Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Hadiah Kawen Korang Dapat Apa?

Cuti-cuti sekolah ni bukan kemain banyak wedding berlangsung.
haha.bersusun wedding card sy kat rumah ni.
time nilah kawan-kawan, kenalan, sedara mara sepupu sepapat nak kawen.
lagi2 da ada dua keluarga kiri kanan, nak x nak, kena pentingkan sedara dulu.hihi.
lepas tu, Giant, Tesco baik Jusco penuh orang sorong troli berisi periuk nasi, blender, kettle, kipas, nak up sikit kasi oven or microwave la.
pandai plak si Giant and the gang nak buat promotion time-time cenggini yek.haha.

part yang paling seronok lepas habis majlis adalah buka hadiah!haha=p
kalau zaman kakak-kakak sy kawen dulu, malam selepas bersanding kami ada acara lagi.
Makcik pakcik sepupu sepapat akan keliling pengantin untuk tengok diorg bukak hadiah.
Kanak-kanak (akulah tu!) paling seronok pasal dapat berebut wrapping paper.
siap main cop-cop lagi yg mn paling lawa aku nak!haha=p
gila kesiankan..
Lepas tu main teka-teka hadiah. Boleh jadi kecoh dibuatnya.haha=p
pengantin pun kena pakai cantik-cantik juga masa bukak hadiah.

Tapi, last time masa wedding saya, xde pun acara buka hadiah.=(
ke pasal wedding present sy sikit so org tak berminat nk tgk?haha.kesian betul.
lepas 2 hari majlis berakhir, baru kami ada mood nak buka.
itupun cuma ditemani k.long saya.haha.kesian lagi sekali.

Banyak hadiah yang sy dapat lewat, logik lah present sy dapat sikit pasal kawan-kawan saya duduk jauh-jauh dan x dapat hadirkan diri. hehe.
Tapi, saya tetap happy sebab most of the hadiah 'besar' dan sangat berguna ok!

Antaranya:

* Microwave*
*Vacuum Cleaner*
*Comforter-2 set*english design lagi!
*Cadar-4 set*sampai skrg tak habis rotate lagi.hehe
*Periuk Nasi-2*
*Kettle-4*
*Iron-3*
*Kipas*
*Set Pinggan Mangkuk*sampaikan ada 2-3 org yang kasi set yg sama!
*Set Cawan-xkira*
*Tea Set-xkira*
*Frame*
*Mirror Frame english design!*
*Water dispenser*
* Dish drainer*
*Kain baju pasang*
*Tupperware Set*
*Buku-3 ke 4 pcs*
n etc.

Most of them mmg sy guna untuk keperluan rumah.
Macam kettle and iron tu, sy bg kt parents and MIL.byk sgt kot nak buat apekan.
haha.

Dan yang paling best sekali, MIL da belikan siap-siap utk kami set pinggan mangkuk, cawan, sudu n garfu, kuali, periuk, cucur tangan, jug air, set senduk, tupperware.ape lagi ek utk pakai harian.banyak gila kot adalah dalam 2 kotak jugak kami bawak masa pindah.
MIL bgtau, dia da beli dan simpan barang-barang tu dah lama untuk anak-anaknya sebelum anak-anak dia gatal nak kawen lagi. advance x my MIL?hehe.
Kebanyakan barang-barang tu MIL beli kat langkawi.
MIL bgtau, dia mmg dah berniat nak sedekahkan pada anak menantunya once mereka da kawen.
Kira beruntunglah kan sy sebab dpt kawen dengan anak dia.Wahhhhhh!=)
Yela, kalau kira-kira kos nak beli semua-semua itu mau 1-2 ratus kot. periuk bukan satu, 3 buah, kuali 2 buah (betul ke penjodoh bilangan aku ni), sudu garfu berapa dozen ntah.haha.
Rezeki kan..alhamdulillah.
PIL pula beri kami duit. Saya masih ingat lagi, dia suruh amik duit tu untuk beli peti ais.
Tapi, kaka xmau sbb kami da ada bajet utk beli tu semua, tapi PIL beriya nak bagi, lalu kami pun beli peti ais yang besar (besar 2 pintu jekla pun sbb cadang nak beli satu pintu jek).haha.
Lebih duit kami simpan dulu..tapi lepas 2-3 minggu tido atas lantai dengan tilam single gabung dua, last-last kami beli set katil 4 in 1 berharga rm299. Murah gila!! Tapi bukan kayu jati, kayu MDF lah!hahaha.kaka kata, takpe biar kita rasa susah dulu baru-baru kawen.hihi.

But, who knows rezeki lepas kawen kan.
Macam-macam cara tuhan tu nak beri.
Orang selalu kata, lepas kawen takde duit, kena jimat..
yes, jimat pun penting, tapi xdelah sampai kekeringan duit kot.
Lepas kawen, kalau tuhan xberi rezeki dlm bentuk wang,
maybe tuhan beri rezeki anak?
hehe..

yes, i'm still waiting for 'that' rezeki.
Doa-doa kanlah ye!=)


p/s: Hadiah jam dinding jek yang tak dapat!haha..=p













6 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye

Reen Tart Nenas said...

dulu masa my bro in law kawen, my FIL siap suruh mereka buka hadiah depan2 ai. masa tu ai lum tunang pun lagi. reramain. but, time kiteorg, MIL suruh cepat2 bw balik hadiah. alasan takut org curi hadiah sbb letak kat umah die. mode ketika itu, sedih, nak marah pun ada. huh, motif nak kat meeya, xtau la ngape... hehehe tp apa pun, hadiah yg my side, dah buka sesiap kat umah parents ai, yg hadiah utk my hubby's side, kami just buka berdua je kat umah kami. xpe la, janji berdua :)

~ NANA ~ said...

next week kawen so br tahu dpt hadiah ape...kekeke

iedayah said...

huhuhu..hadiah khwin i byk gile sbb wat 1 mjlis je..siap ad hadiah yg nakal2..hehehe

iedchan said...

wahh..mesti besh kan dpt adiah bykk..tak saba nak kawen..:P

Meey@ said...

e k i n ♥ y u s r i:
best2 bila hadiah semua ada makna.hehe.

Reen Tart Nenas said.:
haha.sebenarnya lg sonok bukak berdua jek.sambil bukak hadiah boleh men cubit2.hahaha=p

~ NANA ~:
hehe. mesti tak sabauuu..sanding atas pelamin jeling-jeling sikit meja hadiah tu.haha=p

iedayah:
wahhhh..mesti tak menang tgn nk bukak hadiah.hehe.yg nakal2 tu sy da sembunyikan awal2 sbb pemberi hadiah dah warning dulu.hihi.


iedchan:
best2 sbb semua hadiah berguna sgt2.=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...