Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Wedding Entertainment and Traditional Songs

hi u all!
Arini ai baru ada mood nak update blog.
update blog pun kena ada mood.tauhu?
*heh, tadi ai goreng tauhu hangett sbb leka tgk jln2 cari mkn.sedap juga tauhu hangett.haha.*

Selalunya, majlis perkahwinan orang melayu mesti tak lepas dari hiburan.
Hiburan yg ai maksudkan mcm deejay dan karaoke, persembahan dikir barat, tarian, kompang, ghazal, rebana dan etc. Kalau takde hiburan yg mcm ni, rasa mcm hambar jek majlis tukan.
Pengantin pun tiada mood nak bersanding.hehe.
Tapi, ada jugak hiburan yang 'memanaskan' hati tetamu.
Eh, betul. Sebagai cth, jika hiburan utk majlis perkahwinan tu panggil deejay dan karaoke. Yang karaoke tu pulak nak-nak suara mcm katak puru.
Hadoi..terbantut org tengah makan.hilang selera u all.
Satu lg, volume muzik yang terlalu kuat mcm nak pecah speaker.
Hadoii..tetamu terpaksa bercakap pun guna high pitch u know.
Penanggah nak panggil orang buat keje pun kena menjerit2 mcm nak bergaduh.
So, walau apa pun jenis hiburan yang kita nak persembahkan, biarlah yang sesuai dengan majlis perkahwinan dan yang membuatkan orang rasa terhibur dan selesa.

Untuk majlis ai nnti, planning insyaALLAH nak gunakan khidmat deejay juga.No karaoke heh.
Dan ai bercadang nak panggil penari-penari zapin johor.
Idea ni datang masa wedding my best friend, kebetulan dia juga amik khidmat penari-penari zapin. Memang seronok sangat tengok.
Sorry guys, dpt share gmbr jek.video tak dpt diupload.<_>


Ai mmg suka dengan tarian zapin sebab tiada zapin seindah zapin johor. lenggoknya sangat lembut, tapi tegas. Memang indah berseni tarian johor.haha. Semangat johorian gitu!
Plus, apa yang membuatkan ai rasa nak panggil penari zapin ni sbb rombongan pihak lelaki bukan asal dari johor, so its an advantage for me to present them my hometown traditional tarian. Erm, maybe its quite pricey to higher them, but glad my brother in law, have a few friends from Yayasan Warisan Johor. Moga-moga, impian terlaksana.InsyaALLAH.

For deejay pulak, i will not allow for lagu carca marba. Since, my wedding will be held in 'KAMPUNG'. So, no lagu-lagu jiwang Spoon, Spin, Spring, Sting.haha.
No..no..no..lagu english also not allowed.
Totally lagu wedding tradisional malay seperti joget dan berentak zapin okey!
Baru ada mood pengantin kampung.haha.Eh, kg i kg moden tauhu.
I need to discuss more about susunan lagu dan skrip juga with the deejay.
So, masa berlangsungnya majlis, tidak ada kemerapuan berlaku.

Kat sini, ai ada senaraikan beberapa lagu traditional malay yang sesuai utk majlis perkahwinan..bila ai dengar lagu2 ni dari youtube..mcm ada satu roh teruja nak kawen tauhu.haha.Sorry, i tak dpt nak link kan satu-sa tu semua lagu ke youtube.
So, nak dengar u all copy paste kat search youtube oke.

1) Kompang Dipalu - Izam Eye & Waheeda
2) Direnjis-renjis - M.Daud Kilau

3) Gambus Jodoh - Ahmad Jais

4) Kenek-keneklah udang _ Ahmad Jais & Zaleha Hamid

5) Pengantin Bersanding - R. Ismail
6) Gendang Berbunyi - Zaleha Hamid

7) Joget Si mandi manda - Mas
nah Ali
8) Selamat Pengantin Baru - Anita Sarawak

9) Joget Malam Berinai - Masnah Ali
10) Joget Pengantin Baru - Rafeah Buang

11) Penawar Rindu
12) Dia Datang

13) Empat Dara- Noraniza Idris
14) Pantun Budi -S.M.Salim

15) Cik Mek Molek-M.Daud Kilau
16) Tari Tualang Tiga - Sanizah Huri

17) Zapin Budi - Noraniza Idris

18) Ya Maulai - Siti Nur
haliza
19) Zapin Senandung Dua0 Rosiah Chik

20) Zapin Yaladan - Allahyarham Fadzil Ahmad + Sharifah Aini

21) Memikat Janda - Allahyarham Fadzil Ahmad

22) Zapin Ya Salam (Zapin Johor)
23) Zapin Pusaka - Noraniza Idris


Setakat ini lagu-lagu yang ai dpt listkan.
Kalau ada tambahan, insyaALLAH akan disenaraikan kemudian.
Oh, u all jugak boleh dapatkan lag u-lagu ni di
http://lagu-rakyat.blosgpot.com
atau
http://lagu-negeri.blogspot.com




sempoi la abg-abg ni!!



heart this.comel sgt!



omg!besh sgt dorg nari!


mcm mn?terhibur?lalalalala..
Sharing is caring..
xoxo ^-^


9 comments:

si kecil said...

errk..bukan penang ke?

Meey@ said...

nasrah, i orang pure johor la.study n merantau kat penang.haha.=P
mai la penang naaaa..^_^

gadis jumaat said...

aaahhh nak abang2 tu menari pakai tshet kat majlis ai laa bleh! giler bes dan rilekkk aje, like like like!

Xora said...

Meey@ cepatnya kamu dah keluarkan list lagu! Copy boleh?

Meey@ said...

cik gadis jumaat: haha.sempoi gile kan abg2 ni.i rasa majlis berinai kot ms ni.sbb tu pki t-shirt biasa jek.sgt2 besh tau tgk dorg nari.mcm terpaku.klu i la yg menari zapin ligat mcm tu,mau tergeliat urat belikat.haha.i pun suke.suke.suke.

xora:haha, i mmg tak sabar xora!lg2 geram tgk lagu2 ni kt youtube..besh jek nk dgr.haha.entry ni utk all b2b yg berminat.sila la copy.sharing is caring rite!xoxo.

Nora a.k.a Aira said...

hiiii dear...nice to meet ur blog :) good information :) i've linked yeah :)

Meey@ said...

hi cik nora,
trimas singgah diblog sy.i link u too.=)

iza.rahman said...

hi dear....while bloghopping ter-hopped kat blog u :)
nice blog eyh!
btw, gambar no.3 tu BFF i si penganten pompuan tu...zieana tukiman, keciknye dunia ye :)

Reen Tart Nenas said...

meeya, thanks for sharing! best2 :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...