Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Jimat Cermat

Jimat Cermat.
Dua patah perkataan yang perlu disemat di dalam hati dan kepala otak sepatutnya dari kecik lagi so by today kalau i da kumpul wang hasil jimat cermat tu mesti dah boleh beli cincin 24million. in RM or USD whatever la 24 milion adalah sgt mustahil utk dikumpul oleh saya!harharhar.makan dalam sungguh!!
Pulak sekarang kat Mesia semua benda nak naik. xde pun yg nk turun2.semua nak naik jek.mencanak2 plak naik nya. Baru-baru ni mengamuk dgn Astro and now good bye forever to Mustika!!haha.
but i still x puas hati sbb charge masih mahal. Gov tax yg ntah apa-apa.
Tarif elektrik pun naik.ce cite ce cite apakah dunia skrg ini. Belum sentuh bab makan lagi, gula, tepung, 
Haaaa..fuel lagi.ayoooooooooooo masak lah semua benda nak naik.
Gaji laki aku tahun depan naik banyak sikit eh. =P
Pada masa ini, membebel, menjerit dan memaki pun tiada gunanya jika kita masih boros berbelanja dan membazirkan duit tak tentu hala. Kalau dah suami saja yg bekerja, makanya nak tak nak jimat cermat kena ganda 24 juta kali heh.haha.
Baiklah mari kita mulakannya hari ni untung-untung umur 50 tahun boleh dpt beli cincin Jacob 24 juta. betul ke Jacob? hentam saja.hahaha=p
Langkah jimat cermat yang seharusnya dilakukan oleh mereka yg sudah berumahtangga adalah bermula dari rumah sendiri. Yea..byk sgt benda yg boleh dijimatkan.
Bermula dengan kemudahan asas (this is my case yg tidak bekerja, 24hr dkt rumah)

Electricity
1.  Masak nasi tengah hari terus untuk malam punya. Good thing ialah boleh jimat elektrik but the bad thing is laki aku akan habiskan nasi tu seperiuk waktu lunch lagi-lagi kalau i masak sedap.So?

2. Pagi, i will open sliding door so biarkan natural fresh air masuk. Sejuk dan damai. So kipas x perlu buka.
No worries for the strangers, sbb most of my neighbours juga suri rumah. Rumah students depan dan kiri semua pun da pergi kelas. So, xdelah rasa uncomfortable.Cuma, kena make sure grill mmg lock habis.hihi.

3. Masak air guna dapur gas utk topup air minuman. Plus sekali masak boleh dpt more than 1 liter. Kalau guna heater, just utk minum hot water only sbb kt rumah takde thermos. Everybody knows brg elektrik yg ada konsep heat mmg consume tenaga elektrk.;)

4. Basuh baju 2-3 hari sekali. Part ini i boleh pratik but sometimes suami i ni terlebih rajin nak basuh baju sukan dia hari-hari.dah la sport hari-hari. hari-hari la nak basuh baju even machine not fully occupied. Erkk!
Sekali basuh, it takes around 1 hr to wash. Pengsannnn karen mak!!*jgn mara abg*

4. Turn off garage punya lampu bila tido malam.haha.ni kes menumpang lampu sebelah .Dari duduk rumah bujang lagi kita selalu ngelat bab nikan anah & yun?hahaha=p
5. Switch off lampu dan kipas dalam bilik, toilet and etc while not using it.This is common reminder la kan.
6. Gunakan electronic digital time while u charging battery hp, camera,or laptop.This is a good way to save ur electricity. Sometimes kita neglect  time suppose battery to fully charged. Pernah jugak charge berlarutan sampai satu malam!ohhhh pk2 balik..sgt membazir ok. so bila guna digital time ni kita boleh set time utk charge.=)

7. Masa utk i tgk tv adalah start pukul 12pm. tgk wanita hari ini. Ptg plak, tgklah kdg2 xde cerita menarik tutup jek.haha. sbb malam tahu suami akan conquer tv.ngehngeh.
Air
Takde jimat pun. Setakat ni average per month RM6 for bill water.kira oklah tukan!

Phone & Internet Services
1. Should ask suami to change iphone plan to another. Maxis punya mahal doll!Tapi itu semua hanya akan berlaku selepas tamat kontrak.-____-

2. I punya commitment phone kena tukar from monthly RM30 to RM10.haha.
So, nak make a call guna suami punya line. Hp i just to sms and urgent call only. Aci x?haha.
3. Guna broadband yang paling rendah kelajuan. sbb kalau guna 1Mb pun, kalau kwsn i duduk ni internet mcm siput tersemput2 maka maki hamun jek yg akan dpt.haha=p
adoii..bilalah boleh psg streamyx kt rumah ni???stresss kalau sentuh psl broadband2 ni.sensitip, emo dan sentap jiwa dan raga i. hahaha=p

so, what else?
share with me if u have an idea mcm mn nak berjimat cermat or untuk meningkatkan lg ekonomi rumahtangga. financial budget maybe? =)













7 comments:

~YUN~ said...

nyah,taktik lampu kat porch tu pn aku amalkan gak kat rumah taiping,klu jiran sebelah dah on,ktorng buat bodo je..tp ktorng ader sistem kerjasama,ceh konon!pakcik tu salu on smpai kul 11pm je,so after tu ktorng on plak smpai kul 6am..shift nya,jimat gak,hehe~

cik_azie said...

meeya tips ni bkn tuk yg brumah tangga jer yg nak dirikan umah tangga pon kna ikot..tmbah2 azie yg dok kt kl ni. dgn umah sewa la, tambang la, mkn la,...so mulai skrg JIMAT

Meey@ said...

yun: jiran aku kiri kanan on lampu..so alhamdulillah.terang dah rumah aku mlm2.muahaha=p jimat pun jimat.ngehngeh.

azie: azie, learn from now ok.kalau duduk KL living cost tinggi kan.so jimat apa yg boleh jimat ye!=)

fati said...

compare supermarket untuk shopping barang dapur. Ni pon suami yang ajar :P

Cik Mira said...

elektrik memang banyak guna.. so memang kena pandai jimat cermat. thanks for the tips ^___^

Anah said...

aku pun dh bye2 kt mustika, nk bye2 kt astro kontrak lmbat lg nk abis.yang tips lampu luar tu mmg aku amalkan smpai skrg,ms awal2 dulu je bukak lampu luar. sejak dh otai kt kawasan ni buat tak tahu je..hahaha

Meey@ said...

fati:menarik jugak tu.nak shopping pun kena tau kat mn majoriti brg murahkan?jimatttt byk!

Cik Mira: welcome mira!=) make sure jimatkan elektrik!

Anah: series anah suka2 jek diorg ni nak naikkan pakej astro tu!aku dpt surat tu terus maki hamun dan cut off terus.haha. aku pun buat dono jek xpsng lampu porch mlm2 sbb belah kiri aku student diorg suka balik lwt kdg2.belah kanan plak, suami dia keje shift balik xtentu.akulah selamatttttttt..haha=p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...