknyeee buat sendiri pon da cantik..
suke sukeee

miey anna said...

cantekknyee bunga tu..baru terpk camane nak DIY bunga tangan..tengs meeyaa~

asha said...

^_^..nice.nanti leh gunapakai idea diy untk HB ni.leh kan, puan:)

MIZZ SUE said...

cantik sgt lah bunga tu

^^mrs.deana^^ said...

dear...slmt pngantin baru!!!maaflah xdpt nk attend mjlis u..mskipun dh d'undang ciap pos kad kt umh lg..bkn pe,x blk kg la mse 2..so x dpt nk dtg...sowi sgt2!!neway,happy a new life!!

dOdOt_ShyG said...

sgt cntik... tahniah!!
ade mase sggah la blog sy ye..
sy bru join dlm blog..
plz support me.. heee.. :)

dodotshyg.blogspot.com

Dia.Honey said...

carnation!!!
my fav!

Dia.Honey said...

actually ai pon terpikir nak DIY je my handB nnt....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...