Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

E-day: Hantaran Utk Pihak Lelaki

Ok entry kali ini, saya buat sedikit review tentang hantaran yang saya hantar pd pihak lelaki.
Hantaran saya 9 berbalas 7.=)
Konsep: tema hijau putih, berseramik kaca pinggan dan mangkuk.haha.

Kalau u all tengok sume hantaran saya berlapikkan pinggan bulat warna putih.
Saya try cari pinggan petak, tapi tak jumpa kt hometown.
Bila balik penang, jln2 kat kedai diy, boleh plak jumpe pinggan igauan tu.
adoi.mcm nk teriak dibuatnya.nak beli lain, tapi mcm membazir pulak.
So, mls nak pk.prepare jekla dgn apa yg da ada.
Price per pinggan? RM3 mcmtula.tak ingat.sbb beli awal2 da.

Hantaran 1: Sirih junjung

Owh, sirih ni kira kepala majlis la.Kalau takde sirih hantaran mcm tak berseri gitu.
Kat johor, kami mmg sediakan sirih junjung. Tapi, sebelah pihak lelaki guna tepak sirih.
Tak pasti apa bezanya dari segi adat.
Owh cerita psl tepak sirih, saya ada cerita disebaliknya.
Akan diceritakan kemudian lah!haha.

Thanks to k.long, k.ngah, cousin-lin & ulin atas penyediaan sirih junjung.
Last minit buat mlm sebelum majlis.
Walaupun mcm berserabut jek bunga hidup tu tapi ada aku kisah.haha!


Hantaran 2: Kek lapis sarawak

Kek ini telah disponsor oleh my lovely cousin-Aida & Naz
Diterbangkan jauh dari Sarawak khas untuk saya!
Sukeeeeeee!
TQ so much dong.
Ibu mertuaku ops.bakal.amat menyukai nya sgt.besar pulak tu.mkn puas-puas yer makcik!
Hadoi, kotak dia punye besar, petang sebelum majlis baru teringat nak cari kotak kek.
Mana ada kedai bakery bukak raya-raya ni.Terpaksalah cari kat kedai brg perantin.
Lepas tu, boleh plak lupa nak beli gabusnya bg tinggi sikit kt bwh kek tu kan.
sudahnya mcm togey jek kan kek tu!haha.


Hantaran 3: Kain pelekat

Kain pelekat ni k.long saya yg gubah jadi ala-ala mcm tanjak kepala tu.haha.
not bad la.then taknak nmpk kosong kt tgh, saya buh la dua biji epal hijau.
Nasib ada lebih hasil borongan buah-buahan..sweet kan!=)
Thanks to along sbb sponsor kain pelekat dari Langkawi ini!


Hantaran 4: Sejadah & Songkok

Yang ini takde sponsor.Pakai duit sendiri.haha.
Hantaran ni last minit jugak, sbb tak muat nak selitkan dengan yg kain pelekat & kain baju.
So, mak kata tambah la satu dulang utk barang.Sejadah pun tak dapat nak gubah jadi bentuk apa-apa sbb keras.sudahnya saya sendiri lipat saja.mudahkan.tenggek songkok atasnya.haha.


Hantaran 5: Buah-buahan

Buah-buah ni sume borong kat carrefour malam sebelum majlis.
ada 5 jenis buah saya beli.kena beli yg tomei-tomei jek sbb bekas kaca tu takla besar sgt.
Pastu nak bg nmpk seri lg, saya mintak cousin minyak kan pd buah tu supaya ada effect kilat.
Pakai minyak masak yer, jgn minyak petrol plak.haha=p


Hantaran 6: Chocolate & sweets

Chocolate and sweets ni saya beli dari yg jenis murah sampailah yg besh sikit.
Antaranya choclairs, cadbury, herseys and yg murah tu tak taula apa nama.haha.
beli pun kat kedai borong and carrefour aje.
Penuh satu bowl, tapi anak sedara saya pandai tau curi-curi masuk bilik saya curi choc.
Yang kelakanya, amik choc yg mahal hersey tu aja.bg choc murah tak mau!
dasar sungguh.haha.


Hantaran 7: Kain pasang

Kain pasang ni beli sedondon dengan kain pasang saya.Warna dark purple.
Cadangannya nak pakai sedondon masa malam pertama.
Eh, silap malam hari pertama kahwin.ha..baru betul.ngehngeh.



Hantaran 8: Cookies, kuih raya & jelly

Kuih raya tu disponsor oleh k.ujie saya. Homemade from norlie's cookies.Sedap!
Cookies ni last minit punye beli jugak..beli kt carrefour jek.Brand danisa tu.haha.
Jelly ni pun borong kt carrefour beli yg pakai timbang.
Asalnya nk bg sume kuih raya.tapi takut mcm muak saja nak bagi sume kuih.
So, saya decide nak bg lain-lain jenis mknn.


Hantaran 9: Potpouri

Potpouri telah disponspor oleh mak!yeayy..
mak saya ni mmg suka nak bg doorgift yg org boleh ingat.
Yang ni sume borong kt ayer hitam.=)

hadoi.panjangnye entry.
ok sambung lg esok.

tata.


11 comments:

Cik Belle said...

semuanya cantik! sireh junjung yang tinggi. suke! hehe. bekas potpouri pun cantik amat! =)) haish, semuanya cantik la!

Khumaera Ismail said...

lawaaa~!!!
combination color just nice. =)
Tahniah..

Nora a.k.a Aira said...

kain purple. saya suka hehe

didieadila said...

nice colour.....
congrats tau :)

Meey@ said...

cik belle: maceh2!hehe.mak sy yg berkeras nak bg bekas potpouri tu.layankan aja.haha.tinggi deh sirih junjung tu..nk bwk pun smpi tutup muka tak nmpk jln.haha.

khumaera ismail: tq dear..=)buat sendiri jek sume.

nora: haha.cik nora kita ni mmg gile purple.tau da.haha.

didieadila:thank you dila=)

masmOna said...

meeya, some of the hantarans mesti ada epal. cute lak tuh.hik. saya suka =) gud gud, cantek cantek semuanya!

Meey@ said...

hihi.idea yg dtg secara tiba-tiba, kebetulan ada epal hijau lebih dan some of hantarans mcm kosong.so, bubuh hentam taram saja.haha=p

hihi.thank you again masmona =)

Hawa CMS said...

masa tgh survey for my E-day, terjumpe dis blog! sangat bagus utk i yg have almost none idea of what to do and which to choose and what to prepare what-so-ever! so i mintak izin yek amik idea dr sini! tq dear!

Meey@ said...

hi hawa! i pun masih baru blogging.hehe=)
sharing is caring kan?heee=) welcume n gud luck for your preparation!

fasihah ismail said...

Nak tanyer la...mane u beli balang tok isi buah n coklat tu ye???...
Puas cari xjumpe

Meey@ said...

@fasihah ismail: hi dear, masa nak tunang tu sy beli dkt kedai mcm onestop centre/mr diy/daiso tu.murah je. u cari balang utk bela ikan..=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...