Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Bunga Kekwa or Chrysanthemum

ok pelajaran hari ini nak menceritakan mengenai bunga!
bunga kekwa or omputih kata chrysanthemum.

sebelum ni mmg dungu kot psl bunga psl tak pernah dpt bunga dari en tunang.
eh tipu, pernah! masa convocation almost 3 years ago lah!haha.
itupun kena paksa beli.haha.

ok2, sebelum i melalut kita balik kepada tujuan sbnr.
i da melakukan research di 4 buah kedai florist di batu pahat.
research mengenai bunga-bungaan and of course the price..
i cuma tanya 3 jenis bunga jek-ros, carnation and kekwa.
ros and carnation of course u all pun kenal and tahu rupa moleknyakan.
tapi a bit confuse maybe about kekwa kan?

fyi, kekwa ada pelbagai jenis rupa yer tapi batang dan daunnya sama!!
itu yg buat sy marah!haha!
pasal bila pergi kedai A dan B sebut nama bunga lain-lain tapi apasal batang dan daunnya bunga kekwa!hehe.
kebodohan diri sendiri.itulah, sblm pergi kedai bunga mari kita gogel image rupa bentuk bunga dan jangan lupa snap picture sblum nak marah-marah dlm kereta.hahaha=p

jenis-jenis bunga kekwa:

1) Button-Pom Chrystanthemum

button pom ni pada pandangan atas mmg round mcm butang baju.
average besarnya mcm duit 50 sen.besar sikit kot.
mmg cantik ok.argh, tak reti nak describe.korg tgk sendiri.hihi.



2. Daisy-Pom Chrystanthemum

yang ini mcm daisy.tapi bukan!
daisy kalau korg nak tau bunganya sebatang-sebatang. Normally takde daun mcm yang i tgk lah! tapi this daisy type dalam satu batang, ada banyak kuntum bunga. and of course ada daun.
haaa ini bunga kekwa jenis saja daisy.hihi. yg ini selalu
jgk jumpa di kedai bunga.

3. Spider Mums

HAHA. tak tau apesal namanya gitu. tapi sekali tgk mmg mcm bentuk spider kan?
kuntum bunganya besar, 1 batang ada 2-3 kuntum bunga.
petalnya membuka dan memanjang.
di tengah kuntum spot satu warna dan memudar dengan kembang bunga.


4. Football Mums

this type of kekwa, petalsnya panjang tapi mcm nak menguncup
seakan nak mebulat tupasal bg nama football kot.haha.pandai-pandai jek.


sebenarnya kalau u all gogel u all akan jumpa byk lagi jenis kekwa.
tapi this 4 type yg i jumpa di florist..=)

kekwa sgt mudah dijumpai even di kedai-kedai nyonya or auty *kelly* sbb bunga ni diorg buat semayang.haha=p
yang pasti ia murah dan tahan lama utk layu!=)
so next entry i akan reveal pulak price yg sy da saya survey di batu pahat.
maybe ini membantu b2b or silent reader from batu pahat kot-kot nak DIY sendiri ur hantran guna fresh flower kan!

ok, penat.bai.



5 comments:

K.I.N.A said...

cantik! tp yg pling best air teh chrysanthemum..^_^..tiap minggu habis 1 kotak..wajib ada dlm peti ais..hehe..

jooleata said...

eh.. meeya.. u kt BP ker?
harga bunga2 tu murah kan?

sbb a pieace dorg charge rm1.20
itu kalau beli bnyak2..

and harga tu utk rose, carnation, and button-pom kekwa pun sama.. hihi..

nnti you survey la the price lg, takot skrg da naik hrga.. carnation dia ckap dia import dr china..

Renee Meow said...

heyya..meow blogwalking..

antara sumer i paling suke futball mums tu..cantek~ ;)

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

en.kayrul dn cik nadua said...

carnation cam cantik gak la. blh jadikan idea utk wed sy nnti

sy org bp gak.follow me at:
http://blogkawenkita.blogspot.com/

Meey@ said...

K.I.N.A:

haha.kina ni mesti hantu teh bunga.musim raya cina ni mesti murah berkati-berkati beli buat stok tau!hihi.

jooleata:

hihi.kg mmg kat BP..=)
RM1.20 kalau u beli byk.utk per pcs, RM1.50 boleh dpt..kekwa lg murah klu beli bundle.i tak pasti apa beza carnation local n import.tapi rasanya sama saja.cuma local punya maybe tak kena cuaca tu yg tak byk stok.huhu.


Renee Meow:
hi meowwwww..hihi.i suka button-poms!isk, sume cantiklah!

en.kayrul dn cik nadua said...
hi cik nadua..carnation mmg cantik sgt2.!=)
tapi klu da namanya bunga hidup, sume jd cantik.haha.

yeayy!dpt tmbh kenalan org bp..=)
i da follow u!=)thanks!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...