Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Engagement Ring

heh.
honestly, i mmg takde taste for any women accessories likes bracelet, ring, necklace etc.

haha.
one more thing, i ni kalah ngan emas.
last time, my mum hadiahkan i bracelet..lost ms tgh shopping kt pasar kemboja i think.
sdehhhhh sgt <_>
bukan sedih sbb hilang benda berharga,tapi sedih sbb takut mak marah u all.
uwaaaaa.then, takut ralat lg, i bg balik cincin yg mak i hadiahkan juga kt i pd mak.
cincin tu pun byk kali juga tercicir.nasib panjang jodoh lg.selamat dijari mak i da.heh=p
cumey mak aku mcm anak dara pki cincin tu.heeee..

al-kisahnya, siang tadi si kaka membawa i ke kedai emas di pekan.huhu.
future mil yg suh g sendiri cari cincin siap-siap
ala..baru nak ingt nak dpt surprise..^-^
pekan u all, bukan mall oke.kedai biasa-biasa jek.
tapi, byk jugakla pilihan dari ke cincin risik..ke cincin berbatu-batu, smpi la ke cincin mak datin u all.haha.gile besar size gajah pun ada.Itu tipu.haha.

Kaka mintak i pilih cincin sendiri yg berkenan,
so SA tu pun kuarkan la satu-satu cincin yg sesuai ngan jari cumey bengkok i ni.haha.
bengkok ngko.semulajadi heh.
i beli cincin tunang terus.takde cincin risik.hehe.jimat duit kaka.haha.
mula-mula ingat nak cari yg ada diamond, sbb org kata kalau utk tunang, biarlah ada batu permata kan.tapi, barula i tau, normally cincin diamond ready made adalah emas 750.
sebab emas 750 lembut, senang handle dan boleh pegang batu tu dengan baik dan kemas.
kalau emas 916, emasnya keras sikit dan kalau letak diamond cengkaman tak berapa nak kuat dan boleh menyebabkan batu tu mudah tertanggal.boleh la nak custom made, tapi kena tempah dan charge upah lebih sikit la kan.haih, leceh la plak.nasib aku tak cerewet.
dah kaka suh amik yg 916. dia takmo yg 750 sbb emas tu murah.batu pun batu zirkonia jek.
amboi..nak berlian, jom kita g habib.hahaha.

lagipun, cincin ada diomand ni mcm tak sesuai ngan sifat semulajadi i.
haha.sat g terkatuk jari i yg cantik manis ni, bengkok ke, calar ke, ilang diamond tu ke,
tak ke da cacat kekal plak cincin tunang aku.haha.

dah tu, i pun pilih la yg design lain yg biasa-biasa jek.
yg i rasa i selesa dan boleh pakai selalu.
adala 4-5 yg berkenan, sorting punye sorting, tinggal la 2.pastu, da pening da nak buat keputusan yg mana satukan.
tapi, org kata first impression tu biasanya betul dan tepat pilihan kita.
i dan kaka pilih yg first.

no batu permata.no bunga2 tanjung kerawang bagai alam.
berat 2.82g.haha.
tebal ditengah, bersilang emas n emas putih.
simple but nice for my jari manis.
imagine.imagine.
haha.

teka yg mn satu?
haha.org buta pun boleh jawab.










source: google.






































kan da kena tipu.
haha.






4 comments:

girlfriday said...

rasanye ada sedikit ajaran sesat di situ meeya... emas 750 yang keras sbb dia dah campo ngan logam lain. sbb tu dia leh ikat dan memegang batu-batuan yang keras itu dengan kemas dan bergaya. 916 lembut maka tidak dapat memegang bebatu itu secara bes. :D

Meey@ said...

hahaha.haah la girlfriday.bila baca balik, i tersalah bg ajaran sesat.sesat lg menyesatkan.
haha.oke.nnti buat correction about this.tq darl!

girlfriday said...

ai rasa ni musti sebab tipu kitorang sal cincinmu ittew.. muahahaha :DD

Meey@ said...

girlfriday, i pun rasa mcm kena tulah la.haha=p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...