Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Tips How To Organize Your Fridge

Salam semua! Moga sihat-sihat saja hari ini.
Entry kali ni mungkin agak ilmiah sikit utk bacaan para isteri sekalian dan mungkin berguna juga utk bakal pengantin kita. Oh ye, entry ini agak panjang juga untuk dibaca. Streching ur neck dulu.hihi. Those yang dah nak kawen, sure excited gila nak duduk rumah sendiri kan? dan salah satu tugas yg besar utk kaum wanita adalah manage and organize all the things for your home termasuk keperluan asas yang penting seperti peti ais!! Kalau sebelum ni duduk di rumah parents, i sendiri tak pernah amik kisah peti ais nak jadi apa.tau nya buka tutup buka tutup jek.haha. bila dah jadi isteri dan suri rumah, barulah belajar sikit2 mcm mn nak uruskan rumah tangga even the simple thing psl fridge pun kita harus belajar. So, in this entry i want to share with u all how i managed my fridge since i married for a 7 months ago..=p Act, topic ni mmg da lama ada dalam kepala, since Xora pernah juga come out the tips about fridge on her blog. And last two weeks i thinked, i ada menonton WHI and they discussed this interesting topic too. Ok, terus dpt idea mcm mn nak menulis..=) Enjoy reading my entry.ngehngeh=p

Honestly, i learn a lots from my hubby how to keep, storage and even cuci ayam dan siang ikan cantik-cantik. He is the one yang expert siang ikan guna gunting.before kawen, i tahu guna pisau saja. mcm mn ikan tu hancur mmg xboleh dibayangkan oleh akal & fikiran anda.haha=p. seriously, sgtlah neat kalau hubby yg bersih dan siangkan xnampak rabak pun ikan tau! then nnti sure dia akan potong sikit hujung mulut ikan, dan ekor juga. Secara logiknya apa kesah sgt mulut ikan dan ekor tu kan? He said,  arwah opah dia yang ajar semua tu. Maybe nak bg cantik dan sedap nk mkn kot..=p Awal2 kawen dulu, mmg tadah je la telinga ni dgr dia membebel masa ajar i siang ikan yg sebetulnya. haha=p. ok, dah melalut plak ceritanya.

FYI, i'm xdelah guna inventory list to check stock bhn mentah. agak leceh maybe nak praktikkan (sbnrnya belum bersedia!) haha. oklah, I start with the tips sebelum ke pasar yang simple dan patut dipraktikkan.

1. Check secara rambang apa yang dah habis dan apa yang tinggal dlm fridge esp bahan mentah likes meat, ikan, chicken, veggie and etc.

2. Listkan barang-barang yang perlu dibeli dan kuantitinya untuk dibuat stock. For my case normally i akan belanja for a week terus. Tapi, pernah juga stock habis dlm 4 hari. haha. rare case ni sbb ada hari yg over mkn byk kot.=p

3. Clean out or just throw away anything foods yang dah lama (hopefully don't do this often, kan membazir!) mcm saki baki santan kotak, sayur-sayur yang sudah mati terkulai layu, baki lauk yg tak di panaskan balik n etc.

4. Lap/basuh/bersihkan food containers, shelves and fridge drawers.

5. Boleh pergi pasar dengan senang hati..=)

After back from pasar, i akan prepare siap-siap plastic bag/zip locked plastic like picture dibwh utk storage bhn2 basah.

segulung plastic ada ~200pcs.boleh didapati di hypermarket & kedai brgn plastic
ok, let me bahagikan bahan-bahan basah kepada 2;  1. Raw meat, ikan & ayam and 2.Veggies

Utk raw meat, ikan & ayam:
1. Bersihkan kesemua daging, siang dan bersihkan ikan. Kalau beli ayam potong siap-siap kepada beberapa bahagian

2. Untuk storage, kesemua bhn2 basah ni kena diasingkan kalau x boleh contaminate antara satu sama lain. Daging adalah mknn yang paling mudah kena contamination. that's why tak digalakkan untuk keep daging ni lama2 dalam fridge. whatever pun, kesegaran kena diutamakan. so cara nya adalah masukkan tiap-tiap satu brg mentah dalam plastic bag. cth, mcm yang i buat ni

ayam
ikan
3. Tips for all yang pergi ke pasar maybe once a week mcm i sure akan beli ikan byk2 kan? cth my case hubby i mmg suka ikan cencaru, boleh kata dlm seminggu i akan ms 2-3 dishes cencaru so, i akan beli 6 ekor cencaru-depends on size la tp selalunya mmg besar-besar. then, setiap kali mkn akan bakar/masak 2 ekor sahaja-satu utk engkau satu utk aku.hihi. so i akan asingkan setiap 2 ekor cencaru dlm plastic bag yang berlainan. The reason is memudahkan untuk bila kita nak masak, just capai je plastic bag yg ada 2 ekor ikan tadi dan nyahbeku kan. Kalau simpan 6 ekor dlm one plastic bag, then everytime u all nak masak kena nyahbeku semua then balance akan dimasukkan balik dlm frigde.kan? Itu adalah SALAH ye kerana bahan mentah yang sudah dinyahbeku x boleh dimasukkan kembali dalam fridge sbb tekstur bhn mentah akan rosak dan menjadikan ia kurang segar. ok, this point boleh dibuat juga utk yg lain mcm ayam and etc.

4. ok, da siap semua masukkan dlm plastik, baru masukkan dalam plastic container yang bertutup pulak. Sebaiknya, plastic container ni juga kena berasingan. cth 1 untuk ikan, satu utk ayam dan satu utk daging (kalau fridge besau mcm keranda maybe boleh diamalkan!haha) tapi, utk kes i, i mixed jek semua tapi jgn lupa ikat plastic bag tu tadi dan simpan di top door fridge-freezer! ok, siap!senang jek kan?

 Utk Veggies;
1. Untuk sayur-sayuran likes kangkung, daun sup, bayam or anything yg long and leafy veggie boleh simpan dalam plastic bag (normally kalau kt hyper market mmg akan bungkus dlm plastic kan-jimat plastic kat rumah.hehe). Act, sebaiknya wrap dgn  paper atau kertas suratkhabar untuk kekalkan lebih kesegarannya. Tapi, ada sesetengah pihak yang bgtau newspaper content of carbon (dkt tulisannya), and of course mengandungi bahan kimia dan boleh menyebabkan poisoning. Logik juga kan? Tapi, rasanya takde lg fact yg melarang menggunakan newspaper utk packaging. Realitinya kalau  kita pergi ke pasar pun, peniaga akan bungkus kebanyakan bhn2 mentah dgn suratkhabar jg kan? T_T  Tawakal sajalah, yg penting bila keluarkan dr fridge, basuh bersih2. I guna both-plastic n newspaper. Dan lagi mudah jika kita mark nama sayuran pada bungkusan newspaper tu;)



2. Untuk sayuran mcm cili padi, limau nipis & tomatoes pulak, normally kita akan beli sesuai utk seminggu dan setiap kali masak pun tak guna semua. So, to keep it refresh i akan simpan dlm plastic container jernih yg bertutup atau kalau xde, boleh juga gunakan plastic bag/zip locked plastic-mahal sikit tapi boleh guna ulang kali..=) Saiz sesuaikan dgn amount nya!



 3.  Kalau nak keep serai, masukkan dlm plastic bag dan ikat ya!

4. Telur pula MESTI dibasuh dulu sebelum simpan dlm fridge sbb kalau ada tahi2 ayam melekat tu akan menyebabkan fridge berbau dan juga contaminate dkt mknn yg lain yang u leftover.

ok, kemudian kita ke bahagian susun atur dlm fridge pula!heh, ingat wardrobe kita jek kena susun cantik2?hahaha=p

fridge i ada dua pintu. So, the top door adalah freezer. Kalau ur freezer ada dua shelves, better ice cube letak paling atas dan plastic container bhn2 basah dibawahnya. Nampak x cawan stainless steel tu? hehe. MIL yg beriya belikan ms g shopping kt pekan. haha. Pelik juga i ntah nak buat apa dgn cwn tu? Rupanya dia bilang untuk buat ketul ais so tak payah guna plastic katanya membazir sbb cepat pecah. Mmg ia pun!! haha.  Kalau guna stainless steel, nak baling kat dinding pun xpe paling-paling pun kemek jek. Ais pun dpt besar-besar.ngehngeh! Then, dkt door shelf boleh letak buttercup or cheese cream. Sebelum raya haritu, mmg bersusun buttercup dkt door.hihi.

my top fridge. plastic container pun kena sama warna.haha=p
next, adalah main door fridge (bottom part). sbrnya takde rules yang tertentu untuk store your foods dlm ur fridge. tapi, mungkin beberapa tips dibawah boleh diguna pakai untuk memudahkan pencarian anda di dalam peti ais di samping meyedapkan mata memandang. xdela bila buka je peti ais rasa mcm nak cari harta karun kan?haha=p
senang kalau i story dlm point num, ye dak?hehe.

1. Put big items in the back. Cth, jug air sirap yang tak habis diminum. Kalau letakkan dihadapan akan menyebabkan a small items tersembunyi dan tidak disedari kehadirannnya. Place jug air on top shelf agar mudah diambil bila masa kehausan (hubby punya stok air mmg kena selalu ada!hehe.)

2. Normally, on top shelf juga i akan letak baki makanan yang tak habis dimkn. Satu tips utk store ur leftover cth gulai yang ikannya tinggal seekor tu kan.haha. Don't simply put in the fridge sekali dgn pinggan2nya.u have to masukkan baki mkkn tu dlm bekas plastic container yang bertutup. Selalunya kita akan simpan just for 1 day then panaskan balik dan makan. Tapi, ada jugak some of dishes yang lagi lama simpan dlm fridge lagi sedap sbb bila kuah beku, ia akan meresap dlm bhn utama lauk tersbut dan bila re-heat balik, mmg sedap di makan! Tapi, kalau lauk yang ditumis tu, xelok lah simpan lama-lama sbb rasa mknn tu akan hilang selepas sehari semalam.

3.Veggies of course kena letak dkt  drawers. Same goes to fruits supposely! tapi i x letak pun psl kalau letak dlm drawers sure lupa nak amik dan makan.haha. Selalunya i akan letak dlm basket dan letak dkt shelf je.
Fruits mmg mknn wajib ada di dlm fridge kami!=)
 

4. Shelves yang lain boleh put another foods yang mungkin jarang-jarang digunakan tapi still kena keep in the fridge mcm margerine, & bhn2 bakery mcm choc chip, cherry n etc. For my case, i akan letak semua bhn2 tu dlm container and letak di shelf paling bawah.

5. Tips penting utk anyone yg suka mkn tempoyak mcm i..hihi, don't worry boleh simpan dlm fridge! yg penting masukkan dlm plastic container yang kedap udara. Mmg tak berbaulah! Nak lg secure, bungkus lgi container tu dgn newspaper.haha=p dan letakkan di shelf paling bwh ye! Tapi, kalau nak simpan durian (dgn bijinya) u have to put dlm plastic container juga tapi letakkan di dlm freezer. Berbulan-bulan simpan pun still rasa sedap lagi!=)

6. Bahan makanan yang small mcm cheese slice, or anything yang store dlm small bottle likes sauce, mayonis, jam, condiments and etc better put in the door shelves. Lagi baik kalau combine condiments in one area. Ubat-ubatan mcm ubat batuk juga boleh letak at the door shelf.

7.Minuman sejuk + susu kotak should put in the door part lah! Same goes to telur juga. Guna sebaik mungkin that egg container. Sometimes bila buka peti ais bukan nampak telur, tapi gula-gula, chocolate puding and etc yg diletakkan dkt container tu.hihi.=p



8. Any bhn basah yg diletakkan dlm container boleh stack them properly. Susun elok-elok dgn baik. Gunakan containers yang clear supaya mudah nak kenalpasti item yg ada dlm container tu. xdelah each time nak guna kena buka satu-satu penutup n check. It waste ur time kan! Kat rumah, mmg i akan simpan pelbagai size plastic container tu untk buat standby kalau tetiba bekas mknn lain xde. Nak beli bekas jenama tupperware belum mampu lg. haha. lagipun benda tu murah, kalau hilang dibawa oleh hubby kemana2 pun xdelah ralat mcm mn dia selalu hilangkan bekas tupperware mak dia.haha=p

plastic container pelbagai size n shape
Another tips:Untuk nyahbau yang berbagai-bagai di dlm peti ais, secara traditional nya boleh diletakkan arang.
The exactly method i tak tahu la plak sama ada arang tu letak seketul atau kena jadikan serbuk or what.haha.Tips ni i dpt dari WHI haritu.Ada juga yg letakkan esen vanilla nk bg wangi..=P tapi i like tips dari xora yg gunakan limau utk kesegaran fridge..=)  hihi.

ok, cukup kot takat ni. letih nak membaca ek?hihi.
If u have another tips about fridge yang boleh dipraktikkan,  mind to share with me ok!
Hope u all dpt sedikit pelajaran dari entri ni.
i pun budak baru belajar dan insyaALLAH akan terus belajar...=)

"There is no better job than to be a wonderful housewife!"

till then..=)










 



11 comments:

oshinz said...

wah.. sangat organize okeh. kalau peti sejuk kite, main sumbat je. hehehehe.

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks for sharing.....
suke

Fariza said...

thanks. fariza suka :) insyaAllah diamalkan :)

e.t.t.y said...

yeay meeya. akan bookmark tips ni. nanti bila dah masuk rumah sendiri, google balik entry meeya. ahaksss...

Meey@ said...

oshinz: kdg2 berkecah jgk peti ais i!hihi=p

ekin: welcome dear!n selamat pengantin baru juga!;)

fariza: welcome fariza!saja share2..hehe.

e.t.t.y: boleh2..i pun budak baru belajar..=)

Cik Puan Mimi said...

rajin nye meeya~
bersungguh mimi baca.hehe

Meey@ said...

Mimi:haha.non ada rajinlah!=p mula2 nak apply jek mcm leceh. tp bila da start amalkan dah takde rs susah da.malah menyenangkan!hihi=)

yuyuy akley said...

Wahhh suka suka suka entri ni.. Kat mn beli yg tempat awak letak plastik tu ek? Berkenan plak hihi.. Tp kan fyi cream cheese xleh letak kat tempat beku tau.. Just letak kat chiller je.. Cikgu kelas baking bgtau tp alahai lupe la plak nape hihi..

Meey@ said...

@yuyuy akley: hi dear..salam kenal! tmpt plastic tu i beli dkt diy.
laaa yeke cream cheese xleh ltk kt atas!main hentam ja bubuh.hahah.ok skrg dah tau.tima kasih yuyuy!=)

Fizah said...

berguna ni tips ni :))

Meey@ said...

@Fizah: entry dah lapuk ni..skrg dah tunggang langgang peti ais ku.!hehe..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...