Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Review: Wishing Ranting Part I

koranggggggggggggggggggggggggggg!!!
rindunye.rindu.rindu.
kawen da masuk sebulan dah pun, baru berkesempatan nak hapdet blog!
sengal ok, taman i duduk ni langsung takde kabel telefon.
nak pasang streamyx mmg non adolah!
gigih i & en suami mencari broadband, walaupun agak lemmmm broadband ni disebabkan taman i duduk ni ala-ala fraser hill sikit la katakan..hehe.
nak2 hujan jek sekarang ni kat kulim..alahai..asal jam pukul 5, tak tersabar2 menanti suami pulang kerja.haha.off topic xde kena mengena~~~

agak blur jugak nak review pasal apa.
gambar official utk nikah dan sanding xdpt lagi.so, review psl DIY la yek?korg mesti suka!haha.
ok sedia maklum, utk wedding i sediakan wishing tree utk kawan2 tinggalkan jejak,
so, i decided to DIY. Senang saja! Cuma sediakan pasu plastik (boleh beli di nursery), ranting pokok or whatever ranting hidup or mati lah kan, asal boleh gantung ur wishing tag.
For my case, i terjumpa ranting mati kat rumah..jimat! then mintak adik bancuhkan simen dalam pasu dan cucuk lah ranting! tunggu simen keras dan siap lah wishing tree!
ada org panggil wishing tree i tu wishing ranting.haha.
mmg tak serupa tree pon kan. janji adoooo makkkk!!


setup utk wishing ranting ni i sediakan ala-ala meja guest book.
kebetulan mak ada meja bulat, da cop awal2 ngan uncle nakkan meja and space utk guest tinggalkan jejak. then, on that table, i cuma hias se simple mungkin.
Frame dan bunga tangan nikah. idea yang spontanenous and ideas from review b2b jgk sbb pg nak sanding tu baru teringat psl meja wishing tree ni! alpa sungguh pengantin!!!
then, wishing tag and pen i letakkan dalam balang kaca dan juga alas papan kek untuk menulis.
Dan x lupa juga doorgift utk wishing ranting!! =)
untuk doorgift, i akan buat satu entry khas ek.

setup table. *abaikan cawan itu*

act, this kind of idea sangat-sangatlah weird dikalangan orang kampung or lebih senang kata utk majlis di kg mcm i maybe mcm x sesuai. tapi, i beranikan diri jgk buat..dan ternyata dpt review yg best dari kawan-kawan, saudara mara dan juga org kg. Mereka sgtlah sporting ok!
Masa majlis da nak berakhir, i smpt jenguk ke table dan byk wishing tag yg x tergantung sbb ranting i tu xbesar, so no space utk mereka hang kan.
bila baca satu-satu ucapan dari mereka, mesti nak tersenyum dan tergelak.
ada yang menulis 'nakal', sweet, ringkas dan ada juga yang menyampaikan doa.
terima kasih byk2 pd meninggalkan jejak..
lepas majlis rasa sayang nak bukak wishing tag tu dari ranting..bertapa jugaklah 2-3 hari kat pokok.haha. last2 en suami suruh beli album dan simpan wishing tag tu sbgi kenangan!
idea bernas!!

ok, sambung part II pulak
*gedix* haha!





5 comments:

K.I.N.A said...

suke2..;)

anah said...

anah:sedihnya aku xleh bergambar ng ko pakai baju pengantin..huhuhu..kalut je aku balut adiah nk bagi ko, ingat ke ko jadi dtg skali ng yun ritu..huhu
adam:mak ijahhh..bila nk datang umah adam bawak makanan kt mama?? xpun bila nk ajak mama adam makan masakan mak ijahh?? heheh

Reen Tart Nenas said...

kreatif :)

nYomeL said...

siapa kate takleh wat camni kat kampung kann..?? blom cuba, blom tauu.. congrats meeya!

nolyndila said...

suke..kreatifnya awak :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...