Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

E-day: Doorgift

I'm back!!
phewww, lamanya tak blogwalking since cuti raya sgtla bizi yer!
Kiranya, mcm tak terlambat nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua yg sudi singgah di blog ni.
Ampun maaf zahir & batin sebab tak sempat nak bls comment and thanks for all the wishes.
Alhamdulillah, status terbaru suda bergelar tunangan orang.yeayyy!!
Feeling? omg, rasa sgt2 happy!

I don't know how to start,
Rasanya baik i mulakan dengan persiapan sebelum majlis-doorgift.
ok tak?ke tak ok?haha.
ni kira ala-ala review la.

For doorgift, i just prepare 90 packs only.
Alhamdulillah, cukup-cukup untuk sume guest dan sedara mara.
Tak lupa juga untuk housemate!=)
Those yg pernah baca entry saya yg ini, pasti tau projek DIY brown paper bag saya!

yeayy!! Ramai yg suka brown paper bag ni and thanks utk sume pujian!
Something yg sgt creative and of course very the cheap one la!haha.


Isi dalam?
hehe, saya berkesempatan ke kedai borong dan ini adalah hasil pencarian dan tangkapan!
Jelly nata de coco!sedap!dari budak-budak, sampai ke mak bapak dan nenek budak pun boleh makan!haha.

Price? RM0.5O/pcs (harga kedai borong)
not really sure beza bnyk ke tak kalau kita beli di hypersupermarket!
boleh check.or kalau nak borong lg byk, boleh beli direct to factory.
I tepek address kt bwh ni untuk sesiapa yg berminat =)


Satu lg doorgift adalah kuih cincin or ada jugak org panggil kuih telinga keling.
kalau tak silap la!haha.


Kuih ni comel-comel jek, homemade.sedap!org kg yg buat kan!
Price? RM 5.50 untuk setengah kilo
so, untuk doorgift, saya cuma bei 3 kilo, which is per bag ada 70 pcs.
Each paper bag, saya bg dlm 4-5pcs and pack kan dlm plastic!
Kuih ni tak lemau, so, saya cuma staple jek!
5 days before majlis, saya dapat settlekan suma pasal doorgift,
Nasib siapkan cepat, kalau tak mmg tak cukup tangan nak uruskan!

ok, finish psl doorgift.
next?haha.tgh pk lg.

tungguuuuuuuu...




12 comments:

eda eliana said...

saya tau paper bag nie..very cheap.. tp kena spent byk masa utk D.I.Y. nway.. very creatif...
i bru follow ur blog =) feel free to singgah my blog

ElyaElmo said...

sy sukaa makan telinga keling tu.............suka yg garing punyeeeeeeee...nyum3 :p

anyway,welcome to the club dear!!!~weee:D

Nora a.k.a Aira said...

Selamat bertunang dear tak terlewat kan. selamat hari raya juga. maaf zahir batin =)

~Yun~ said...

nyah,paper bag tu utk ex housemate gak ke??hehe!

malynd_anggun said...

hi..nk tnye la..
brown paper bag tuh nk cr kt ne erk?
cm interesting la..
cm nk DIY gak...
eheheh..
i penah tgk, ade gak yg kaler putih...
mne nk cr sort of that bag ya?

Meey@ said...

eda eliana: thanks being my follower.saya diy awal-awal lg.time bulan pose baring-baring tgk tb..lama-lama siap.haha.murahkan?hihi.


ElyaElmo: elya!betulkan nama dia telinga keling?kami panggil kuih cincin jugak sbb boleh masuk jari kt lubang-lubang tengah kuih tu.haha.tapi, version besar punyela.haha

maceh wish sifu!haha.


Nora a.k.a Aira: thanks nora.baru 4 hari bergelar tunangan.hehe.selamat hari raya maaf zahir & batin juga.

~Yun~: ada la nyah!da simpan siap2.sila tuntut nnti.haha.


malynd_anggun: hi! brown paper bag ni i dpt dari kedai jual bag-bag plastik.kalau kt tmpt saya ni, kt kedai cina lama-lama.cuba try cari.mesti ada punye.tapi ada yg colour brown saja.putih susah sikit nak cari.kalau ada, boleh bgtau jugak?hee=)
selamat menDIY!.Kalau tak jumpa jugak, boleh jek klu nk sy belikan...=)

Cik Belle said...

amboi, gigihnya dia. tepuk tepuk! =) cantik la meeya hasil air tangan meeya! sukeeee!

sarahsayangjiman said...

nama lain atau nama sopan utk telinga keling tu cucur peneram la sayang.hehe.

Meey@ said...

cik belle: tq belle!setakat 100 pcs, i mampu buat lg, kalau 1000pcs?owh..no.no.no.haha.

sarahsayangjiman:yeeeee tepat sekali, dkt utagha depa panggil peneram!heee=)

nurulhuda said...

meeya, nak tanya. makcik yg buat kuih ni, umah nye kat mana? bagus gak ni idea. i 1 family tgh brainstorming doorgift. huda duk kat parit hj hassan, batu pahat.

Meey@ said...

nurulhuda: kalau tak silap, my sister belikan dkt sri medan. kg apa tak pasti.tapi kalau pergi dkt parit raja atau parit lapis laman parit sulong mesti byk.sbb situkan tmpt iks..=)

Nurul Afnie said...

salam..hai cik meeya..thanks bgtau mana2 kedai yg ada. sy da try cari smpai kulai x jumpa pun brown paper bag yg shine bright mcmni. yg sy jmpa yg pale brown n mmg nmpak recycled paper. lepas ni nk try cari kat bp. thanksalot! :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...