Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Wrong Info about entry Engagement Ring

wrong,wrong,wrong.
haha.
oke.first of all, i admit that i give a wrong information to all of you girls.
thanks girlfriday knowing me about that.

eceh, saya huraikan secara ringkas mengenai beberapa jenis emas kuning hasil dari pengetahuan kaka yg lebih bijak dari saya dan juga hasil penyelidikan yang tak berapa bijak dari saya.heh.
normally emas kuning ada 3 jenis;
1) emas 999, 2) emas 916, 3) emas 750

perbezaan:
kandungan emas dan aloinya.cth, emas 999 mengandungi 99.9% emas tulen dan selebihnya adalah campuran aloi.

Facts about emas kuning:
semakin tinggi kandungan emas, semakin tinggi ketulenan, semakin lembut dan semakin mahal la harganya utk segram.

we go through secara ringkas mengenai emas-emas ini yer puan-puan

1) emas 999. org panggil juga emas ni emas kertas.owh, emas ini hampir 100% tulen dan sgt2 la lembut aka lembik.susah nak bentuk jugak.nowadays payah nak jumpa emas 999 kt mn2 kedai moden mcm habib or pohkong ke.kalau nak jumpe emas mcm ni, maybe kena ke kedai emas lama lg evergreen.tapi pattern emas tu tak up to date la.haha. selalunya dijual dlm bentuk blok.kaye nye ko nak beli blok.haha.tapi, baiknya emas ni, dia takkan luntur la beb.kalau nenek korg ada emas 999, mmg kayo la korg klu gadai skrang!fuhhh..

2) emas 916. ini adalah emas biasa yg dijual dan paling sesuai utk buat brg kemas. mengandungi campuran aloi yg membuatkan emas 916 lebih keras dan senang dibentuk. kalau emas 916 ni makan masa juga nak luntur. tapi, boleh g cuci takpun sadur balik.tapi, kalau cuci selalu jugak tak elok sbb nanti kandungan emas tu da kurang..hehe.

3) emas 750.haaaa..yg ni plak emas yang paling sesuai utk ikat batu hiasan pada cincin.sebab emas ni lebih kuat dari emas 916. so, bila dia lg kuat, lagi tahan dia mengikat batu hiasan tu. tapi kalau emas 916 nak ikat batu, tak sesuai yer puan-puan sbb nnti batu tu cepat tanggal.huhu. org kata, emas ni kalau jual balik takde harga sgt.so, kalau beli mmg kena pakai seumur hidupla.takde harapan la korg nak gadai or jual balik.heh.


korang nak tgk cincin tunang i tak??



































ehsan: goggle

haha =P









salah silap mengenai info harap dimaafi.
girlfriday, sila check entry ini.
i know, u better than me.tetttttttt..
haha.






oke.stop utk arini dari meeya si buta emas.
tata.







4 comments:

Xora said...

Dear bagus kamu kongsi info ni! dan bagus gak ada org tegur kan.

Meey@ said...

yup xora, after cik girlfriday tegur and baca entry tu balik, baru i perasan ada something wrong about the info.haha.bila da salah, baru nak mengagah yek! sy pun bukan tau sgt psl emas, lepas buat sedikit research, baru tau oo..begini dan begitu.hehe=)

ElyaElmo said...

alaaaa...ingat bg tgk cincin tunang btol2 ..cet!! :p

Meey@ said...

haha..elya,belum boleh reveal lg.eceh..haha.ala.cinicn i biasa2 jek.kecoh jek lebih tu.=p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...