Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Raya Tahun Ini Tak Dapat Balik Johor..=(

wah, lagi seminggu nak raya!! cpt jek masa berlalu..
tahun ni insyaALLAH raya pertama sebagai isteri dan menantu =)
dan tahun ini juga, raya pertama tak dapat balik johor sbb kena beraya di rumah FIL dulu!hehe.
perasaan?maybe setengah org mengeluh sbb kena raya kat rumah mentua, tapi tidak saya!hehe.
Rasa excited lagi ada sbb ini first time raya dgn family in law dan yg paling syok dpt belajar dgn mak sambal goreng, sambal santan (en suami suruh!) dan juga menjahit langsir!haha. ye, a bit sayu kot nnti raya sbb sikit-sikit mesti teringat ngan family sendiri dirumahkan. tapi xde hal la, insyaALLAH ptg raya or  pagi raya ke-2 sudah pulang ke Johor!=)

walaupun tahun ni raya agak excited, tapi persiapan kami sederhana jek.
Bonus en suami pun sudah separuh dibelanjakan.ngehngeh.
Nasib separuh bulan, kalau satu bulan mmg joli katak la kami.=p
Kalau ada org 'ketiga' maybe syok sikitkan nak shopping.hehe.

Baju raya: 
Siap 2 pasang baju yg i tempah. Ini first time tempah dgn tailor kat Kulim ni. Jahitan kemas dan cantik juga. Kain pasang tu pun satu kwn bg hadiah kawen, then satu lg dari kain yg i jual online.sudah save disitu. Suami plak, recycle jek baju nikah. haha. nak tempah baru dia tak mau. sbb dia bilang rimas kot nak pakai baju melayu time raya. nak makan pun kena hati-hati takut baju kotor, kena singsing lengan lagi. Sebelum kawen pun, raya cuma pakai baju melayu berkain pelekat. Adoiii suami!
Total damage: RM65


Tudung raya: 
Both utk dua pasang baju sudah dibeli dan mmg match! Cuma yg satu tu mcm mak datin sgt lah !malu plak nak pakai kat rumah mentua nnti..hehe.
Total damage: RM 60


Handbag & Kasut: 
Cerita psl handbag ni, sebelum nak puasa lagi i asik merintih kt husband, psl handbag hantaran yg dia bg tu i dah lenjan dari ke rumah org kawen, ke hypermarket, sampai ke pasar malam pun!senang kata, kemana-mana i pergi, beg tulah yg i usung. sayang dgn handbag tu sbb hb tu ada sentimental value dan kalau boleh nak simpan baik-baik smpi bila2 pun. kadang2 je boleh guna. *hint* la konon nak mintak suami belikan baru!! dan baru-baru ni dpt bonus, tiba2 en suami menanya, "syg nak beli apa?"
hehe, laju jek mulut ni kata "handbag!" haha. dan2 terus allocate duit bonus dia.suka makkk ok.
dan akhirnya dapat la satu hdbag baru itupun beli yg mmg ada sale2 jek -50% discount.jimat!
Kasut? Non ada.haha. i bukan jenis yg suka melaram dgn kasut sbb i loyal dgn satu kasut/sandal jek utk satu ms.pakai sampai jahanam baru beli baru. Sbb kaki i ni bukan jenis yg senang suit dgn mn2 jenama shoes. So,redha la pakai Crocodile jek.hehe itu yg paling selesa dgn kaki dan paling tahan..=)


Langsir Raya: 
langsir ni mmg da berhajat kalau ada duit lebih nak ganti yg baru sbb yg ada skrg ni pun ehsan dari MIL yg bagi ms baru-baru kawen dulu. Xkan x berganti kot.hehe. Itupun dah berhabis almost RM300 utk sliding door-day curtain, nite curtain dan curning, dan untuk 3 langsir pintu bilik. X termasuk tingkap lagi!
Ini first time beli langsir utk rumah sendiri, sblm ni teman mak dan kakak2 jek beli langsir sampai hairan kenapa smpi beribu habis utk langsir. Bila dah sendiri tahu membeli, terkedu jekla tgk bil tu.haha.
takpela sedapkan hati  langsir ni utk 4 tahun sekali.haha.Mulanya berhajat nak mintak mak tolong jahitkan, tapi mak kesibukan +  i pun xtau ukuran sebenar sliding door dan pintu so, kami usung la kain langsir tu ke Kulim. Mulanya nak tempah kt kedai, tapi MIL suruh bawa balik raya nnti dia boleh tolong ajarkan jahit guna mesin jahit dia. Ala, jahit lurus jekan..hehe.=) Jimat dah tak payah tempah-tempah.


Kuih raya & etc: 
Kuih raya tahun ni, i dpt buat 3 jenis-sarang semut, almond london dan juga cornflakes madu. Alhamdulillah, dpt buat lebih untuk mak dan MIL juga.=) Jimat sgt kalau buat sendiri sbb satu kali adunan boleh dpt 3 bekas kuih. so, cukup2 untuk rumah, mak dan MIL. Kos barang bakery pun xde la mahal sgt untuk 3 jenis kuih, dlm RM100 je. Kos letrik jek la kot melambung.haha..
Tapi, puas hati dan seronok dpt gentel kuih sendiri.haha. Rasalah muda-muda ni buat kuih sendiri, mana tau tahun depan boleh buat bisnes kuih raya plak.haha.
Selain kuih, i da beli juga jeruk Pulau Pinang, kekacang dan kerepek sikit utk kudap-kudap.



Rumah: 
Rumah kami comel jek, so kami tak berhajat pun nak beli perabot. Sbb mata ni x luas memandang kalau byk sgt perabot. So, sesiapa yg dtg rumah kami, mmg duduk bawah bersimpuh saja ya!hehe.
Yang ada pun cuma kabinet TV dan almari kasut.
Hiasan rumah pun, lepas raya baru nak settlekan. Suami sudah framekan gambar backdrop kawen kami!Besar dan cantikk!!hihi=p
Oh ye, kami berhajat nak cat sikit dinding rumah. Tapi xpasti lagi mcm mn.tgkla dulu..nak beriya2 mengecat pun rumah sewa kalau rumah sendiri syokkk juga.haha.beli cat kapur yg murah2 sudah asalkan dinding rumah i berwarna! boleh?=p hahaha


so, itu aje la cerita persiapan raya pertama kami suami isteri.
Tahun depan maybe lain plak ceritanya. Kot dah bertiga? AMEEEN.. 
cpt ameen kan!haha=)

till then!=)

p/s: tema raya kami ni adalah biru!hihi.

4 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

haha~ same lah..kite punye rumah ade tv kabinet ngan almari kasut. hihi~ maera pun tak balik johor.thn nie raya kelntn. T__T

Meey@ said...

Khumaera: haha.i dgn suami mmg tak berhajat nak beli perabot or sofa.rumah kami comel.dah tu ruang tamu memanjang.xreti nak ubahsuai.i balik tapi ry ke-2.hihi.selamat hari raya maera!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

woottt3, thun ni giliran ii blik johor. yess.
dan syukur, thun ni raye bertiga.
tp, bju raye lom beli :)
i doa2 rezeki u pulak tahun depan. aminnnn!

Meey@ said...

♥ balkidz_hunny ♥ : tq mek!!! ameen. moga2 ada rezeki i tahun dpn.hihi..kiss2 muah2 kat baby..=) selamat berhari raya!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...