Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY: Favor brown paper bag

Setelah seminggu berhempas pulas mencari idea utk favor paper bag
akhirnya, ye saya amat berbangga dgn pencapaian diri sendiri setelah berjaya menDIY paper bag menggunakan brown paper.
Ala..yg kertas beg kalau korg beli goreng pisang ke, keledek tu ha..
Gila murah oke 100 pcs tak sampai rm10 pun.Try to find yg white colour, tapi takde plak.so, i just go with brown colour paper.

Idea menggunakan brown paper ni,mmg sgt famous dikalangan b2b.
yang latest saya tgk pengantin baru kita, huda (selamat pengantin baru huda!!) juga menggunakan brown paper as her doorgift paper bag. Tapi, huda pakai doily paper.
Boleh tgk di entry yg cik belle tulis ni juga.

Antara contoh idea yang berjaya dicungkil oleh saya;

credit to: http://artchetak.blogspot.com/

credit to:creative genius printables

http://idreamtofawhitewedding.blogspot.com/

credit to: beau-coup *thanks lala*hihi.

So today, i nak share hasil saya punye plak!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaaa..!

tema sama dengan hantaran-hijau putih
amacam?ok tak?nape ada 2 jenis?
hehe.takla..my decoration was stick for B type.
First time, i try deco A, but punyelah susah tahap baja hitam nak membuat riben huda ni.haha.plus, it needs approximately 20 inch for each reben.quite costing juga.sebab saya nak buat 90-100 paper bag.sebenarnya nak kata tangan saya yang tak berseni.heh.apa kutuk-kutuk diri sendiri ni..nak kena tampar yer!heh..tabik kt huda.toink.toink.

lepas tu, lepas try and error dan mencuri idea dari image gugil, akhirnya saya berjaya menghasilkan B.setelah melalui proses QA dari kaka dan juga anah (tq anah!), B lg sesuai dan molek.yeayy..jimat reben.haha.dasar cheapskate.ada aku kesah?heh.

so, sekarang ni aktiviti saya adalah;

*mengikat reben yang maha mudah tu.haha.*

*gunting bukaan kertas paper bag*

*menebuk lubang*
*menampal reben*
*menampak tq tag*

isi dalam?
alamak, tak pk lg!papehal siapkan paper bag dulu.
yang pasti something yang ringan yer, sbb brown paper ni tak kuat, that's why saya tak bubuh tali pemegang.maybe just put some jelly and kerepek/cake/biscuits.
No doorgift.Not in my budget!=)

Last but not least,

my lunch for today!berggg..2kali tambah wooo..=)


ok.da..next diy?
psttttttt....

21 comments:

NahWaL said...

hey good job!! lepas ni buat ai punyer ye 600. haha tettttt

rose said...

sangat kreatif... =)
cantik..dan terpenting..JIMAT!hehe..
chaiyok k! =)

Nora a.k.a Aira said...

waah sangat kreatif . dah jimat kan =)

Meey@ said...

nahwal: 600?mampu 47 hari lg?haha.tunggu baby shower u la!muahaha.btw, tq..amik sket seri perantin u.haha.

rose: maceh rose..owh, paling suka yg 'JIMAT' tu la.haha.benda murah pun boleh jadi cantik klu kita kreatif dan rajin..=)

NahWaL said...

amik banyak2 lepas majlis ye jangan amik sebelum majlis. HAHA. 47 days!!!

Meey@ said...

nora: tq!haha.sgt berbaloi!
nahwal: haha.ahh..kemut la u ni.nak amik huda punye seri yg mcm rossa tu tak dpt, siap sedia la u punye seri yg mcm...panda comel.boleh?=P

gadis jumaat said...

meeya, brilliant! time tunang pon ai rasa bagi makanan je sbb orang sronok nak makan je.. hahaha. btw, sedapnyeeee sup ada kentang... kecoq ayaq lioq ku... T_T

MY said...

great works!! Mesti sgt save cost..
Thanks for sharing.. I was having a thought to have this brown paper bag as well since that is the most affordable to have in big quantity.
All the best..

Meey@ said...

gadis jumaat: brilliant kah?tq!!(walhal colek idea org!)kihkih.i mmg nak bg some food jek, buat kudap2 tgh jalan utk pihak lelaki nnti.isk, tadah ayaq lioq tu cpt!=p

MY: Sgt222 save oke!rajin tak rajin jek nak mengDIY.if u want to DIY this brown paper bag in big quantity, better u start from now.i sekarang pun da jadi sgt messy!hahaha.btw, tq mai!

masmOna said...

gud job dear! tengok i nye page. time e-day pun gigih jugak DIY brown paper nih, tapi lain sikit design nye nghehehe

http://kesahkaseh.blogspot.com/2010/05/gifts-thank-you-tag.html

Sya Sakura said...

slalu nmpak org guna mcm ni lately.. mmg sgt berbaloi kalau DIY, and cantik je kalau dh deco.. baguslah awk ni, keep it up! heheh :)

Meey@ said...

sya, tula gunanya blog b2b!banyak benda kita boleh tau dan boleh sharekan..saye dpt inspiration pun dari blog b2b..tq sya!!good luck on your preparation oke =)

Lala said...

ha, kene buatkan lebih DIY ni, bagi lala sikit!hehehe

comey lah!

~zaira~ said...

i gila babas cari favor bagS..
share idea ckit beli dkt mana..
siyes rm10-100 dah cukup murah...
tmbah2 4 b2b yg agak kelam kabut cm i ni..hahhaa

hishhhhhhh said...

sy suke sgt
mane beli brown paper tue.
nnt boleh exchange maklumat sbb im getting married on 2011. hihi
boleh buat wedding favor nnt =) jimat da cantik utk org yg dtg. for vip boleh bg lain skit hihih

sy ade 2 month lagi nk E-DAY hehe

amyza said...

salam....mana nak carik paper bag mcmni yer.. macam menarik jer.
pening dah ni..

-eL3na,MY- said...

mana nk crk paper bag tu ek..reply pls

Meey@ said...

hai semua!bg yg bertanyakan mengenai paper bag tu u all boleh cari dkt kedai brg2 bakery or kedai plastik.kdg2 dekat shopping market mcm giant ada jugak.tapi mudah nak cari kt bakery la! sorry sbb lmbt reply!=)

Unknown said...

kat mana beli paper bag coklat tu??

cardbymyan said...

Drop by my blog for super cute & cheap printed paperbag and sticker. For wedding, engagement, birthday etc…

Google: cardbymyan or click here ;)

Mashitah Mamat said...

Lambatnya i nih..dh lama rupanya org.guna menda alah ni yea..huhuhu..

Cantik.menarik tertarik..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...