Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY Simple Wedding Invitation & Bunga Manggar

aish, dikala ini mmg tahap serabut punya gaban.
gaban pun xserabut mcm aku.
rilek jek melawan musuh.haha=p
alkisahnya, baru balik dari penang selepas 4 hari melarikan diri dari persiapan kawen.
oh, melarikan diri bukan maksud berfoya2 yah!!
banyak benda yang perlu settle down kat sana sebelum kawen.

hari ni, balik rumah bukak blog, tgk ticker tinggal 11 hari lagi..
terus AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!
tidak.tidak.tidak.aku nak kawen dah.
lepas tu mak start bebel, langsir bilik tak match suh beli langsir baru, abah pulak bgtau wedding card tak cukup, kena tambah lagi dalam 50 kpg, then mak keluarkan plak bungga manggar, sedia utk dijahanamkan.
Kat depan rumah, kerusi dan meja makan dah tersadai.
erkkkkkkk..tiba2 jadi ngeri..

dikala inilah kekuatan mental aku diuji.
ok, i sudah menjadi aku. haha=p
sebagai seorang yang berfikiran positif, yer aku mesti kuat.*eceh*
sebagai penyetel masalah, benda pertama aku buat pagi ni adalah DIY simple wedding card.


ish, segan plak panggil card, pasal print guna paper sheet 60g jek.haha=p
kesian kat abah, dia pergi print wedding card aku byk2 adala kot dlm 50 kpg ngan kertas kuning. mmg tak cantiklah hasilnya. tgk ni...=(


x semenggah betul abah aku ni, ni jemput org pun xde yg nk dtg kot.hihi.


sbb tu aku nak DIY kan utk dia.
org2 kg aku kalau kenduri kawen, kad jemputan mmg simple gila.
sekeping kertas lipat2 then staple. mcm yg aku buat ni.
tapi, org dtg jgk.haha=p
so, da takde masa nk pk border cantik2, font cantik2 ke..
apa yg aku rasa cantik aku persembahkan.
hasilnya,
taraaaaa...



simple is good.print pun pakai laser jet, so ok la.

lepastu,
buat bunga manggar plak! BUNGA MANGGAR not BUNGA MANGGA yer.haha.
aku guna cara lama, tradisional.
takde masa nak DIY bunga manggar gula gula ke kuntum bunga ke.non ada masa.haha.
tradisional2 pun, mak aiiiiiiiii punye susah ok nak buat.sebatang lidi ni mau perlukan kesabaran tahap dewa gaban kot. habis dgn tangan2 aku terpusing nak melilitnya.silap lilit mau koyak itu bunga manggar..erkkkk pesal la aku xbeli jek yg da siap tu!kan senang tinggl cucuk jek.erk!

at least utk berarak kena ada dua pokok.
satu pokok 50 pcs.lagi rimbun lagi cantik kakak aku bilang.
dia bilang aje pandai, tolong aku takmau.ngelat betul.
nasib nk bg aku anak buah lg sorg dlm perut tu, so dimaafkan.haha=p
utk wedding beli dua kaler, gold and silver.

gold ada star2 lg!comel gila
.silver tu biasa2 jek.
nak tunjuk jgk kt korg..haha=p


beli dkt ayer hitam, 6 keping RM10.
Kalau satu keping kat price sticker RM 2.90. sajekla tu nak kaburi mata, padahal mmg harga nya 6 keping rm10. ce cuba kira sekeping.haha.
So, beli 12 keping, 6 keping gold, 6 keping silver.
Setiap keping, ada 20 ela panjangnya dan boleh dpt dalam 10 cucuk adik kat kedai tulah kata.
tapi aku tak dpt pun, asik putus sambung, belum kira aku buang yang da tanggal bunga nya lagi!haha=p
average dalam 8 cucuk lah!

lidi tu plak, makesure korg cari yg pendek sikit ke sederhana panjang ke panjang.
pasal korang nak bentuk kan pokok bunga manggar tu nnti jadi molat kan.
makanya, kena ada variety of length org putih kata.
lepas tu, lidi korg haruslah keras yer.
pangkal keras hujung lembut is nice!baru cun!
ini aku imagine sendiri lah..haha=p

da siap cucuk nnti aku tepek gmbr.
tu pun kalau tak sempat da kena rembat dgn budak2.hihi

sambung lagi buat keje.
tada!





4 comments:

HERNANIE said...

hi meeya. nice blog. byk info and DIY. i likeeee. hehe. anyways, i follow and linked u. selamat pengantin baru. semoga semua nya selamat..hu

Meey@ said...

HERNANIE:

HI!=) tq drop comments. i masih baru dlm dunia blog ni.insyaALLAH apa yg i boleh share i akan share. ramai lg b2b yg more creative and inspired.. just blogwalking yah!salam kenal n thanks again..=)

Ainee Cumi said...

wahh bestnya!

Meey@ said...

Ainee Cumi:

hehe..=) best2.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...