Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Tutorial: Change Your Boring Blog Icon

wahhhhhhhhh..
tiba-tiba plak blog meeya ni buat tutorial. mcm la hebat sgt.ngehngeh.
ala, just nak share dgn u all ilmu yg xseberapa yg baru i belajar.
i pun mentah lagi dlm dunia blogging.
ntah2 readers semua lg expert kotkan.

tutorial pertama (mcm ada yg kedua dan ketiga lalalala..haha=p) ialah how to change your blog icon dari blogger icon to....  

your own icon
Kekdahnya mudah if u just follow step dibawah.
i try bg u all step yg ringkas dan mudah difahami nya!hehe.

STEP 1: GET THE PICTURE

Dapatkan any picture yg u suka utk jadikan blog icon.
Jangan lupa utk resize that picture sekecilnya. I guna photoscape sbb mudah!

STEP 2: GO TO THIS WEBSITE

http://favicon.htmlkit.com/favicon/

Upload picture tadi. Then Generate FavIcon.


STEP 3: DOWNLOAD THE FAVICON

Download and it will be saved in zip file.


Open the zip file and u all akan dpt dua blog icon yang available.
One adalah favicon.ico (static),  
Second adalah animated favicon dalam bentuk gif. 
Static icon means icon tu statik. Kalau animated, icon tu nnti ada gerak2.hehe.
Pilih la mana2 satu then extracted that icon image.

STEP 4: UPLOAD ICON AND COPY DIRECT LINK

Upload your icon tadi dalam any webhosting utk photo sharing likes Photobucket.
Free jek, so those yg takde kena signup dulu Photobucket.
Login dan upload icon image dalam album.

Then, copy the Direct Link of your image

STEP 5: PUT THE DIRECT LINK TO THIS CODE

 
*Kena type yer code ni, xleh copy sbb i put bubuh dlm bentuk image*
 
 STEP 6: LOG IN BLOGGER ACCOUNT

Go to 'Design' then  'Edit HTML'
Put the code in STEP 5 in between <title> and <b:skin> tag. 
Kalau xdpt cari tag tersebut boleh tekan ctrl+f then find.


STEP 7: SAVE TEMPLATE & DONE!!

Da siap!!


haa..gitulah kekdahnya.
berpeluh2 jugak nak buat tutorial ni!
hehe.

happy sharing!!
till then.=)

2 comments:

^^Mrs_DeaNa^^ said...

dear,i nk tye ni..nk wat sticky post 2 cmne eh??i pn ala2 buta IT jg..heheh.ps2,gmbar2 yg cntoh kt dlm ni,cmne blh kte bulat2kn sndiri?blh x ajr cmne nk wat cm2...klau x kberatan..heheh

Meey@ said...

deana: sticky post tu buat mcm post biasa jek.tapi nnti nak publish kena g post option then buat date paling kehadapan cth arini 20 june, so maybe nak letak sticky post sebulan, u put 20 july baru publish.
yg bulat2 tu buat kt photoscape je.nnti sy buat short entry yer.hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...