Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Idea for mini pelamin

Morning!!

I'm still not confirm about my mini pelamin.
DIY or ask mak andam to prepare it.
Mak andam pebenda, butik pengantin n makeup pun i tak g cari lg.haha.
Stress.Rasa mau keluarkan sayap terbang ke kg sekarang juga!heh.
Asal from simple ceremony, n now da jadi mcm complicated rite?
haha.padan muka diri sendiri.

okla,
in case la klu i kena DIY kan.
so,
the picture below i refer as my guide.
Of course, not 100% copycat la.

eh, copycat tu yg bunga api besi dulu2 yg salu hari raya kita men.besh.besh.


tirai belakang tu, owh takla sebesar tu.maybe ala-ala panel dua tingkap lebih sket jek.
then, bantal duduk tu maybe sewa saja dari kedai perantin.
Kena satu ke dua ek?
u all rasa mcm mana?

untuk decorations, side kiri dan kanan akan letak bunga atas vase.
ala-ala picture kt bwh
vase beli kt kedai kegemaran.*wink.wink.*
then,beli dan bawa ke ayer hitam suh kedai gubah free of charge saja!sokaa.
tapi, mcm kene buh vase tu bg tinggi kan baru cantik!
oke, tu boleh cari kotak A4 saja then wrap kotak dgn kain satin.hihi.
settle.

credit to: Sher Design

pastu, kat tabir belakang tu, i nak gantung sama ada pomander ball or butterfly mobile!!
see.see.cantik kan. template butterfly boleh google saja!sokaaa.


credit to: bugsandfishes.blogspot.com

lepas tu, i nak letak ranting-ranting kayu dibelakang bantal tu.boleh sembur cat warna putih.
lepas tu add on paper flower!tutorial sila tgk di bawah.
see, murah saja.pakai kertas sudah cantik.haha.


idea lain, boleh juga letakkan paper lantern di mana-mana bahagian yg kosong.
2-3 pun da cukup.
But, i'm not yet survey lagi mana nak dptkannya.
Harus la bertanya dgn kwn-kwn cina saya.haha.

untung-untung dpt tauhu yg murah atau free.heh.



Selalunya pelamin kalau takde spot light mesti nmpk suramkan!
Nak beli, mcm membazir sgt.Kalau tak dpt sewa dari butik,
maybe i will come out with other decoration like this!!

credit to: google cayang

Paper lantern boleh bagi sumber cahaya dan boleh jadi sebagai vase jugak
Just put gubahan bunga atas lantern tu.
Praktikal tak??
haha.

arh, berangan tak sudah2.
dala cheapskate.berangan bukan main lg.
haha.
it's just an idea.
b2b lain pun boleh jek nak share.

erm, tgkla nnti mcm mn.
berhenti berharap seketika.

bai!



9 comments:

MY said...

nice!!!! suka sgt yg ranting2 tue.. boleh wat centerpiece tue..

masmOna said...

kalau meeya ada bnyk masa, means tak bz gila keje siang malam then y not u DIY sndri je pelamin nih. we support u! hik

Nora a.k.a Aira said...

cantik semuanya..suka idea butterfly tu !

didieadila said...

awk..better sewa spot lite kt kdai ke sb nt xckup pencahayaan xlawo dlm gmbr..hehehe..ni cdgn jela ;)

Meey@ said...

MY: haah, kalau mai buat centerpiece mmg cantik.simple dan murah kan!haha.

masmona:maceh masmona.hug2 sikit.haha.i try my best.i just have one week to prepare for all those things before event.*_*

nora: sweet gile yg tu.i pon sokaa!

didieadila: i cube usahakan.mmg betul pun, klu tak cukup lighting, mmg tak nmpk ceria gmbr.penat jek book photographer kan?kan?haha.btw, thanks for suggestion.=)

mysarah said...

thats my dream mini pelamin la u! tp i tempah dkt butik je kot. tk mmpu la nk buat sendiri. cukup la sume benda lain i wat sndiri dh. huhu

Meey@ said...

mysarah:yeke.taste sama la kita.haha.erm, klu ikutkan boleh jek nak tempah kt butik.tapi mcm tak berbaloi dgn harga.bajet pun agak2 ketat juga.inipun tak tau la i mampu ke tak nak buat.planning ada da.hihi.

Reen Tart Nenas said...

meeya, saye DIY sendiri je pelamin nikah. cuma sewa stage dari bridal. tirai kat belakang tu semua mintak makcik jahitkan n dah siap. yg psl deco pelamin pun, saye guna pomander ball je. itu pun DIY sendiri je. utk latern, meeya boleh tgk blog shajaratul. ari tu saye ada ke kedai die kat seri kembangan nie, mmg banyak latern die jual. tak mahal pun. nak suruh die postkan pun boleh :)

eachother said...

Hi, saya ada servis sewakan paper lantern. Kalau berminat boleh emel pd eachotherservices@ gmail.com

multi color ade..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...