Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY project:: Make paper flowers

After lunch, perut pun da kenyang, kemalasan ditahap maksima.so ape lg, sy pun mengogil dan terjumpa satu DIY utk buat bunga dari paper cup.rasa mcm mudah juga utk dibuat.Oke, meh sy share.sy amik kt sini...
http://www.intimateweddings.com/blog/how-to-make-paper-flowers-from-cupcake-liners/

What you need:

Cupcake Liners (in color of your choice) I used eight small cupcake liners per flower.

Pipe Cleaners

Straight Pin

Floral Tape

How to Make Paper Flowers

1) Take cupcake liners out of their packaging.

how to make paper flowers

2) Flatten eight cupcake liners (enough for one flower) with your hands.

paper flowers
3) Using a straight pin, poke two holes on the inside of the cupcake liners about a half an inch apart.

making paper flowers

paper carnations

4) Insert pipe cleaner into the holes through the inside of the cupcake liners. You will probably only be able to do a couple at a time. Keep repeating until you have all eight cupcake liners threaded onto the pipe cleaner.

handmade paper flowers

5) Bring the end of pipe cleaner through the second hole.

paper flowers bouquet

6) Starting as close as you can to the edge of the cupcake liners, wrap your pipe cleaner with floral tape. It takes a bit of practice to get good at it.

paper wedding flowers

7) After all eight of the cupcake liners have been placed onto the pipe cleaner, begin pinching the cupcake liners with your thumb and index finger one at a time, beginning with the top one. Repeat until all cupcake liners have been shaped.

carnations made from paper

paper bouquet

8) Voila! A lovely paper flower to admire!

single red carnation

see...cantikkan?nak buat bunga utk pomander balls pun cantek!!harus dicuba nanti =)



10 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

good DIY tips..bleh i buat utk letak hiasan kat bilik nie :)

salam kenal oke! btw, i punye rumah harga 248K++
mahal kan? ade org cakap bleh dapat 1 rumah bawah..tp i suke sebab ianya bukan utk i stay semata2..utk asset in future :)

Meey@ said...

hehe.i think harga utk rumah mcm tu quiet reasonable..sbb kwsn rumah u ni kwsn 'panas'.haha=p
tak stay pun takpe, i yakin every month u boleh gain money from rental.mmg satu langkah pengumpulan harta yg bijak.lgipun harga rumah, insyaALLAH takkan jatuh..
i pun tgh survey rumah2 yg boleh jd aset..tapi, nak cari rumah2 lelong jek..hehe.belum mampu nak beli umah baru sebijik.juga utk disewa.aset msa hadapan=)

alamak, panjang plak sy bebel.salam perkenalan jg.hehe=)

MY said...

meeya..

a'a.. afzan my schoolmate way back from form 1-5.. rozita pun harus ler kenal skali.. sama batch.. link ya jugak dear..

p/s - I pun kalau cari umah, tgk yg lelong dulu.. poket belum mengizinkan.. huhu..

MY said...

eh.. lupa nak komen pasal DIY nie (niat asal).. kreatif la u.. boleh jadi panduan nie. a'a kan.. kalau buat cucuk2 tuk pomander ball ganti bunga ros pun I rasa cantik.. great sharing here..

Meey@ said...

maisarah.. ek, i panggil u sarah jekla ekh.bole?or ada nama glam lain?hehe=)

i kenal baik ngan ita.satu geng dulu time matrix.u mesti salah sorg client insurance dia.kan?kan?kan?=p

DIY tu, i copy dari website.dah try, tapi kene improve lg, sbb i tak pndi nak pinch2 dia jadi cantek.haha.last2, paper cup tu komot i kejekan.takpe, kena usaha lg!!
i terpk, nak jadikan dia as table centerpiece. buh 2-3 kuntum and put dalam glass vase..see..see. boleh imagine tak?haha.*berangan*..

eh,u kalau ada tau umah2 flat nak lelong area kl, bgtau la.haha=p

MY said...

u can call me sarah... xder glam2.. nama pun pendek ja..

haha.. belum jadi client ita since I already have an insurance.. centerpiece sounds nice.. simple tapi lovely.

pasal rumah tue, insyaAllah kalau ada terjumpa I roger2..

Meey@ said...

oke sarah, salam perkenalan.=)
i pun tak jd client dia lagi.haha.
pepun, thanks yer!

didieadila said...

cntik jugak..jimat jugak..blh tiru..hehehehe..

Meey@ said...

adila,
sila2, jgn malu jgn segan.=)
Nanti sy share lg DIY yg lain.sume sy simpan dlm draft.nak kumpul byk2 dulu.haha.=p

choclairissa @ intan said...

oohhh ohhh sangat kreatif ..sangat cantik~~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...