Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Tip Deco-deco Hantaran

Tadi i terbelek balik majalah pengantin yang lama.
Edisi Ogos 2010. Cover depan Juliana Evans.
La ni da tak beli da majalah pengantin.
Cukuplah setahun dari Januari 2010 to Disember 2010 i menjadi pelanggan setia.
Habis koyak rabak lunyai da majalah-majalah tu i kejekan.
Sekarang ni harga da naik wooo.. dulu RM10 sekarang jadi RM14.90.
Tapi....b2b yg nak kawen tu, silalah jangan jadi kedekut, make sure every month budget ur monthly salary utk beli majalah pengantin ok!
Berbaloi-baloi.haishhh mls lah nak promote lebih2, non ada komisyen pon!haha=p

ok, ckp byk2, sbnrnya nak share satu tips utk deco-deco hantaran.
Sebab i pon nak tgh cari idea and tips utk menggubah hantaran.
So, i share dgn u all jgklah!

1) Pastikan warna alas dulang/dulang sesuai dgn bunga yang dipilih. Or skrg ni trend b2b guna bantal kan..so, make sure tau warna tema hantaran then baru beli alas kain bantal tu ye.
Kalau nak dekorasi yang menyerlah, warna kontra mmg cantik.for example, red and gold!uuuu..tahun arnab ni warna gold mmg ada ong!haha.

2) Barang hantaran perlu sesuai dgn warna bunga, warna alas dulang, size dan bentuk gubahan.

3) Elakkan penggunaan "double tape" especially pada barang2 hantaran.
Trend skrg ni, hantaran main letak atas bekas jek.
Takde da kot kain pelikat jadi rumah, jadi masjid, jadi kipas.haha.

4) Kalau nak guna reben, cari yang berdawai ditepi dan saiz besar.
Kalau reben yg berdawai ni mmg senang nak bentuk..=)

5) Jika guna bunga segar, span basah perlu dibalut dengan aluminium foil atau plastic wrapper.Kalau tak nnti basah pulak brg hantaran u all kan.
Bila

6) Seimbangkan pemberian makanan dan barang-barang hantaran. Cth, jika bg 9 dulang hantaran, 3 hantaran boleh bg makanan dan 6 dulang bentuk barangan. Apa pun, ia terpulang. Kalau saya, masa tunang dulu da bagi byk makanan dari brgn, so masa nikah ni bagi brgan pula lebih dari makanan..=)

7) Kalau hantaran bentuk mknn tu, seeloknya guna bekas mknn yang tertutup dan elakkan dari terdedah. Boleh tutup makanan tu dgn plastic wrapper dan hias cantik2. Kalau mknn mcm kek dan tiada bekas , seeloknya sediakan bekas/kotak untuk lain utk mudahkan pembawa hantaran tu nnti nak bawa pulang. Karang tersadung tgh jalan, terpelanting pulak kek tu kan!haha=p

8) Elakkan susunan gubahan yang terlalu tinggi. Orang skrg, gubah sirih pun rendah-rendah jek.haha.org dulu-dulu sirih lagi tinggi lagi bagus pasal sirih tu ibarat kepala adat lah.

9) Opss...jangan lupa buang tag harga barang-barang hantaran. Kot ye pon pakai COACH, agak2 lahkan nak menunjuk nya!haha=p

10) Seeeloknya, penggunaan dulang hantaran biarlah sama tinggi kesemuanya. Baru nampak cantik dan sedap mata memandang.

11) Penggunaan bunga segar mmg cantik. Tetapi utk perjalanan yang jauh cth perlis ke johor tidak terlalu sesuai. Maybe boleh beralih kepada penggunaan bunga dip dan bunga stokin.Jangan tak tau, harga kos utk bunga-bunga seperti dip dan stokin lagi mahal dari bunga segar!
Apapun tepuk dada tanyalah selera!

ok, finish.
kredit to Majalah Pengantin..=)

lepas kawen nak beli majalah apa pula ya...?


6 comments:

ElyaElmo said...

best info ni!!hihihi

miey anna said...

tQ meeya..sngat berguna tips2 ni..memang tgh pk pasal hantaran tunang..=))

http://akemiey.blogspot.com/

fainie_riz said...

good info

εїз Cik Fasya εїз said...

thanks kak for sharing..sgt bguna utk b2b..;)

Syima Syaz said...

Selepas kahwin kena beli mingguan wanita...banyak info..sekarang saya pun dah start baca..=)

wafa azman said...

semua tips ni mmg betul!! sukee.. ;D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...