Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Blueberry Chilled Cheese Cake

Atas permintaan ramai.eceh.
ni i tepek recipe blueberry chilled cheesecake yg mengiurkan girlfriday dan ati.haha.
i pun cilok dari website.tapi, tak ingt which one.byk sgt website recipe yg i bookmark.
i suka bakar2 n wat kek.tapi bab masak memasak....
*mls*

uhuk..uhuk..terliur kau.

Bahan-bahan A (BASE):
250 gm digestive biskut. Nak murah, biskut merry pun ble.oreo pun sodap. nk lg tinggi base buh dlm 400 gm.
125 gm mentega tanpa garam. Just nak bg lekat jek biskut tu.
1 sudu teh coklat emulco. x letak pun takpe.sedap jek kek aku.

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar (whipping cream)
250 gm krim keju. Brand Philadelphia/Tartar etc
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - campurkan air suam dgn gelatin
100 ml air - dan sejukkan selama 5 minit

Bahan-bahan D:
1 tin pitted black cherries - kat kedai bakery byk jual n byk pilihan.ada kiwi, strawberry.pilih jek mn suka.tapi kek ko da jadi nama lain la.kiwi chilled cheesecake.eheh.

Topping:
150 ml jus ceri -or ganti dengan blueberry
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
  1. Patah-patahkan biskut dan blend sehingga jadi serbuk .Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci dan masukkan biskut.
  2. Cairkan mentega dan masukkan 1 sudu teh coklat emulco.Kacau rata.
  3. Tuangkan mentega bercampur coklat kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  4. Tekankan adunan ini agar menjadi rata.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  5. Pukul krim putar sehingga pekat.Ketepikan.
  6. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon seingga sebati.Setelah itu masukkan larutan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  7. Kemudian tuangkan bahan (no 6) kedlm bekas yg berisi krim putar (no 5) tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  8. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan (no 7) keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah blueberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.nak selangkan adunan dan buah lagi sekali pun takpe.
  9. Buat topping dgn mencampurkan jus ceri dan tepung jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api.
  10. Tuangkan jus ceri hingga habis.Atur buah ceri.simpan dlm peti ais selama 3 jam sebelum dihidangkan.ala..agak2 da keras dlm 2 jam tu, boleh jek mkn.kurang sabar kan i.haha.
ok nyah sume,
cukup setakat arini.
moga bertemu kembali dlm rancangan dapur bersama meeya.
muahahahaha.muntah2.



10 comments:

@ty_farEd said...

series terliur..!!!

Meey@ said...

ehe..terliur lg?tadah2..jgn smpi banjir.huhu.
try la buat cik ati.gud luck!!haha.

mysarah said...

i dah la tengah lapar. mana nak cari makanan tengah2 malam cmni. uwaaaa :DD

Meey@ said...

aduhh sarah, cian u.u batpe mlm2 tak tido lg?bat bunga stokin lg?eh, ajar i.........bole?
nnti i belanja u cheesecake nak?nak?secret recipe jekla.haha.

mysarah said...

hehehehe. nanti i buat tutorial (klo rajin). ngeeeeeee

girlfriday said...

meeya, gelatin halal senang ke nak carik? slama ni ai givap wat ciskek nih sbb balik2 tak menjadi sbb ai gune agar2 ganti gelatin, tak leh ek? :D eee besnyaaaa bile dapat buat ni... nyam2. tengkiu for sharing bebehhh.

ElyaElmo said...

meeyaaa...mcm senang jee nk buat die...!!!~tapi mcm malas pulak nk try...
meeyaa..soalan sama mcm girlfriday, gelatin tu nk cr kat mana yeh..kedai bakery kat tempat elya, owner die ciner...bolehh keee beli kat sana....

Meey@ said...

sarah: x kire.kena rajin jgk.muahahaha.

girlfriday: fyi, first time i buat,i ganti ngan agar2..tak jadi!frust menonggeng ko.masuk satu peket pun tak kenyal2 jgk.then, conclusion; maybe peti ais umah sewa i yg spoil. haha.i buat kek tu kt umah my sis, tak tau plak dia dpt dari mn.tapi, i da tgk bottle dia.ada tanda halalun taiyiba..tp, kt sini, i dpt kt econsave.halalun.tmpt u ada econsave??don't buy straight from bakery shop.sbb depa ni men amik secara pukal, n packing in bottle sendiri.so, tak tau dtg dari mn.kang cirit plak u mkn kek buatan tu.haha.merah2 hidung plak.=p

elyaelmo: heepppppppp.apa mls2 neh.haha.senang kacang ngan yin jek.. u follow jek instruction i.insyaALLAH mkn kenyang puas ko. i da jwb soklan gelatin kt girlfriday.plez refer.haha.
ekh, pg td, i dengar kt radio, malaysia nak buka satu kilang gelatin halal.nama dia nature gelatin kot.if im not wrong.hehe.mkn gelatin2 puas2, biar bdn kenyal2.


selamat mencuba!anything want to ask, plez do..=)

ikhlas, "meeya si gelatin halal" haha.

miss nona said...

owh meeyaaa...harus dicube ni.boleh i bangge2 kt tunang jd calon isteri terbaekkk..haha

Meey@ said...

miss nona: iyaa! harus dicubain ini.pastinya pacaran kamu sayang banget sama kamu mas nona.haha.bisa email2 saja jika ingin tau lebih lanjut ya!=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...