Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

DIY: Flower from Crepe Paper

ok, kali ni ada satu lagi DIY yang agak mengujakan saya!
opss..my mom too!haha=p

iaitu..
Flower centerpiece by crepe paper!

the idea is come out bila terjumpa balik crepe paper yg penah i beli.
i beli kat Mydin. Da lama da. Masa beli tu tak pk nak buat apa pun.
Lepas da beli, simpan saja dalam paper bag.
Beli pasal colour paper tu cantik yg manis sgt deh.
Dalamnya ada 10 keping.Harga RM3.
Murah tak?murah tak?haha.
i mana boleh tahan tgk benda cantik-cantik plak tu murah bagaikan.haha.
dasar cheapskate betul!hihi.

lepastuh, i pon goggle la DIY crepe paper
then terjumpa this tutorial
Klik!

i try follow the instructions.part yg nak menggulung jadi bunga tu yang tak reti.
mmg terkial-kial.terus i give up.
datang kat mak buat muka masam .haha=p dasar betul
lepas tu..i mengomel la kt mak apesal tak jd bunga pun.
mak dgn tiba-tiba 'merampas' bunga ditangan dan menunjukkan skillnya!hebat!
fuhhhhhhh masa tu..terus melompat-lompat ok pasal bunga jadi!
my mom awesome!!^_^
pastu terus buat perjanjian dua hala dgn mak,
sy buat inti, mak buat bunganya.haha.
sbb keje sy yg paling expert adalah lipat, gunting dan gam!

so, ini hasilnya!


skrg dalam proses mengumpul botol plak.
sbb this flower i nak jadikan centerpiece kat meja makan tetamu.
so, kita tgk hasilnya nnti mcm mn yer!=)

those yg nak try DIY this flower cara lain, maybe boleh try ini dan ini dan ini


selamat bereksperimen!
da



3 comments:

veesakura said...

ok, LV pon teruja nih! macam best jer tgk menjadik :)

nida-razak said...

waa..cantikla yg ni..before this tgk yg jenis kembang..yg ni cumei gak.. =)

Meey@ said...

veesakura: hehe..kalau da jadi, rasa mcm nak lompat2 bintang kan?haha.

nida-razak: tq nida.. mcm2 jenis flower boleh buat. kena rajin search dan cuba2 buat lah!hehe.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...