Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Cerita di suatu petang

Di suatu petang Jumaat yg agak hening..hehe.
Cerita ni saja nak share dengan korang. Sajalah nak tahu reaksi korang kalau berada di tempat i.
Petang tu i bizi kemas barang dan bag sbb urgently nak balik Johor rentetan dari kisah Doa buat Batrisyah.Al-fatihah...=(
Siap masukkan semua barang dalam kereta, jiran A keluar angkat kain kt ampaian.
Kebetulan dia ada, inform la kat jiran A bgtau sy nak balik Johor, so tolong tengok-tengok kan rumah untuk 2-3 hari. Lepas tu kami borak-borak kosong sementara tunggu husband i pulang.
Biasalah soalan yang ditanya, x keje lagi ke?buat apa kat rumah?
Saya dengan rela hati jawablah "xkeje lagi kak, belum ada rezeki..bla..bla..bla.."
Then, tiba-tiba si jiran A buka cerita psl si jiran B, jiran C n jiran etc yang menanyakan psl i. (Walhal jiran A ni pun sama jugak geng kepochi!)
"Si Miza tu xkeje lagi ke?Belajar tinggi-tinggi sampai ada Master pun susah nak dapat keje. Dah duduk rumah tu tak buat apa baik MENGANDUNG (smbil si jiran A buat gaya org mengandung dan gelak-gelak)" 
Allahu Akbar, sy mengucap panjang dalam hat.
Mudahnya mulut manusia berbicara ".....Dah duduk rumah tu tak buat apa baik MENGANDUNG"
Mereka semua ni tuhan ke yang menghidup dan mematikan manusia?
Sejujurnya, I mmg langsung tak terasa hati dengan apa yang dikatakan tapi the way diorang berkata tu yang buat i kesal seolah-olah mcm org yg jahil xtau qada' & qadar tuhan T___T

Most of my jiran mmg fullhousewife. Anak pun masih kecik-kecik lagi dan bersekolah rendah.
Diorg jenis suka melepak petang-petang sampai ke maghrib kat kerusi batu depan rumah.
Mula-mula i move kat sini, i perasan ada satu jiran jek yg ada kerusi batu tu. Tapi, skrg jiran lain dah sponsor tambah yang lain dpn rumah. Kadang-kadang ada yang siap bawa air dan makanan keluar lg. Kalau xbulan puasa, tiap-tiap hari kot bertenggek depan rumah ramai-ramai. Baik mak, baik bapak sampai ke anak kot. Apa yang dicerita, diborakkan wallahu alam. Sorry to say i agak sceptical for that kind of person. Mula-mula i rasa mcm xpatut juga x bergaul dengan mereka, yela i sbgi orang yg paling muda anything pun i lah yg kena mulakan. Tapi suami dan MIL melarang keras bergaul dengan jiran-jiran yang suka melepak-lepak ni. Hmm..memang ada hikmahnya MIL bg nasihat tu & bersyukur sbb tak tergolong dikalangan mereka. Kalau dilihat dari cerita sy diatas, korg pun tau kan apa yang diborak kan kalau x menyebok dan mengumpat pasal org lain? Kalau x bercerita psl i, maybe si jiran D or si jiran E. Sbnrnya masyarakat beginilah yang merosakkan anak-anak mereka sendiri. As my husband said "mereka ckp mcm tu kat i sbb tahap pemikiran mereka rendah & tak belajar tinggi. Itulah bezanya orang yang yg ada ijazah dengan xde ijazah"
So, kesimpulannya jadilah surirumah yang mempunyai tahap pemikiran yang tinggi dan matang walaupun korang x belajar tinggi pun sbnrnya tapi still boleh pk bila bercakap, tau kata-kata tu yg baik atau yg buruk kan? dan bukan seperti kepochi jiran-jiran i ni.hehe.

Semoga ALLAH membuka pintu rezeki zuriat dan pekerjaan kepada kami seluas-luasnya.
AMEEN..

p/s: teringat gaya mengandung yang ditunjukkan si jiran A.Masya ALLAH.




9 comments:

Miss Sorbet Purple said...

kenapa lah meeka suka bercakap sesuatu tanpa memikirkan kesan pd org lain??
i pon ade jgk geng2 bertenggek kat tepi rumah ni..i slalu marah mak dr join dorang..mujur mak tak pernah join.

Anah said...

kepochinya jiran ko, nama je duk kawasan hi- tech, kalau aku msti dah sebak kt situ gak, mcm sengaja je ingat org xnk anak..

aku pun xbergaul ng jiran suka melepak tu, lepak ramai2, tiap kali lalu tengok je, cam kawalan keselamatan aku rasa

Nurul Farhanah~ said...

hahahhaha..

my mum keje tau..
kiteorg dulu mcm tu..bile skrg da pencen still bercakap..kiteorg keje kilang bercakap..bile my sis tk jadi kawin..cakap mcm3..ketulahan la smua sbb my mum single parent..biasalah org mcm ni..typical malay..tk kuar tgk dunia..poor them...

tkperla buat tktau je..
semua ni kuasa ALLAH nak keje n anak..
tkpyh stress sbb org lain..
sbb diorg gak bole bercerai berai..
mulut org mana le tutup.. :)

kuatkan semangat k

Fariza said...

ya Allah. boleh plak kata mcmtu.
''Dah duduk rumah tu tak buat apa baik MENGANDUNG'' ayat x boleh belah.
sabar ye. kdg2 itu semua ujian, kita boleh belajar dr situ dan jgn jd seperti mrk. :)

Meey@ said...

Miss Sorbet Purple: dear, mulut manusia tak boleh ditutupkan..=) kat mn2 pun ada jek geng2 bertenggek ni, byk yg xeloknya dari yg elok bila ada tabiat mcm ni.

Anah: anah, duduk hi-tech tapi low thinking!ngehngeh.aku sentap jek bila jiran A ni buat gaya mengandung tu..very annoying kot.
mak mertua aku mmg da pesan awal2 jgn campur jenis jiran mcm ni.tapi aku la plak yg serba slh nak keluar rumah.

Meey@ said...

Nurul Farhanah~: betul tu!diorg ni jenis jarang keluar tgk dunia kot.kesian jgk kdg2 maybe sbb tulah duk kepochi jek kejenya.
kami insyaALLAH ok jek, just nak keep away from that kind of people..annnoying betul!btw, tq farhana=)

Fariza: ayat x boleh blahkan fariza?haha. insyaALLAH sama2 doa dijauhkan dari keburukan. Ameen..;)

Nurul Farhanah~ said...

bukan la nak doa cakap berpisah ke pe..tp byk nya jadi sbb mcm tu..org suka sgt jaga tepi kain..anggap je makcik tu tk sekolah tinggi n jeles :)

Cik Puan Mimi said...

eiii.kurang sopan btol.
mane la kte x sentap kan meeya?
jgn pedulikan sgt la orang2 camtu meeya.
lantak depe la nak kate ape.

Cik Zimie said...

masyaAllah sungguh jahat mulut mereka!!jom meeya,kite bakor.(tibe2 nak geram gak)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...