Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Kongsi: Perihal Ayam Goreng Kunyit

Lepas kaka pergi kerja tgh hari tadi, I baring-baring jek dpn tv,
tup-tup rasa nak menulis sesuatu dlm blog.
Tapi xtau nak letak tajuk apa.
Pelik.haha.i lagi pelik!

Coretan ini mungkin hanyalah suka-suka dan sekadar luahan semata.
Currently, I'm full housewife. Not yet have a kids.haha.
Hari-hari kat rumah, do the same thing. No schedule. Wasting time.haha=p
Bgn pagi pun tak tentu, pasal ikut suka hati kaka nak pergi kerja pukul berapa.
After kaka pergi office, i bukak tv tapi x nonton pun.
Switch on laptop, sign up FB, blogs, baca BN, kdg2 jek buka Kosmo or HM.
Best part is reading Tanya Pakar.
muahaha=p

then, jam pukul 11 kena pk pulak nak masak apa.
That's the hardest part of being a housewife.
Kena pk nak masak apa.
Walhal dalam fridge cuma ada ayam jek. hehe.
Gebang jek lebih mcm la dlm fridge tu ada daging itik, daging lembu, paling best pun shark fin or ikan salmon ke.hehe.
Sah-sah la kalau dlm fridge cuma ada ayam, xlain xbukan kena masak ayam goreng kunyit dia tukan.
Haha.cerita pasal goreng kunyit, terjadi al kisah pada satu hari.
Macam biasalah, sebagai isteri yang solehah gitu, i text kaka

i: abg, tengah hari nak makan apa?ada ayam jek kt peti ais tu.
kaka: abg nak ayam goreng kunyit
i: ok sayang..

Biasanya i akan masak 1-2 lauk jek utk lunch. Kalau mewah sikit, cecah jugaklah 3 jenis lauk.
Walhal suami tu bukan la jenis cerewet makan, satu jenis lauk pun da cukup asal ada ayam atau ikan yg di goreng. tapi, yelakan.. kot ye pun suami suka mkn ayam, xkan la bendul sgt hari-hari nak goreng ayam kunyit dia tukan.haha. Otak pun boleh jadi kuning mkn kunyit tiap-tiap hari.hehe.

Ha, sambung cerita..sampai jek pintu rumah, kaka da puji-puji bau sedap ayam dia tu.
Lapar sangat lah tu!
Sampai kt dapur, melilau la mata si kaka ni cari ayam goreng kunyit dia.
I pun tunjuk lah depan mata dia, dan-dan berkerut seribu muka.

kaka: Ini bukan ayam goreng kunyit abg!
I: Ha? inilah ayam goreng kunyit! setahu ayg mn ada lain dah rupa ayam goreng kunyit.

Masa tu, i pun da berkerut juga.

kaka: Ayam goreng kunyit abg tu ayam yang disalut dengan kunyit, pastu goreng.
I: Haaaa?? Itu bukan ayam goreng kunyit, itu namanya ayam goreng!!

Masa tu mmg nak pecah perut gelak. tak pasal-pasal bertekak psl ayam goreng kunyit!
Kan senang habak jek ayam goreng, ni susah-susah pergi terjemahkan ayam goreng kunyit tu pehal. Memang da sah-sah la nak goreng ayam or ikan kena salut dgn serbuk kunyit dan garam.
Alahai si suami..;)

Itu adalah kisah masa awal-awal kahwin..haha.=p
byk lagi kisah-kisah yg i rasa kelakar gila kot nak imbas yang kdg2 i boleh kata...
"pelik nya dia ni" , " apehal suami aku ni", "ooo..mcm ni perangai suami aku"!

Seronok jadi isteri ni..tapi kdg2 ada juga part yg tak seronoknya.haha.
Tapi, cpt2 pk positif ya!

Gud luck to all my BBF yang akan menjadi sang isteri.
Enjoy your marriage life!=)

Mesti tak sabarkan?hehe!

p/s:
tajuk entry ini adalah Perihal Ayam Goreng Kunyit
with a new lable-Kongsi

lalalala~~


7 comments:

Anah said...

miza..aku plak terbalik ngan ko..cik pad nk ayam goreng kunyit..aku buat aym goreng je sbb goreng ngan kunyit gak kn..hahahah

^^mrs.deana^^ said...

huhu..lawakla..lma kmu x update blog yaa.

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

hmmm..btol..
byknya menda yg mencuit hati, wat geram pun ada..
hehe..tp bila igt semula menda2 dia wat lepas kawen..kkdg tersebut tanpa sedar.."alahai..comelnya suamiku" haha

Meey@ said...

anah:haha.terbalik plak dah.aku masak ayam goreng kunyit yg mcm salu kita masak kt rumah sewa dulu tu.lawaklah!=p

Meey@ said...

mrs deana: hehe..baru ada mood nak blogging balik..=)

Meey@ said...

aYenZ JamiL: haha.sgtt!!!!mmg lawak lah tiap2 hari tgk perangai si suami ni.kdg2 xsangka plak si suami ni ada perangai comel n 'xbetul'nya.haha=p

Hunny Kitty said...

sedapppp sedapppp balik ni nak masak la!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...