Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Ruang Kerja Di Dapur

 
Kali ni aku nak share ruang kerja di dapur pula. Kebetulan 2 minggu lepas baru je kami laki bini gotong royong mengubahsuai kedudukan semua almari dan kabinet didapur ni. Bunyi mcm gah sangat "mengubahsuai" padahal tukar kedudukan yang kiri ke kanan, dan yang kanan ke kiri je.hehe..
Tapi aku suka sangat dgn kedudukan yg sekarang ni!!! More praktikal especially meja kerja aku sekarang ni (yg bertile seperti dlm gmbr dibawah) dulu kami letak dapur gas, so bila nak menumbuk batu lesung kena menapak ke almari dapur yg ada tile atasnya atau pun angkut ke lantai..;p Tapi, tidak lg sekarang!! Ku tumbuk tumbuk tumbuk atas meja kerja dan terus ku campak ke dalam kuali sebelah je tu ha..hehe. Kan senanggg keje mak jemah.hehe.

Kami mengamalkan konsep yang mana penting sahaja mesti ada di atas meja kerja. Yang pasti mesti kena ada bekas pisau, olive oil, oil pot & kitchen towel. Tu pun mata aku agak sakit tgk sbb ruang kerja utk memotong & menumbuk dah tinggal satu kaki lebih sikit je. Rasanya soon kena arrange balik ni.haha. Ok xpe, kita hold dulu.

On top
Dapur kerja kenangan dari rumah sewa bujang dulu..;) Pintu pun tinggal satu je.haha.
Di tepi meja kerja ni, hubby yg cadangkan drill wood shelf yg sekian lama dah beli di IKEA utk letak garam, gula dan segala mak nenek yg penting utk memasak. Brilliant idea hubby!haha. Pastu kachingggg idea aku pulak dtg utk hang 2 pot tu dkt shelf utk letak peralatan memasak..=) Ternyata, mmg praktikal! Realitinya bila berdua berganding bahu dan berkongsi idea, sesuatu yg wowwww akan terhasil! [over sgt!;p]


Satu benda yg best yg aku nak share ialah mengenai oil pot. Ni gajet yg terkini yg aku beli. Pada pendapat aku oil pot ni sangatlah besttt sbb ada penapis, kedua sbb ia ringan dan bukan mcm tin pot biasa/porcelain pot. Ia diperbuat daripada enamel which is tin disalut porcelain. Yang ketiga boleh simpan minyak sehingga 1.1L. Sangat sesuai utk menyimpan minyak yg banyak lagi2 lepas goreng ikan, ayam or cucur. Tahan panas dan yang penting kaler hijauuuuuuu..hahaha;p Aku dah simpan niat nak rembat satu lg bg sepasang. So,satu utk minyak goreng ikan/ayam dan satu lg goreng pisang/cucur. hehe.


Imported from Indonesia..=)







Di bawah meja kerja ni aku letak segala mak jenis bawang. Senang keje aku nak capai dan kopek. Then, bawah sekali aku letak batu & anak lesung dan stok minyak. Kami baru je bertukar dari minyak sawit ke minyak bunga matahari..for healthy life..;) hehe. Moga istiqamah menggunakan minyak yg baru ni!hahaha. Mahallll kottttttttttt..;P Dan dibawah meja yg ada pintu tu aku letak tong gas. Suka meja yg mcm ni sbb boleh sembunyi tong gas kt dlm. Tak sakit mata aku nk menengok..hehe. Utk masa sekarang mmg takde niat nak gantikan meja kerja ni dgn yg baru sbb rasanya belum ada keperluan lg..apapun, TERUSKAN BERKHIDMAT yer meja ku sayang..hehe;)


   


Dan skrg aku dah mula rasa eksaited setiap kali nak masak. Serasa mcm kerja memasak jadi mudah sap sap soiiii hoiiii! haha.

8 comments:

Ummu Shaima' said...

Beli mn oil pot tu?

Meey@ said...

@Ummu Shaima: pot tu sy beli dkt kedai Syarikat Menang..=)

Fizah said...

kedai syarikat menang..tak menahan namanya...haha

btw usaha yg mengkagumkan uols ni...sama laa kita punya temp letak bwg n kentang tu..hihi rajin masak pasni kann :))

vera rahman~ said...

waa tengkiu..da dpt idea mcm mana nk letak bawang bawangan huhu.

Meey@ said...

@fizah: syarikat menang ni yg jual Pemanggang Ajaib yg famous tu..hehe.
haha harap semangat memasak akan berkekalan..kiki..;p

Meey@ said...

@vera rahman: haha.alahai..basket murah je tu.tgk kentang2 sume pun dah tercampur dgn bawang-bawangan.haha;p

Azrina said...

kemas dan teratur..oil pot tu cantik. kaca ek? saya hanya letak dlm botol sos spagetti, recycle..susah juga sebab xde tapis tuu.. hmm, berapa ye oil pot tu??

Meey@ said...

@azrina; oil pot tu bkn kaca tapi tin then ada enamel coating which is klu u pegang pot tu x panas mcm tin biasa.harga sy beli RM34 size 1.1liter..=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...