Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Cerita Ujian Saringan HIV

Seawal 9 pg (awal la sgt!!) da bangun siap-siap nak buat HIV test kat Pusat Kesihatan Bukit Panchor dgn kaka.
Sekali masuk jek klinik, punya la ramai manusia.
Takpela, nak kawen punye pasal, tabahkan hati jugak menunggu wlupun diri da separuh loya psl tak breakfast plus bau klinik yg faham-faham sendirilah.hihi.(sy mmg tak suka bau klinik lg2 klinik kesihatan!!!hehe.)

Sampai kat kaunter, terus isi borang ujian saringan HIV pra perkahwinan.


Masuk IC dlm box utk dptkan giliran.
Tunggu setengah jam, baru pembantu klinik panggil.
So, dapatlah no giliran dan resit bayaran borang. Kena bayar yer setiap borang RM1 jek.

Tunggu giliran selama 1 jam baru dpt masuk jumpa pegawai perubatan aka Dr.
Masuk-masuk jek, Dr kata " Cik nak buat ujian HIV yer, ambil borang ni dan pergi ke makmal, pastu baru dtg balik"
Heh?1 jam tunggu suh amik borang dan g makmal jek?
Baik awal-awal dari tadi pembantu klinik tu suh g makmal terus amik darah, baru jumpa dr untuk pengesahan ujian. Tak effiecient tau tak korang ni!!

Nak marah lebih-lebih pun tak boleh, psl nak kawen sgt.haha.
Da keluar bilik Dr, kami pun g la makmal amik darah dgn muka bengang.
haha. nasib happy-happy jek adik tu cucuk tangan i.
Kena tunggu 15 min, baru adik makmal tu pulangkan borang dan suh letak borang dlm bakul depan bilik dr tadi. Amik, kasi clear aku cite. Sebenarnya nak cerita bengang pasal kena tunggu lagi.
Ingatkan boleh terus jumpa dr buat pengesahan.
Setengah jam nyah tunggu oke!Baru no giliran muncul balik!.

Tgn gedabak kaka.Muka merah padam tgk darah sendiri mengalir deras.
Ceh, tak macho langsung TAHU!



Nasib dua-dua negatif.yeayy!!boleh kawen!
Keluar bilik Dr,kami senyum sampai telinga mcm suami isteri baru dpt berita gembira.haha.
Terima kasih dr, walaupun korg tak efiecient pasal bg kami tunggu 2 jam untk benda ni.
Penat tau tak.

Takpela, kami tak marah.

Catatan:
Tempoh sah laku keputusan ujian saringan HIV adalah selama 6 bulan dari tarikh ujian saringan dilakukan.

p/s: Kenapa ada setengah korg yg dpt keputusan HIV dlm envelope SULIT eh?kami takde pun!!





9 comments:

iedayah said...

lama nye meeya smpi 2 jam..sian u..btw,bgus..1 part da settle kn mia...lega hati..

anah said...

hahaha...dr ni la yg aku cite xsuka tu...xmesra alam..

anaztasias einz said...

erk saya takut darah. mcm mana la nanti ek :(

Reen Tart Nenas said...

meeya, saye pun xde, dpt yg karbon copy tu je. tp xde la kena tunggu lama, sbb pas amik darah tu, terus pegawai kesihatan tu sah kan, xsampai 2 minit kot... takpe, yg penting dh settle!

Meey@ said...

iedayah: lega jugakla wlupun separuh loya badan menunggu 2 jam!fuhhh!

anah: da agak da.mesti dr yg sama check hang tu kan.agakla.

anaztasias einz: hihi.sikit jekla u dia amik darah.kaka sy tu mmg x boleh tgk darah.hihi.

reen tart nenas: eh samalah!sy dpt yg copy karbon jek. tula, suppose buat jekla dulu ujian tu, baru jumpe dr,ini jumpe dr da kena tunggu 1 jam setgh, baru pi buat ujian, kena tunggu lg!mn tak sakit jiwa i!haha=p
takpelah, lega da dpt settle sume tu.hihi.yeayy!!

didieadila said...

saket x? hehe..
die wat yg mcm klip kt jari tu je kan?

Puan D0T said...

hye cik meeya...lame tak dgr citer..
dah dpt mak andam ke??

Meey@ said...

didieadila: heeee..tak saket pun.dia cucuk guna tip jek.hihi.

puan D0T: hihi..hi fida!=) alhamdulillah dpt da.utk wedding meeya amik kt mak andam kt pt raja.
tunang aritu amik ngan k.umi.tapi, maybe masa meeya kawen tu, dia da bersalin.so, taknak tanggung risiko, tu yg cari org lain.hihi.thank u tau psl bg num phone k.umi.hihi.

kelvin said...

Kalau nak tau result HIV cepat, boleh beli HIV Test Kit dari www.hivtest.com.my. Result dalam 5 min sahaja.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...