Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY: Flower Boutonniere/Rozet for Kendarat

Kalau kenduri di kampung, kami masih ada lagi gotong royong memasak atau org panggil rewang. Masa majlis pulak, ada pelayan yang akan membantu. Kami panggil kendarat which are diorg ni semua terdiri daripada makcik-makcik yang akan membantu melancarkan majlis dari mula sampai akhir. Most of them kawan mak saya! Specialnya diorg ni sbb pakaian diorg mesti sedondon.diorg nilah yang tolong meriahkan majlis lagi-lagi dpt pulak yg kaki kecoh.hihi. So, mak decide nak buat rozet special untuk kendarat. rozet untuk diorg mmg akan selit dgn duit.so, mak decide nak bagi rm5. duit tu seikhlas hati jek. kalau ikutkan tenaga yg diorg curahkan tak terbayar pun..tapi mcm tulah duduk kg..yg ringan sama dijunjung yang berat sama dipikul. hihi.=)

So, lepas da google.jumpa pic dibwh ini yang paling senang dan tak pusing kepala nak buat.
haha.

Inspired from: sini

Bahan-bahan:
Dedaunan. 1 dozen=RM5

Kuntum bunga. Beli 4 tangkai RM10.
1 tangkai ada 15 kuntum bunga.
1 rozet guna 2 kuntum bunga.

Floral tape
Batang Lidi
Duit kertas
Pin
Playa

Kaedah:

1. Gulung duit kertas dengan lebihan batang bunga atau lidi macam pic di bawah

2. Potong 2 kuntum bunga dan sehelai daun
3. Susunkan bunga dan gulungan duit kertas. Kemudian tape kan. Jangan tebal sgt tape, agak-agak stabil jek
4. Tapekan gabungan tadi dgn daun pula.
5. Gamkan pin dibelakang daun
6. Siap!!


=)

4 comments:

Puan D0T said...

nice.. shntek.. dan jimat pon jimat..

rose said...

idea yang best!bagus2..cantik.. =)

Meey@ said...

Puan Dot: haha.sangat2 la jimat..dot, jemput dtg wedding yer.nnti inbox ur address.

rose: tq rose..=) hihi.

asha said...

salam..nice rozet ni..lau tempat saya kat sarawak.. rewang ni kami panggil al-wakil and pemangku kerja..^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...