Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Penyakit Serius Orang Baru Kahwin.Perhatian!!

wahhhhhh..tajuk entry saja sudah d vassssss!haha.
korang pernah dengar penyakit KENCING KOTOR?
amik..aku bold merah siap!haha
eh serius tau ini penyakit jangan main-main terutama utk org baru kawen.
baiklah, cerita ini berdasarkan pengalaman.
i takde malu nak share sbb i sayang kamu dan kamu dan kamu semua!!=p

lepas 3 hari majlis bersanding di Batu Pahat,
i pergi short honeymoon kt Legend Water Homes, PD, just 2 days 1 nite jek.
Tapi honeymoon yg sgt2 la best kan! ok, psl ini i buat entry lain yang ntah bila nak publish.haha=p
after balik honeymoon, kami balik terus ke Perak untuk majlis bertandang pula.
Pertama kali jejak ke rumah mak mertua, uuuuuuuuu.....takutnya.
tapi kejap jek takut, smpi2 jek terus buat mcm rumah sendiri.hehe.
rumah mak mentua best rupanya!=)
Majlis bertandang hari ahad, sabtu tu da adalah saudara mara kaka yang sampai.
Tapi, takde apa pun nak buat sgt, sbb preparation semua da siap.

Nak dijadikan cerita, petang sabtu tu i mmg da tak sedap rasa kat bwh perut ni.
ntah abdomen apa namanya.pundi?rahim?whateverlah..tapi pasti bukan kat perut.
i bgtau suami, dia bilang maybe sbb i period. yess, ms tu mmg period tapi lite period jek.not heavylah. period start pun ms tgh honeymoon..(sigh~~hahaha)
then xpelah, i buat bodo jekla wlupun tahan2 kan jugak rasa sengal tu.
masa tu i da start kencing kerap 30-40 min sekali lebih kurang.
lepas maghrib jek, kencing da jadi 15 min sekali..then ada rasa sakit masa kencing.
nasib baik bilik pengantin ada bilik air. i mmg baring jek kat bilik sbb sakit kat pundi tu.
xlama lepas tu terus jadi 5 min sekali nak kencing.
o mak kooooooooooo..masa kencing nak keluar tu, punyelah sakit dan yg mcm siot nya air kencing sikit gila yg keluar. dan lagi perit bila kencing da nak abis, lagiiiiiiiiiiiiiiiiiii sakittttttttttt!! haa..aku kasi bold lagi.
eh, sorry kalau bahasa tak bertapis, kang bertapis korg tak dpt feel plak mcm mana!haha=p
lepas kuar bilik air, sempat baring 2-3 min jek pundi kencing ni rasa penuh air lagi. dan dan lagi ko rasa nak kencing gila yang tak boleh nak tahan dan kalau ko tahan ko boleh mati punya.haha.feel x?feel x?ini berulang kali berlaku ok, adalah dlm 5-6 kali smpi panties pun xsempat nak pakai balik.tapi, mmg sakit okkkkkkkk ms nak pee.
air kencing tu plak mmg kuning sokmolah! mmg gabra abis sbb tak tau apa jadi dengan **@#$% bwh ni! haha=p
time kencing tu pulak mmg tak boleh kontrol suara lah..
da hazabbbb masa pee takkan nak gelak terbahak2 kat dlm toiletkan.
sah2 la mengerang2 kesakitan kt dlm tu.hehe.

i bgtau kaka, i taknak g klinik sbb sbb maluuuuuuuuuuuuuuu dgn saudara mara kat luar.
tapi bila pk2 balik esok majlis bersanding, takut esok xbaik mcm mn kan.karang ada yg bersanding sorg2 kt atas pelamin tu.haha. i gagah jgk ke klinik ditemani suami dan pak mertua.
kat klinik 2 kali jgk i tinggalkan sisa..erkkk..
masuk2 bilik dr, adoiiiiiiiiii dr lelaki la plak.i pun sengih2 jek, dengan harapan kaka bukak mulut la kan bgtau dr apa masalah bini dia ni..erkk..haremmmmmmmm..
den jugak yg kena pi habaq kat dr. dan2 dr sengih2 jek. nasib manis jek dr ni.haha.

dr bilang ini penyakit biasa org baru kahwin maybe dia tgk inai kami yang masih merah kot.haha=p salah satu sebab penyakit kencing kotor ni berlaku disebabkan 'hubungan' suami isteri.. senang cerita uncompatibility hormon suami dan isteri..
PLUSSSSSSS kurang minum air masak. yesss yang itu mmg i agree! sejak majlis bertandang tekak ni asik minum air manis jekk dan mungkin juga disebabkan letih.xtahulah apa maksud dr letih tu.haha. lagipun masa tu i period, mmg mudahlah kuman nak berjangkitkan dan penyakit ni mudah menyerang perempuan berbanding lelaki. isk..isk..

So, dr cuma bagi ubat tahan sakit, ubat minum utk cuci pundi kot dan antibiotik saja.
Antiobiotik sangatlah penting utk dimakan yer..
nasihat dr, minum air masak banyak2 dan jangan tahan kencing.
dan2 pulang dari klinik, terus demam!!
satu rumah heboh pengantin perempuan sakit kencing kotor.malu tauuuu x!!haha.
kesian kat kaka, satu malam xlena tido sbb jaga i.awwwwwww.
kasihnya suami begitulah!hehe=)

bgn pagi esok, terus segar. yeayyy! da baik.
ntah berapa jug air suami sumbat kat mulut i xtaulah.
jap2 paksa i bgn minum, jap2 paksa i bgn minum. mcm kena pukau dek suami bukak ajeklah mulut ni kena sumbat dengan air.haha.letih tapi pengalamankan?
kalau x, x rasalah ko sakit hazabbbb nak kencing tukan.haha=p
so, itulah ceritanya.

nasihat utk b2b yang kawen, plezzzzzzzzzzzzzzzzzz
take care urself, dan jangan miss minum 8 gelas sehari ok!!
nak2 yg baru kahwin, mentang2 lah da ada suami, yang manis2 jek korg nampak.haha=p


.till then.

22 comments:

Lala said...

waaa..meeya!! thanks for sharing!
betul jugak lah! patot lah ada yang kata minum air banyak sebelum kawen, mungkin ini lah sebabnya!

"cikkin" said...

thanks meeya..share cite ni..cikkin memang jarang minum air masak..huhu..tp pasni kne minum banyak2..=)

hana yoriee said...

haha..benda yg sama jadik kat hana!! masa bertandang tu dah lepas sanding boleh tak nak pegi toilet? hahahaha..wat malu aje..huhu

etty said...

takutnyeeeeeeeeeeee.....nasib baik u cepat g klinik....take care..

Anah said...

ye keee??mcm2 la penyakit..tp cara ko kira tu comella..cam kira contraction nk beranak..hhehe..

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

jaga diri baek2.. harap sembuh sepenuh nye dgn cpt ok.. lame tak dgr cerita........

Squarecut Ring said...

Gosh i pon kne dulu mase balik hanimun. T__T lame plak tu I tahan sbb malu nak cite kat mum. T_T then bile dah jumpe doc br la tau sakit ape.

Tp lately i kurang minum air...i rs cm nk kne infection balik. T__T tapi siyes sampai xsempat2 nk pakai panty balik bile die menyerang. huhuh. I nk jumpe doc balik this evening. i cuak. T_T

Meey@ said...

Lala: lala! welcome..haha.yelah inilah natijahnya bila x minum air masak byk2kan.masa pregnant pun boleh jugak dijangkiti penyakit ni..=(

"cikkin":
welcome cikkin..=) kena amalkan minum air masak mulai skrg!!!mmg byk khasiatnya tau..=)

hana yoriee:
Hana pun kena ke?hahaha.series xmo rasa lagi.seksa tau nak kuarkan air kencing tu.haha=p

etty:
takut jgk lah..sbb xpernah kena sebelum ni. pulak tu kena kat rumah mak mertua.haha.nasib baik cpt..=)

Meey@ said...

Anah: yela anahhhh..sakit tau.tapi contraction lagi sakit kotttttttt.hahaha=p

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 :
tq dot.baik lama da.tapi kdg2 seriau jgk ms pee bila ingt skitnya.haha. i ada jek, cuma nak blogging kena ada mood jgk skrg ni.u tak care too..org preg pun boleh kena penyakit ni jgk tau.so, minum air byk2 k..=)


Squarecut Ring:
haha.balik hanimun baru kena?aiyokkk..serupa jek kes kita ni.hehe.tapi series malu tau.da lah kat rumah mak mentua i kena..waaaaa=(

make sure ptg ni u pergi klinik ok, i serik nak kena kali-2.haha.hazabbbbb u..minum air byk2 dan jangan amalkan tahan kencing selalu yek!
tk care!!

rini.borhan said...

haha..igt penyakit ape...kt pun pengalaman yg same lorr..pas majlis bertandang jd camtu then kol mak kat umah..mak kate mnum AIR BARLI n byk mnum air..nk jadi cite lei lak en.hubby gi btau family die yg ngah reramai kat ruang tamu..kuar toilet sume tgk kt..MALU kan...

lovelyadibah said...

owh..bahaya nyer!!!baik la puan!saya akan beringat sebelum kena!:)thanks sgt!!:)

Dia.Honey said...

pernah mengalaminya....tapi dah ok

imizah said...

hehe ada gak penyakit camni.thanks meeya 4 sharing!!!

masmOna said...

meeya sayang, skg ni mas pulak terseksa kena UTI ni..after almost 2 months kawen hua T_T memang terseksa sangat2 wuwu

missbutterfly said...

ok..aku pun mengalaminya jgk after a week kawen..

choclairissa @ intan said...

hehehe...alhamdulillah i xdela seteruk u..cume period pain rasa cm extra plak..mase kt uni dulu after abih period i jadi cmtu jgk..then doc bagi ubat terus baik..sgt seksa... ;)

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

adehh..ni mmg masalah org baru kawen..
satu lg masalahnya...angin yg mlampau2 dlm prot..wuu wuu

hr tu masa sakit period pun..manager azreen risau..dia pk kan sakit ni..huhu..dia ada bg tips..utk elakkan menda ni jadi..lepas je *berkasih syg..cpt2 cuci @ bersihkan dgn tisu basah..huhuu..
masa tu senyum je la wuuu..manager kte baik sbb take care ..siap bg tips..huhuhu

HANI IZWAN said...

hi meeya

i pon alami keadaan sama lepas 2 minggu kahwin. sakittt okay. tapi i biarkan aje. alhamdulillah skrg dah ok.

btw, slmt kenal meeya. i'll link kan ur blog at mine ye. and i nak buat entri psl ini jugak, nanti i letak ur entri as referral ye.

=)

chique-jah said...

huh nape i x prasan menda ni sume dulu?after dah 5months kawen n terbaca kat blog2 korang baru terperasan menda ni..owhh kena beringat nih!

Meey@ said...

rini.borhan: hehe.nampaknya penyakit ni mmg normal utk b2b ek.haha=p yes, minu air barli mmg bagus utk lawaskan.

lovelyadibah: diba, bahaya yer kalau x berjaga2.so bear in mind k..=)

imizah: penyakit normal nih..=) ok welcome dear

masmOna: puan mas sayang..mkn antibiotik yer.don't skip air puteh..haa..sakitkan?kan?hehe=p

missbutterfly: jaja, u kena jugak?hazabbbbbbbb kann!!

choclairissa @ intan: hehe.kot lagi sakit dari period pain gamaknya.haha=-


aYenZ JamiL (^0^)/: angin tu tanda nak ada baby kot.haa..check2. baiknya manager siap bg tips dan nasehat.hehe.yup azreen, kena hati2 lepas ni.

HANI IZWAN: hani, mcm mana u boleh biar jek?sakittt tauuu pee..tabah betul u.hihi.tq for sharing my entry.penyakit normalkan ni.


chique-jah: hehe.yup, sentiasa beringat yah!=)

iedchan said...

wahh..takottnyee...kene berhati2 ni..tq sebab sharing..hehe

!k@ said...

meeya...
ika pn penah kene..seminggu pas kawin...siyes sakit gile,lg2 masa kencing nk habis..huhu...
tp xtau la pulak penyakit ni senang kena org pas kawen.....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...