Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Doorgift Si Cilik

i boleh kata si cilik ni yg berumur antara 1-12 tahun.
tapi kalau budak-budak skrg umur 9 tahun pun da mcm remaja akil baligh mcm mn?
xkan nak mintak tgk IC sorg2 kot baru dpt doorgift..
haha.=p

utk si cilik, mula-mula ingat nak bagi lolilpop.
lepas discuss with my mum, dia tak setuju psl budak2 kasi lollipop nnti gigi rosak.
apa-apa sajalah mak aku neh.

nak dijadikan cerita, my family attend satu kenduri cousin di Puchong,
sampai umah je anak-anak sedara bukan main bising lagi
pasal dpt doorgift best. Pensil yang comel sgt dan chocolate!
Sarung doorgift pun cute. I tgk pun boleh teruja inikan budak-budak.

Then , dpt la idea utk bg pencil dan chocolate juga.
Petang tu jgk terus zoom ke GM Klang.
Jalan punya jalan jumpa satu kedai yg mmg jual brg2 stationary, sticker, gift aksesori n etc.
Ada mcm2 jenis pensel n pen yang dijual.
Ada gambar Ben 10, Mickey Mouse..haha=p
da mcm kanak2 jek i masuk kedai ni membelek.hihi.

i siap korek lagi pensel tu sbb nak tgk kualiti dia.
nasib owner kedai sgt sporting.
kualiti standard pensil 2B ok n yg penting tak cpt patah!

Chocolate pulak, i beli wafer stick Yoss terus dari kilang Munchy..
murah berbaloi-baloi!^_^

so, utk si cilik done.i buat 400pcs.
byk kan?takpela, my mum kata boleh bagi 2 pack sorg.
packaging cuma pakai plastic jek..no ribbon2.haha.
waste my ribbon jek psl budak2 bukan tau menghargai ribbon.haha.
diorg da dpt pensil ngan choc pun da kenyang takmo mkn nasi.
kan?kan? yela..i dulu kecik2 pun mcm u all.
haha.


bai!

12 comments:

Kami said...

bole tau x berapa harge pensil tu 1?

Meey@ said...

Kami: 50 kupang sebatang, tapi beli byk, dpt separuh harga!hihi.mahal sikit sbb ada graphic micky mouse kot!

ElyaElmo said...

menarik jugak idea nii..
belum fikir nk bg ape untuk budak2...

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

comel comel.. lps mkn, ade benda yg blh disimpan..

iedayah said...

btul tu,i dlu pn xpkikn riben.masuk dlm plastik then kemaskan pki dawai yg dpt skli time bli plastik goodies 2

rose said...

idea yang menarik..gud job dear!

CikSyafa said...

waaah comey laa doorgift pack tu! Syafa nak satu jugak laaa!haha wpun terlebih umo :P

Meey@ said...

ElyaElmo:
elya! masuk dlm list dulu..nnti boleh pk2 kan kemudian.kdg2 x semua benda yg kita rancang, menjadik!hihi.

♥♥ Kasut Pink ♥♥:
hehe..tq!budak2 sukalah kot dpt stationary kan.


iedayah saidL
tulah, utk budak2 i buat simple jek.bukan nk bias kt dorg, tapi pk kan budget jgk.haha=p

rose
hi rose! tq..=)

CikSyafa:
haaaa..cikSyafa kita pun nk ngelat eh.haha.
kalau u dtg wedding i, sure i bg!hikhik.

aTy _faRed~ said...

waaa..memang menarik idea u ni... :) jimat..memang berbaLoi..!! :)

n0rraslida alias said...

wah! teruja akk! meeya...ktner kilang Munchy tue dik? idea berbaloi2 jimat! tenkiu sbb sdi sharing! suker! wee.....

im.ur.wife.mawi said...

meeya nak tanya beli pencil tu kat mane erk...

Paco Aguillar said...

Nak tanya...kilang munchys kat mana ea? Ade minima x berapa boleh beli?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...