Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Meaningful weekend...=)

Hi korunk.
haha.yer, yer, i know..blog i da berhabuk berlapis-lapis mcm kuih lapis
i'm quiet busy dikejar deadline thesis.very the hectic week huh..<_>
(itupun ada hati lg nak bersenang lenang lenggang mak enon)

ingat tak entry yg lepas
i ada habak kat kome sume satu majlis gathering family between kaka's and mine?
ingat tak?mesti tak ingat......uwaaaa.ok2.forget it..
alhamdulillah, last saturday pertemuan tu berjaya menyatukan kami (InsyaALLAH)

kronologi cerita;
family kaka (5 org jek sume) sampai di rumah angah @ klang around 8pm.
kami semua beramah mesra..erk, abah kaka sgt la peramah & byk cakap oke..
then, kami mkn mlm.mak buat nasi lemak special, ayam goreng, sambal puyuh & sotong, karipap.pap aka epok2.kepok.haha.
me & angah buat blueberry chilled cheesecake + carrot cake..deliciuos huh!
after mkn, baru abah kaka menyampaikan hajat kedatangan mereka.
haha, masa ni, i da kena cubit ngan mak suh duduk dapur diam2.
(da nak kawen pun, kena cubit lg..haha)
haha.masa ni i kena kuarantin.ada la dlm 15 min duk dapur.nak curi2 dengar pun tak dpt.
last2 i kuar selamba mak badak jek, tpi masa tu da habis bincang la.haha
gilo kau tak sopankan i.haha.tapi, kaka bilang i comel sgt 'blushing' meow,meow.

pd mulanya i difahamkan, pd hari raya nnti, kami akan ditunangkan.
tapi.........sebenarnya..TIDAK makk!!
haha.
miscommunication lol.
abah kaka menyatakan hasrat untuk menghantar cincin 'tanda' sahaja.
dan mereka datang pun 1-2 kereta..disebabkan hari raya, susah bg mereka utk kumpulkan family esp pakcik n makcik mereka (kaka cuma 2 beradik jek..'sigh')

yang family kami pulak pk,
'tanda' tu tunang la kan!!
mak and sisters sume da excited n plan mcm2 utk engagement ceremony tu
haha.
nasib baik ko, i dapat detect miscommunication ni.
dibuatnya depa dtg 5 org jek tak ke mcm sdey majlis i tu
apa yg i tau, normally org2 perak ni suka berbalas dulang hantaran sampai berpuluh2.most of them makanan la.dasar kuat makan.
pastu, berpeluh la i nak membalaskan..
pastu, tak men la hantar 1-2 kete, mau-mau 9-10 kete.
konon jekla..sahih ke x, i pun tak pasti.tu yg salu i dengar la.haha.
apa2 pun, lain negeri, masing2 ada adatnye, caranya, kebiasaannya..

Kesimpulannya,
I tak tunang
cuma, hari raya ni mereka hanya dtg bawa cincin tanda sebagai tanda setuju dan terus adakan perbincangan utk hari besar kami.
My family pun da maklum dan mereka pun tak kesah.
Since, majlis i pun tak lama lg..
insyaALLAH, this coming february 2011.

Act, bila pk2 balik, ada pro and cons bila tak bertunang ni,
pro:
1) i tak pyh penin2 kepala nak prepare utk baju, make up, hiasan dulang hantaran n doorgift
2) of course i tak perlu sediakan bajet utk engagement..yuhuuuu!ni i like!
3) kaka pun tak perlu spend money utk hantaran dan cincin.Maybe bg satu cincin saje as risik n tunang.so jimat. i pun tak kesah.i rimas pki cincin byk2 neh.haha.
4)i tak nak menyusahkan my mak, abah n family kt kg .sebab for next 3 months i sgt2 bizi to finish up my master thesis.. i can't spend my weekend to balik kg selalu utk prepare e-ceremony.

cons:
1) of course, i tak akan merasa menjadi tunangan org.tapi, ada aku kesah?haha.
tet...........

see, see, pros lg byk dari cons.
haha.

tunang or tak tunang,
itu bukan kepentingan bagi kami.
yang penting,
kesabaran
yang penting,
kerjasama
yang penting,
persefahaman & tolak ansur.
InsyaALLAH.

Doakan kami..=)

sebelum tu, meh layan pict yg i sempat snap2.huhu


me & lil bro aka bodyguard

abaikan muka sememeh i kena kuarantin.haha.
kaka's feveret.blueberry chilled cheesecake yg gebu..nak resepi??

bekalan utk kaka.difahamkan licin sesudah mereka sampai dirumah.
dasar.haha.
budak tecik suke cium i.haha.manjek si baby nuyin.

thanks to all my beloved family yg sudi datang
and give me support for this gathering.
I love all of u..

p.s: girlfriday, i update my blog.baca entry i sampai muntah.haha.






4 comments:

@ty_farEd said...

blueberry chilled cheesecake buat sendiri ker..?? waaa.... nampak sangat moist..!! mesti sangat sedap kan... tak nak recipe.. tapi nak tempah boLeh.. :p

Meey@ said...

haha..yup ati, homemade punye la.=P
10 thumbs up sangat sedap..nak tempah??
(tibe2 darah gemuruh dtg bila ati request)
haha.

girlfriday said...

hahaha tergelakk ai bace p/s ittew meeya...! tapi tak muntah, ayaq lioq je mengalir melihat ciskek itu kehkeh! sile post recipe secara DETAIL kat blog plis!! tak penah menjadi buat chilled cheesecake :( slalu wat frozen icecream cheesecake :D

Meey@ said...

frozen icecream cheesecake???wahhhhhhh..apakah itu? menarik x?bole buat i mengalir air liur jgk x?hehe..tepek jgk kt next entry plis!!haha.
eh, i pun cilok resepi org.follow jek instruction.xpe, nnti i tepek kt blog.insyaALLAH klu berkesempatan..ok u.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...