Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Perihal Kain Nikah



Lama sgt tak blogging.rindunya!i masih mood bercuti.hihi.

Alhamdulillah, seminggu cuti 20-30% wedding preparation da dapat settlekan.

OMG!byk benda nak share.

Tapi, benda paling fresh dalam kepala skang ni perihal baju nikah.

Yeayy!!! da selamat meleburkan duit di JAKEL. T_T.

Ingat kain ingat JAKEL.Gitukah slogan nya? Haha.

Melangkah masuk JAKEL, mmg tak pandang kiri kanan, terus ke tingkat 3.

Chewah.Padahal takut tergoda dengan SA-SA kat bwh tu.Depa ni promote kain mcm minggu nak depan nak raya.Betullah.DEEPAVALI.hihi.


I mmg tak ada tema lagi utk nikah.

Cuma target dalam kepala nak colour yang soft-soft aja.

Ok.Mcm nak separuh juling tgk kain chiffon beaded tersusun banyak.

Pakej RM550, Pakej RM680, Pakej RM1000++ sume ni dorg offer 4m chiffon beaded, 4 meter lining satin & free 4.5 m satin utk lelaki.

Beza harganya cuma pada material chiffon beaded saja.

Satin utk lelaki?Owh no,sangat tak cantik.Honestly, pada mata I tak berkenan walaupun dibilang RM28/meter.Tak munasabah! So, i and sis decide tak perlu amik harga pakej pasal nak buat baju cuma perlu 2m suku chiffon beaded saja. Kain guna chiffon kosong. Lining satin baju dan kain 4 m.Asal chiffon beaded ni harganya RM150/m. Dapat kurang RM140/m. I cakap kat SA, I jumpa kain yang sama di Gulatis RM125/m. Semangat dia explain, chiffon beaded ni ada 3 jenis-polyester, jojet dan silk. Type yg I nak tu, silk. Dia bilang yang di Gulatis I jumpa tu maybe polyester. Mmg tak puas hati sgt, psl I belum hilang deria rasa tak dpt beza mana silk, jojet n polyester. Walhal kain tu sebijik gile mcm Gulatis, SILK ye!I suruh panggil bos tanya harga.Nasib dapat RM125/m wlupun I tau harganya maybe boleh jadi rendah lagi. Baru i tau, Gulatis pun ada beli kain dari Jakel tapi fabriknya of course limited in design, type and colour.Yang itu I admit.Sebab tu I pergi JAKEL.hahaha.tapi bab harga kt JAKEL mmg tak boleh blah. Mmg skill tawar menawar, perlu diasah sebelum ke JAKEL.hihi.


Untuk kaka, i request jenis kain satin yang tak terlalu kilat sangat. Syarat kaka yang mmg takmau kain kilat-kilat ni.Bos JAKEL offer kain Italian Valentino. Seriously, mmg cantik sangat kain tu. Jatuh cinta terus. Disebabkan bos da bg special price, mmg tawakal aje belikan kain tu utk kaka. Tak cukup dengan tu, samping sekali I rembat.haha. 3 jam dkt tingkat 3, nak mengamuk SA tu melayan i.haha. Da byr, terus turun tak pandang kiri kanan.

Perasaan lepas dapat kain nikah?Puas dan lega sangat!!!terus feeling2 nak nikah.haha.*gatal*. Pilihan colour utk kain nikah adalah biru turquoise yang lembut ke biru-biruan.haha.Imagine la sendiri. I pun tak tau nak describe lagu mana.hehe. Those yang masih mencari material utk kain nikah di MALAYSIA, JAKEL adalah pilihan yang tepat. Kena slogan dia, ingat kain ingat JAKEL.kan?kan?Kalau yang nak ke INDONESIA itu lain cerita. Tapi I think INDON byk kain lace yang mewah dan murah.Chiffon beaded?i don’t think so. Pilihan mmg sgt banyak di JAKEL.Walaupun a bit pricey, tapi I don’t mind. It’s ur nikah dress and forever yours. Baju nikah adalah sesuatu yang sentimental value utk i. Lain orang lain citarasanya. Just go for it asalkan puas hati.Maybe sekali seumur hidup jek I mampu beli kain yang beratusan begitu.Kenapa nak pk 2 -3 kali jika ada kemampuan utk itu?Untuk kaka pun, I belikan kain yang special sikit.Biarlah mahal, asal selesa dan cantik dipakai. Sedih bila kaka kata, dia tak pernah pakai baju kurung melayu in one suit.Even hari raya pun, dia cuma berkain pelekat, bersongkok kopiah dan berbaju melayu yang ntah berapa tahun lalu punya. Bukan tak mampu, tapi dia mmg begitu.T_T . Sempoi orangnya.

Alhamdulillah, diberi kelapangan rezeki dapat beli kain utk nikah.

Kain pun da selamat hantar pada tailor.Bukan Hatta Dolmat or Rizman Ruzaimi. Haha.

Dia cuma seorang amoi cina yang byk cakap.haha. InsyaALLAH, dia mampu utk realisasikan dress yg I suka sgt tuuuuuuu.aduhh!Rasa mcm tak percaya, bila dia bilang harga upah cuma RM180 saja.Reasonable sgt!Sebab rata-rata tailor yang I survey di PKNS, around RM200-RM350.

Rezeki lagi!Alhamdulillah.So first fitting, hujung bulan 12 nnti.=)

Tawakal..

Antara kain nikah yang menjadi pilihan hati. Tapi, i punya bukan ini.Lupa nak amik pic.
Da selamat hantar kat tailor baru teringat.hihi.

sambung nnti.
da!

14 comments:

withthismaskahwin said...

Hi.This is my first time leaving you a comment. Have been a silent reader all this while. But Fa mesti nak comment on this one.

I went to Jakel too when I was in KL. I bought the kain in the picture. Total was RM550 - 2M beaded chiffon, 6M plain chiffon and satin lining. :( Is that the real price? Do you know? Rasa mcm ditipu. Huhu..

- Dinda

K.I.N.A said...

xpe..nanti tailor da siap boleh tunjuk teaser sket kan..blue is my fav color!

Puan D0T said...

yang dalam gambar tu pon shantek jugak..
tapi u punye baju nikah...mesti lagi shantik than yg ini rite?

Meey@ said...

withthismaskahwin: tq drop a comment!=)
fyi, i went to Jakel Shah Alam yesterday. i was bought 2.25 m chiffon beaded, 2.5 m chiffon plain bidang 60 and 4 m lining satin.total for mine is below rm400.i was there for 3hr just to bargain the price.muka bengang SA tu layan kami.hihi. i'm not very sure about your price.maybe ur beaded chiffon tu lagi mahal dari i punye.plain chiffon u bidang berapa?papehal, just email me yah..hamizah85@gmail.com..=)

K.I.N.A: haha.ok i will.insyaALLAH.

Meey@ said...

Puan D0T: Cantik yang itu!tapi, biru dia lembut yang kepudaran.hehe.i punya lebih kurang, tapi tak terlalu crowd coraknya.=) hihi.lega da dpt kain nikah!!yeayyy!!

withthismaskahwin said...

oh mungkin sebab I beli byk lain chiffon tu kot. if im not mistaken, bidang 60 too but i take 6M. the beaded chiffon i bought was like the one in ur pic. hehhe

-dinda

harzharun said...

yang dlm pic tu mcm my fren punya!

Mia-Ina said...

x sbr nk tgk meey nye baju nikah ble siap t...mcm nah tgk kain yg ditunjuk kat gmbr tue..

^^mrs.deana^^ said...

wahh sonok dye dh wat bju nikah..mst mlm asik mmpi ble nk fitting bju 2...heheh..

iedayah said...

wa..if u selest kain tu,confirm sama dgn i dear..but i pnye tiffany colour..hoohoho..btw..chiffon beaded mmg superb kan meeya..

ElyaElmo said...

ramai b2b sukee kain mcm ni..i mean detail die mcm nii...
elya pun suke, rasanye nak suruh tailor letak manik mcm tu laaa..tak serabut sgt manik die kan

Meey@ said...

harzharun:hehe.satu kayu ni!

Mia-Ina:hehe.meeya buat design biasa2 jek.kurung moden.haha.mmg la kak mia, antara feveret b2b kat jakel.haha.

mrs. deana:haha.legaaaaaaa!tapi, takut pasal kalau2 tak muat.nitemare adalah!haha=p

Meey@ said...

iedayah: ntah2 kita punye mmg sama kot!!haha.ala2 mcm tuirqoise biru2 gitu.haha.beading cantik.yg penting ilusi tinggi harus diterapkan!haha.(sy pendek dan gemok!)

Meey@ said...

ElyaElmo: feveret b2b ni pun!hehe. beads mmg cantik elya.bole tiru meh.hehe..=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...