Doa & Wirid Sepanjang Masa

Doa
"Rabbi habli min ladunka dzurriyatan thayyibatan innaka saamiud duaa"

Maksudnya: "Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu, zuriat yang baik (sempurna tidak cacat), sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hamba-Mu"

(Surah Ali' Imran 3: 38)


Wirid
" Ya Khaliku Ya Bariu' Ya Musawwir"
Maksudnya: "Wahai Yang Maha Menjadikan, Yang Maha Mencipta, Yang Maha Membentuk"


(Asmaul Husna)

Cerita Kuali Tefal II-Must Read

hikss, poyo je nak sambung2 ceritakan.
haha.no la, niat nak habiskan sambungan mlm tu juga tapi suami dah panggil tido, kang durhaka plak V_____V
;p

Nak dijadikan cerita...jeng..jeng..jeng..
i dapatlah si tefal tu!yippieeeeeeeee!! sedang elok jek duduk dalam raga tu.kahkahkah=p
pergi tanya dgn promoter, kenapa si tefal ni duduk dalam raga yg most of the items mcm dah nak lose.
yela, risau juga kot ada any defects atau bila nak guna kuali jadi tak panas ke.haha.
tapi i dah 10 x check mmg baekkkk punya barang..;p
owh, rupanya depa nak clearkan stock..=) 
Setelah potong dgn voucher, akhirnya dapatlah si Tefal ni dgn harga RM54.50 sahaja!!
Murah okey! Dah pulak 4-5 hari ni kuali lain tak berusik langsung, tiap kali pergi dapur sibuk duk memuji si Tefal ni kat suami.kahhhhhhhh=p

begitulah cerita si Tefal yang bajet mcm i sorang jek ada Tefal kat rumahkan?haha
nope, apa yang lebih penting, sebenarnya i nak share dgn korang satu artikel mengenai Tefal.
Ntah korang tahu atau tidak sebenarnya non stick cookware mcm Tefal ni menjadi salah satu penyebab ketidaksuburan. Ngeri jek dgr kan? utk org yang mcm i tgh TTC of course seriau gila kot nak guna Tefal ni.

As i know from what i have learned (kata budak Materials Eng..hehe)
utk jadikan this item non stick ada satu bahan dalam polymer science yang dipanggil polytetrafluroethylene (PTFE). Brand name orang panggil Teflon. PTFE is a polymer materials which have a very good properties. Dia sorang jek yang ada properties non stick  with high melting temperature. So this materials yg akan di coating pada permukaan pan. 
Teflon ini sangatlah mahal harganya last time i guna utk lab project in sheet pun dah makan berapa ribu sampai SV suruh jimat-jimat pakai youu..Y__Y
In this case of pan, coating normally tak tebal pun, very-very thin la..maybe in mm to mickro size..(not really sure the exactly) sbb tu certain pan konon2 non stick tapi bila kita guna hampehhhhhhhh still sticky jugak. tu pasal harganya pun ala-ala murah jek. haaaa tu maybe takde Teflon or ada tapi sikit gile kot diorg adhere.
So, lagi tebal teflon, lagi mahal harga lagi bagus properties non sticky nya.
SECARA LOGIK nya lah!haha..(xboleh jadi saintis lagi ni!;p)

ok, sambung lagi. 
Yang menjadi isu penyebab ketidaksuburan tu bukanlan material Teflon ni tapi satu bahan yang digunakan sebagai surfactant dalam polimerisasi PTFE iaitu perfluorooctanoate (PFOA) & perfluorooctane sulfonate (PFOS) yang merupakan bahan toksik. Toksik nya sama bahaya mcm plumbum/lead dan juga cadmium.
Jgn tak tahu, most of the perkakas rumah terutama cawan yang cantik ala2 kristal gitu content of Pb.
Walaupun percentage nya rendah, try to avoid to buy that this materials ok!
Apa bahayanya PFOA & PFOS kepada kesihatan dan persekitaran, boleh baca di SINI.

Then, ada pihak yang claim, Dupont (pengeluar Tefal) menggunakan bahan PFOA & PFOS ni dlm menghasilkan Tefal nya tapi sejauh mana kebenaran tu tidak dikenalpasti.
For sure tanya dgn Dupont diorg akan deny..its all about money..money..$__$
hehe.
Yang pasti, masa i beli Tefal ni i recognize dekat lable Tefal menunjukkan:

NO PFOA
NO PFOS
NO Pb (Plumbum)
NO Cd (Cadmium)
Safe for your health

haa..gitu..so ada beran nak pakai Tefal lagi? hihi
Tawakal jekla ye..janji i dapat masak pantas, cepat, mudah & SEDAP.
kan suami? 
;p


6 comments:

CikPuan Fara said...

tawakal je lar dear.. kalu Allah nk bagi mesti ada walau apa pun kita mkn.. pikir positif je. kalu dok pikir kuali pyebab ketidaksuburan nnti stress pulak hihihi.

aNNor said...

oh yeke? new info ni... tapi rezki tu kan Allah yang bagi. think positive jek.. ;)

Cik Zimie said...

auw i love those scientific terms.macam lama nya tinggalkan sekolah.haha i dulu material science.dekat2 lak kite yek.:p

aZilsah said...

wow. tak pk plak smpai mcm ni skali effect nye. huhu

Anyway, you have been tagged! hehe
http://azilsahashim.blogspot.com/2011/10/tagged-11-things.html

Meey@ said...

CikPuan Fara:

hehe.itulah tawakal je kan. skrg ni bukan kira kuali je.. byk lg benda lain yg maybe boleh jadi penyebab.=)

annor:

betul tu, kembali kepada ALLAH.rezeki dia yg bg insyaALLAH..=)

Meey@ said...

Cik Zimie:

haha.lor, zimie budak materials ke? satu line la kita.hikhik

azilsah:

ok2, nnti free time boleh buat tag tu.tq dear!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...