Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Henna for Batu Pahat Brides

nak jadi raja sehari, inai or henna mestilah kena pakai baru nmpk berseri. ye x?
kalau xnak pki jgk? ada aku kesah?hahaha=p
isk, baik pakai la kan.

hajat dihati besar sgt nak lukis inai di tgn.
erk, mmg nak pun. psl hukum ada org kata boleh, ada org kata haram.
tapi, aku da kaji dan telah aku fahami dan aku ada pendapat aku sendiri mengenai henna.
cuba baca ini. henna dibenarkan kerana ia bukanlah tatu yg kekal di kulit.
byk org salah faham mengenai keduanya. asalkan campuran henna tu tak mengandungi unsur haram dan tidak membinasakan, so its ok. dan yg paling penting lukisan inai tadi tidaklah menyerupai binatang. satu lg korg cube fahami, inai dipakai kat hujung jari tu kena kulit x?
inai yang dilukis kat tangan tu kena kulit x?
ke nak buat inai lukis tu kena guna kulit org lain dan tampal?haha=p
dan senang cerita, klu sapa yg was-was baik jauhkan.
aku x was-was sbb tu aku nak buat.haha.

yang penting aku da mintak permission dari mak, dia kata ok.
abah pun ok jek. sepupu sepapat? lagiiiiiiiiiii ok!
en tunang? x ok! ada aku kesah?haha=p
belum jadi suami xpe derhaka.*jahat*
ada en tunang kata dia nak pki inai dua jari , sebelah tangan jek.
lepas tu nak pakai lepas akad nikah.
kalau korg jadi aku, hot x dpt tunang mcm ni?
naik darah tinggi aku!haha=p

dlm diam2 aku pi survey jgk corak inai yg cantik2.
dah siap send MMS kat decorator lagi utk dia practice.
hehe. derhaka lagi.biar en tunang terjembul biji mata tgk tgn i.haha.


ok, kat sini i nak share utk brides from BP.
Kalau u all nak cari pelukis inai maybe info ni berguna

1) Dewi Henna
Location: Boleh jumpa dia dekat Dataran Padang Batu Pahat setiap hari jumaat, sabtu dan ahad.
Ada booth-booth kecil kat tepi padang tu.
Time: 8 pm to tengah malam kot.
Harga: RM5-RM10 untuk satu tangan (walk in). Untuk brides plak, dia akan dtg rumah. harga da termasuk kos petrol.RM 100 untuk kuku kaki dan tangan, inai lukis tangan dan kaki
RM 80 untk inai lukis tangan dan kaki sahaja.
Jenis inai: Tak berapa pasti tapi ada dua jenis.yang tahan merah untuk 3 hari dan ada yang untuk satu minggu. Lepas tu inai akan start pudar.
Contact No: 016-7434340 (Kak Dewi)
Comment: aku da pergi sendiri jumpa kak dewi ni. talented orgnya. dia ada sediakan design.just pick saja yg mn suka.kalau request nak design sendiri pun boleh.



2) Pusat Kecantikan Mazni
Location: PKM ni byk cawangan. Tapi last week i pergi utk facial yang dkt Jalan Rugayah (Atas BSN depan bus station Batu Pahat). Dapat contact dari dia.
Decorator: Kak Balqis (boleh jumpa personally dekat PKM Carrefour depan kedai Papa Roti)
Harga: RM10 untuk satu tangan dan utk saja-saja. Untuk brides plak, sila dtg kedai. RM70 untuk kuku kaki dan tangan, inai lukis tangan dan kaki. RM 50 untk inai lukis tangan dan kaki sahaja.
Jenis Inai: Tak berapa pasti. Tapi yg tahan untuk 3 hari jek
Contact No: 017-7567918
Comment: da pergi jumpa kak balqis ni. dia xde sediakan pilihan corak. tapi dia boleh buatlah.

Kedua-dua decorator ada pro and cons. pilih la mana yg suka yer.
For mine, kuku nak guna inai hidup lagi asli. biar lambat hilang..smpi bila2 pun nak feeling pengantin baru.haha=p lukis inai of course kena upah pelukis inai. da book tarikh dan masa. tinggal tadah tangan dan kaki saja!hehe=)

pernah dgr x org kata, kalau inai tak merah kat jari..org kata da takde dara????
BENGONG punye statement!!!



5 comments:

Lyana MK said...

u prg batu pahat dear??? sumpah teruja!! i mmg nak cari pun henna dr bp....oh tq sgttt!!

with love:zaren said...

hye miza...org bp upenye ea...dkt la ngn i...
btw, thanks 4 dis entry...dpt jgk no tpon henna utk mjlis cousin nnt...
slmt pngntin baru ye...lg brp hr jek lg ^_~

norinaomar said...

Tu lah..susah nak cari b2b dari area muar or BP..btw saya decide nak hire OP meeya ni masa dia punya E-day.Meeya punya review sangat convincing!Me from Pt Yusof,Semerah.Tapi takde blog b2b =)

plain jane said...

salam meeya... thanks for the info...
tp yg PKM tu tak nak lah... hehehe dah baca review meeya td... maybe yg Dewi Henna tu nanti i nak try dulu.... :)

wailin said...

i amek dewi henna tuh...cantek mmg cantek tp adala yg tak best nye..ada aku citer kat blog aku..geram skit smpai skrg

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...