Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY Storage Box For Tudung Bawal

Salam! Akhirnya hari ni aku ke udara, setelah sekian lama tidak bersiaran. Entry ni sepatutnya dah lama publish, tapi duduk dlm draf plak dah lebih 2 minggu.hahaha. Nasib ko la blog dpt tuan ikut mood..hehe. Marilah kita flash back. 2-3minggu yg lepas kan asik ujan je bumi Kulim ni smpi aku laki bini mati kutu xtau nak buat apa kt rumah. Sejak balik dari Hong Kong hari tu, kami xde pergi jalan ke mana-mana dah selain balik kg je. Sudahnya aku mengerjakan bilik tidur kami dgn mengemas seharian dari katil ke almari baju ke meja solek semua aku arrange balik. Tinggal satu part je yg tak berkemas lg iaitu koleksi bantal & toto & comforter set atas almari tu ha. Still stuck x dpt solution smpi hari ni. Korang simpan kt mana eh barang-barang tu sume?  Should i put in the store room? Oh ye, rumah kami xde almari kabinet.harap maklum.hehe.

Takpela, kita tinggalkan cerita tu dulu. Dah dpt solution ni nnti aku habaq kt korang. Entry ni just nak share dgn korang mcm mn aku keep my all tudung bawal collection!hehe. Sejak tudung bawal dah in trend balik, maka byklah koleksi tudung bawal aku especially bawal kosong. Semuanya mmg daily use for work. Tudung instant plak kadang2 je pakai tupun kalau case dah ter"lambat"/"malas". Masalah aku dgn tudung instant ni, dah lepas pakai aku paling malas gila nak hang balik sbb tudung instant selalunya 2-3 kali pki baru aku basuh..Kdg2 smpi menggunung tudung-tudung tu baru aku daki lerai satu-satu.haha. Kalau tudung bawal plak takde mslh sgt sbb lepas pakai aku akan cmpk je dlm bakul baju. But, the problems comes later bila aku dah siap basuh & kering,lagi sekali aku malas plak amik hanger. Jadi utk mengatasi masalah kemalasan yng melanda, aku lipat-lipat je masuk dlm kotak. Selesaiiii. So, hari ni aku nak share dgn korang my diy storage box. Malu sbnrnya nak share sbb idea mcm lapuk sgt dah.haha ada aku kesah. Tapi sblm tu aku nk bgtau aku ni kan ada hobi suka kumpul kotak/paper bag/plastic bag/bottle. Mmg sama perangai mcm mak aku.kalau belah laki aku, sama perangai mcm abah.hahaha. maka mmg anak mak + abah mertua la aku ni kan.kiki. Laki aku mmg hot sungguh tgk benda2 ni dlm store room. Aku suka sbb aku tau benda2 ni one day akan bagi faedah kat aku. Tapi "BILA???" hahaha. tu yg lagi laki aku hot. Sampai bertahun2 keep pun xjadi apa.hahaha. Tapi kali ni aku dah buktikan yessss!=)

Gali-gali nasib jumpa kotak Corn Flakes (500g) yg besar ni!=). Aku potong satu side dan kemaskan.
Aku balut dgn wrapping paper yg murah je lebihan dulu-dulu.
See!! Dah siap! Balut base dgn wrapping paper colour lain plak. Saja nk bg contrast.hehe Yg partition tu aku x lekat pun mmg saja nk bg movable.
Dua kotak 4 segi tu dah lama aku wrapp. Aku keep brg2 stok mcm cotton buds, pads, facial cotton, n etc.

Tudung x penuh sbb ada yg masih tgh basuh.hehe.
Kira okla kan??hehe

Sekian, wassalam..

11 comments:

Wawa Yusoff said...

Rajin.........! daku mmg takkan segigih itu! dgn nak diy nye. dgn nak melipat bawal nye lagi.. kagum..kagummmm

ctmz said...

Wahh..rajin nyerr meeya buat DIY nih.. cantek n simple! leh try pasnih.. dapat save tempat untuk tudung yang berlambak2.. hehe.. =)

S.n.Fariza said...

kreatif :)

Meey@ said...

wawa: hahahaha..jgn terpedaya! kiralah berapa byk perkataan "malas" dlm entry ni.kiki.

ctmz: kite buat ni paling cincai punya tau.u should do better..=)

fariza: tq! diy malas2 je ni.haha;p temporary solution.

n0rraslida alias said...

wahh...da lame xngomen kt blog meeya....sllu follow...mse meeya tgh sibuk wat prep khwen... meeya awk sgt ketif hokey! thumbs up!

izzah said...

salam kenal...
menarik idea ni.....leh selesaikan masalah tudung bawal yg berlambak2 kat dalam bilik nun...thanks for sharing..=)

Siti Asiah said...

comelnye...wat utk Asiah satu, bole?....;)

Meey@ said...

@lid: hi lid!!!! lama nya x komen2 kt blogkan?alaa..tu zaman anak dara rajin la sume benda nak share bagai.la ni ke lautt sume..hehe.

Meey@ said...

izzah: wlsm..hi salam kenal juga..;) idea korok je tu.kiki..

siti asiah: haha bolehhhhhhhh je!

Fizah said...

saya.sangat.suka! kombinasi kertas pembalut yg bagus!! :))

veesakura said...

Ok,rajin sangat! Bg la cket mood rajin tu kt I. Hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...