Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin

Baca entry si kecil pasal permohonan nikah,
baru teringat sy pun ada hutang psl entry yg sama juga!
ececece...sbnrnya segan nak post psl tak mcm gelojoh ke?
haha.peduli hape.janji borang sudah berada di tangan kaka!muahahaha=p
suka.suka.suka. psl dia mmg bersungguh2 nak tawen ngan sy.boleh?

pagi-pagi hari kami da serbu pejabat agama parit buntar psl nak beli borang kebenaran nikah.
Asalnya cuma nak tanya jek, mn tau kot2 borang ni cuma boleh dibeli ditempat kelahiran dia.
rupanya, boleh aje psl borang ni standard satu negeri perak.
cuma nnti nak hantar borang tu, haruslah di daerah kelahiran.
bayar rm1 jek utk satu borang.nak beli 10 boleh?
amboiii!!


ingatkan borangnya berhelai2, rupanya sekeping ajek!cit.
nasib ada juga senarai semak permohonan borang,
so mudahlah kaka nak buat preparation untuk semua dokumen yg diperlukan


Cuma sekarang ni yang menjadi keraguan adalah mengenai borang kebenaran nikah luar mukim (lain negeri). Apa yg sy maklum dari pejabat agama bgtau, mereka mmg da tak keluarkan borang kebenaran nikah luar mukim tu.
pasal kaka nak nikah di tempat sy (johor),
maka sy risau pulak bila kadi tempat sy mintak juga surat kebenaran nikah tu dari pihak lelaki.
Sebab jadi kt kawan sy (Yun) bila kariah ditempat dia bernikah (KL) berkeras nak juga surat tu walaupun da dimaklumkan jbtn agama islam perak (JAIP) tak keluarkan lagi borang kebenaran tersebut.
Tak ke naya jek kalau jadi lagu tu?
Last-last JAIP bg potostat surat pekeliling mengenai isu penamatan pengeluaran borang kebenaran nikah luar mukim tu pd kariah di KL, baru mereka accept untuk proses borang tu.
haaaa...salah sapa tu?

sapa boleh bantu esp b2b dari johor yg tau, kat johor mereka wajib ke nak surat permohonan nikah luar mukim oleh perantin lelaki??
Takut benda ni menjadi isu plak bila nak dekat da kawen nnti!*_*
serabut ooo serabut.
ni pun bapak suda remind awal-awal settlekan borang nikah kaka tu paling lambat bulan 12.
amboi abah, mcm tak sbr2 nak kawenkan aku.
^_^

pastu.pastu.betul ke borang HIV tu amik kat klinik kesihatan kerajaan aje?
bukan dari pejabat agama ye?
pasal sy tanya org pejabat agama, depa suh g isi borang n buat ujian terus kat klinik?
pastu.pastu. keputusan HIV tu valid 3 or 6 bulan?
psl bila tanya org pejabat agama, sorg kata 3 bulan sorg kata 6 bulan?
haishhhhh..nk kene geget pakcik-pakcik pej agama ni tau.haha=p
takpela, u all adakan,
boleh jawabkan utk sy??
heeeeeee=)


korang tak rasa ke 146 hari lg nak kawen i gelojoh isi borang kawen?haha=p
diamlah!daaaa!

5 comments:

Mia-Ina said...

Meey,baru2x ni ayah mia ada ke pejabat agama johor...amik borang...psl HIV tu ayah mia ckp tempoh 6 bulan...tp kwn yg negeri lain dr johor ckp 3 bulan...sng cite, amik 3 bulan sblm kahwin..tkt jd pe2x..test hiv biasa d klinik kerajaan...SAH. tp ayah ada bgtau baru2x ni..klu nk kahwin luar negeri kena isi borang kebenaran luar mukim..mcm mia wp dok johor, tp nikah di negeri asal same with my fiance, so mia x buat la borang tu meey. pepun, better buat meeey..mesti dia mtx borang kebenaran nikah luar negeri tue...

hehe...mia ni pun in process to do that meey..sama2x la kte meneliti ya...:-)

Meey@ said...

mia-ina: 3 bulan ek kak?sy jadi confius betul psl ni.*_* act, kisahnya sy mmg duduk johor n nak nikah pun dijohor kak.mslh timbul bila sy risau klu pihak kadi sy mintak borang kebenaran nikah luar mukim tu dari pihak lelaki (perak) sedangkan jbtn agama negeri perak da tak keluarkan da borang/surat kebenaran nikah luar mukim tu.sy da tanya pej agama di perak, tapi diorg berkeras mengatakan mmg tidak ada da borang tu.huhu.serabut jugak sy dibuatnya.=)

Mia-Ina said...

ada baik berhubung dgn kadi yg akan nikahkan meey...mgkn dia leh menjwb..bertindak dahulu dr kena mcm tu meey..all d best

NooR AZeAnA AziS said...

meey, kite johor gak.. ari tuh g kursus kawin kat setiawangsa dia da gtau awal2.. klu KL mmg 6bulan.. Tapi klu johor dia sah 3 bulan.. Memandangkan kami dr johor so kami amik kire 3 bulan.. Selagi xcukup tempoh 3bulan dr tarikh mmg dia xlepaskan.. Klu meey owg johor n ur future hubby lain negeri better amik yg terkecil.. lebih slamat.. 3bulan ikut johor k..

Meey@ said...

mia-ina: balik ni baru nak settlekan sume kakak!SERABUT da ni.huhu.

Noor AZeAnA AziS: Betul ke HIV test utk org johor 3 bulan?waaaaaaaa..kene repeat balik ke ni!i baru buat kelmarin!nak kawen bulan 2 =( then, tunang pun kena buat balik la cenggini!adudududu..pepun, thanks for the info.nnti i check balik ngan pejabat agama johor.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...