Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Cuci Tub Washing Machine

Korang pernah cuci tub mesin basuh x? haha. Sebenarnya aku baru tau yg tub tu boleh dicuci dan baru tau jgk yg mesin basuh aku tu ada function "Tub Cleaning" rupa-rupanya. Selama mesin tu dah berkhidmat hampir 3 tahun, xpernah aku amik kesah pun apa-apa fungsi selain daripada button ON/OFF, START and SOAKING.hehe. Aku ni mmg jenis malas nak amik tau benda2 cenggini. Manual pun xpernah baca..;p

Untuk pertama kali nya dalam hidup, aku cuci lah tub tu last weekend. Kebetulan mesin  basuh aku ni ada benda kotoran hitam melekat2 kat baju. Geram sungguh tgk. grrrrr..Till now tak tau benda alah apa. Dia mcm kertas tapi x hancur mcm kertas kena air tu..ntah tobat aku x tau nak explain. Dtg dari mn pun xpasti. So, sebelum cuci aku bersihkan dulu perangkap habuk kat tepi tub tu dan arahan bgtau sila jgn letak kan apa-apa kain.Biar kosong je.

Aku guna magic item - PowerMax Wash Drum Cleaner beli kt Cosway. Sabun khas utk cuci tub. 1 kotak ada 2 packets dan sekali basuhan guna 1 whole packet. Jgn pandai-pandai nak guna 1 scoop je ok *Ikut arahan*. Harga? Xingattt tapi  below 10 dollars.

Sblm cucian..nmpk x ada benda kotoran hitam kat dasar tub tu?
product from Cosway
Baca arahan dulu!
Sedia utk dibasuh
Choose "Tub Cleaning" then Start
Kalau korang jengah air basuhannya  masa tgh cuci..masyaALLAH..hitamnyaaaaaaaaaaaaaaa!!haha. Selama 3 thun aku kumpul keladak rupa-rupanya!hehe.. Lepas habis cuci, penuhhh perangkap habuk dgn kotoran.wuwuwuwu. Terima kasih la byk2 kat Cosway. Pasnih kena jadikan aktiviti cuci tub ni sebulan sekali...=)

7 comments:

NoraKerel Aira said...

waaa nora pun xpernah. terima kasih bgtau hehe. blehla cuci juga

Didie Kamila said...

Thanks for sharing..xtau jgak ada benda ni..hehe..nanti nak cuba la..kalau guna sabun biasa x guna wash drum clener tu bole ke?..

Fizah said...

haah biasa buat jgk tub cleaning ni tp tak pki pulak sabun tu...blh dicuba ni..tq dear :)

lesungpipit said...

Tq for sharing...
Good info...

Meey@ said...

@noraKerel : nora!! lama xmen comment2 kan.hehe. yelaa kite pun baru tau boleh cuci tub ni..haha.

@didie Kamila: wc dear!i rasa guna normal powder detergant pun ok..xperlu nak bazir beli kat cosway selalu.hehe.

@fizah: kite tau psl tub cleaning ni pun sbb terjumpa sabun tu kt cosway.haha.

@lesungpipit: wc dear!=)

Fariszuhairi Zuhairi said...

saya nak tanya kalau LED ECO TUB berklip klip selepas habis spin apa maksud dia ?

aida said...

sy pon ade mslh gtu...ntah mane ade keping itam tu...byk sgt...skrg mesin dh xleh drain.tersumbat agaknye...xpnh wat tub cleaning sbb ingat ok le...lastly mesin dh xleh drain...maybe kene cek dulu tersumbat kat mane ..rhen nk wat tub cleaning le

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...