Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Majlis Khatam Al-Quran & Akad Nikah

Majlis khatam Al-Quran dan akad nikah sy berlangsung seperti berikut,
Tarikh: 26 February 2011
Hari: Sabtu
Masa: 2pm-5pm (Majlis Khatam Al-Quran)
8.30 pm (Majlis Akad Nikah)


Majlis Khatam Al-Quran

Mak da setuju untuk buat majlis khatam.
Qariah nya: Perantin, anak sedara & sepupu. 3 cukup?ke kena byk lg?cepat sikit habis,perantin tak pyh baca surah byk2*ngelat*haha.
Tapi tiba-tiba kalau para qariah nye datang bulan secara tiba-tiba, haha harus tukar plan menjadi majlis bacaan yassin dan marhaban saja.
Dan sekarang ini sedang berusaha untuk khatamkan quran sebelum majlis walhal baru masuk juzuk 8.uissss..byk lagi tu nak kejar.haha.boleh meeya boleh.

Outfit utk khatam sedang di pikirkan,
Planningnya nak pakai baju kurung songket tabur saja.
Warna yg soft-soft gitu, bila mengaji merdu sikit.haha.*takde kena mengena*
ok-ok mmg kena improve tahap bacaan, malu nnt asik kena tegur dgn mak inab.

Flow majlis ringkas saja.
Solekan sendiri.
Doorgift? Mungkin tiada. Bagi air mineral saja cukup?haha.kan haus mengaji.hehe.
Mak bilang tak perlu doorgift sbb nnti masa resepsi akan bagi doorgift juga.
So, makcik-makcik yg nak doorgift dtg la sanding sy.haha.
Bagus-bagus, cut cost.
Lagi? kot ada yang tertinggal plak?

----------------------------------------------
Majlis Akad Nikah

Majlis akad nikah mak kata buat dirumah saja.senang.
Outfit utk akad nikah belum beli lg!haha.
Nanti nak terjah jakel dgn angah.Banyak pilihan kain kat sana..mesti rambang mata.

Tema? mula-mula bincang ngan kaka setuju warna grey-silver


lepas tu, nak biru laut pulak


pastu..kuning cair..pastu...


KUNING!!!! haha.
Lain dari yg lain!

aduhhh!sukar nak buat keputusan bila hati goyah.
Nanti da beli i reveal ok!haha=p

MUA?Tak pasti lg..sbb mak andam tak cari lg.
Senang kata, tak buat apa-apa pun lagi.
Otak saja ligat pk itu dan ini, tapi belum boleh cerita lebih-lebih.haha.

Sekarang ni, ada dua projek DIY in progress:
1) Invitation card
2) Favor bags. Still guna brown paper bag tapi design lain dan boleh hanging.yeayyy!!

Simpan dulu,
kena masa yang sesuai, i reveal ok!


da....









5 comments:

Mia-Ina said...

wah meey siap DIY..kagum la dgn b2b yg suke DIY ni

anaztasias einz said...

hi dear, nora suka warna biru tu hehe

btw dear, saya dah xguna ek link nora aira tu.
ada masa nanti exchange with my new link yea.
http://norapurplebridez.blogspot.com/

tengs dear,stay cool pretty n healty =)

Cik Zimie said...

meeya.nak tanya!!majlis khatam quran macam mana eh?tibe2 bapak zimie tanya aritu.macam nak buat before majlis akad nikah.(tibe2 macam seram sejuk) neves sebab suara tak merdu plus byk salah2 je bacaan.huahua.

ok2 nak tanya soalan bodoh.means before nak majlis tu, kite kene khatamkan quran tu dulu eh?wahhh byk lagi zimie nak kejar ni.haha

Meey@ said...

Zimie: mjli khtam normally buat sblm mjls nikah tp ada jg yg buat slps nikah. My case aritu mjls khtm buat ptg then mlm nikah. Ikut lah mn sesuai. Tp aritu sy xabis khatam alquran pun tp buat jgk mjlis nya. Hihi. Practice2 sikit then nnti xdela gugup. Hehe.

Cik Zimie said...

ok dear.paham da.ohh u tak habiskan khatam pun boleh eh?blur betul kan zimie ni :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...