Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Cerita di suatu petang II

 Cerita di suatu petang pernah disiarkan dulu.
 So, ini kisah II

Kisah di suatu petang Jumaat (a week ago)..
I terima invitation from neighbour yg buat kenduri doa selamat.
Hubby tak dpt pi sama sbb kerja, so pergilah sy sendirian bersama jiran-jiran yg lain.

Sampai jek kat rumah kenduri, so ingat adalah bacaan yasin ke or doa-doa ke kan..
tapi..eh ni da mcm open house pulak, dah la pakai selebet baju kurung dgn tudung pin bawah jek.
jiran-jiran lain lagi vogue kot..
so, datang-datang terus makan dan join diorg berborak. 
Sesekali diorg bertanya i menjawab & selebihnya senyum...=)
tapi ada juga yg tak kurang sombongnya!
* yelleh, mcm lah ko hebat sgt kan nak pandang aku pun xmo?*

Tgh sedap-sedap makan,

Jiran A: "Miza ni amik pil perancang ke?"
Dia start dahhh...
My respon : " Takdelah, cuma xde rezeki lagi! (kalau lah aku boleh pekik kat telinga dia!) " 
Jiran A: ooo, ingat taknak anak lagi. Kak **** ni pregnant, kak **** ni pun pregnant juga (sambil tunjuk jari kat Jiran B & C)
Nak aje i pekik: SOOOOOOOOOOOOOOOO???? 
tp dalam hati jekla! hahaha!

Isk..apakah motif dia bgtau kt i jiran lain tu dah pregnant?
I. bergurau? 
II. Konon nak bagi semangat?
III. Atau saja nak malukan i?

hmm..tak habis lagi..
si Jiran A sambung cerita, psl si Jiran D bernazar kalau si Jiran A ni pregnant lagi, dia nak sembelih kerbau utk Jiran A,  sebab jiran B & Jiran C, semua da berjaya pregnant.So, dia nak cabar lah pulak si Jiran A ni.
Tapi, si Jiran A taknak pregnant dah. Haaa..bersungguh-sungguh dia bercerita sambil gelak sorang-sorang.
Ntah apa yg kelakar sangat ntah. Kesian betul.
Me? layan jekla..
Nak aje i pekik: ANNOYING OK!!!
haha.

Apa ntah motif dia bercerita kat i psl jiran D tu?
I. Nak bgtau dia ni SUBUR sangatkah?
II. Nak bgtau dia ni sekali romen terus dpt anak kah?.atau
III. Saja nak menyakitkan?

Rimas!
Nasib i ni bukan jenis org yg cpt sensitif sgt especially bab pregnant-anak ni.
Memanglahhhhhhh...semua org nak anak kot??
Tapi, i tahu tu semua soal REZEKI tuhan nak bagi ye.
Tak payah lah i nak cerita panjang-panjang kat sini pasal usaha, tawakal dan doa.
Orang yg ada iman tu taulah kan.

So, agak-agak jiran i ni iman dia tahap mana eh?
Annoying sgtlah dia tu!
;p














15 comments:

Ajan said...

annoying nyer lahhhh org itu! igt bende ni kite je ke yg plan. Allah pon plan utk kte gak la.. haiyoo.. takpelah miza, ak doakan ko murah rezki. thn depan insyaAllah ade la tuh. :))

malynd_anggun said...

emmm..sgt3 annoying!! hate people yg sebok jage tepi kain org..menci!

Cik Puan Mimi said...

hurm~
sabar la meeya..mulut orang kan
tp kadang2 kte pon x sanggup nk dengar die cakap camtu.

yg penting, kte tahu rezeki tu semua datang dari Allah.

lagipon nk merancang pon ape die sebok sgt. eh tetiba emo.hehe

Meey@ said...

Mommy ajan:

haha..aku pun xphm la mommy dgn siannoy ni.asik la nak korek psl aku da preg ke belum.adoiyai.
anwy, tq doakan aku!nak baby comel mcm fatnin jugak.teheeee;P

Meey@ said...

malynd_anngun:

nyampahkan org sebok2 ni?haha.sabar jekla byk2..moga2 ada rezeki sy nnti.doakan ya!=)

Meey@ said...

Cik Puan Mimi:

mimi, insyaALLAH sy ok jek.
cuma annoying kot asik nak tanya psl preg jek.huhu.

sy percaya akan tiba juga rezeki tu cuma mungkin ALLAH nak berikan sy kegembiraan yg lain dulu.sapa taukan sbb DIA yg merancang.hihi.

tq mimi!*hug* u..=)

eyanne said...

xbestnya ada jiran cmtu..sbr je la... sy pn slalu kna tya psl preg gak uhu

~aishah♥ said...

people will never stop talking & asking kak.. dh ad anak nnt, diorg tnye bile nk tmbh no 2, smpi kiamat x leh tutup mulut diorg..
just kuatkan smgt okeh! :)

Misz Pinky Eyes said...

sabau jelaaa...ni mesti makcik2 yang suke bergosip yang tarak keje len kan...
sabar mek...sesungguhnya rezeki di tangan Allah SWT...sentiasa percaya ada hikmah disebaliknya dan ada sesuatu yang indah menanti kita kelak...amin...

Meey@ said...

eyanne,

hi! dah nak buat mcm mn kan?kena sabar jela kot..huhu

aishah,

oooohh tq aishah!insyaALLAH akak ok jek..=)

Meey@ said...

An,

haha.jiran muda lg tp mulut da 'makcik'.haha=p
yelah mek, doakan aku selalu tauuu..muahhhh!;)

masmOna said...

euwww..apesal annoying sangat meeya? hish..sabo je la yang..Allah tu saje nk bagi kita manje manje dulu ngn husband kita kan? haha =p

Meey@ said...

masmOna,

hai massssssss!!lama xjumpa kt blog.rindulah!
how's ur life now?
makcik tu mmg annoying pun!kihkih.
insyaALLAH i ok je setakat hari ni mungkin ada hikmahnya tuhan bg lambat sikit.kan???=)

masmOna said...

i ok jugak meeya..skang tgh buat preparation nak masuk rumah..tak sabar!! =) tp mmg betul, insyaAllah ada hikmahnya tu kan..kita ni kena sabar je..=)

Meey@ said...

masmOna,

itulah, i baca ur blog nak masuk rumah baru yek!bestnyaa dah ada rumah sendiri!tumpang excited.hehe.:D So, gud luck for ur new house.hias cantek2..haha=p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...